Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Αυτό το περισσευούμενο ρεύμα ποιος θα το πάρει; Άλλος για το καλό πράγμα; Σας πληρώνουμε όσο-όσο!!!

Το μεγάλο success story της Γερμανικής Energiewende, της μετάβασης σε ηλεκτροπαραγωγή βασισμένη σε αιολικά & Φ/Β, γνωρίζει διαρκώς νέες δόξες, καθώς οι πολιτικοί δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο ηλεκτρισμός υπακούει στους νόμους της φυσικής κι όχι του Ράιχσταγκ. Η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται με οικονομικά αποδεκτό τρόπο και η προσφορά ηλεκτρισμού στο δίκτυο πρέπει να παρακολουθεί διαρκώς τις μεταβολές της ζήτησης φορτίου, προκειμένου η συχνότητα του δικτύου να διατηρείται στα 50Ηz. Αν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας του δικτύου και αρχίζουν οι περικοπές φορτίου των πελατών, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του δικτύου σε μπλακ άουτ. Αν η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση πάλι υπάρχει πρόβλημα, είτε πρέπει να βρεθεί πελατεία είτε πρέπει κάποια εργοστάσια παραγωγής να περιορίσουν τη λειτουργία τους.

Από τότε που η ηλεκτρική ενέργεια έγινε χρηματιστηριακό προϊόν κι από τότε που οι πολιτικοί παρενέβησαν στην αγορά, ορίζοντας την κατά προτεραιότητα απορρόφησης της ενέργειας των αιολικών & Φ/Β, βλέπουμε μια συνεχή κατρακύλα ...
των τιμών χονδρικής, καθώς όσο αυξάνεται η ποσότητα τυχαίου ηλεκτρισμού από ΑΠΕ γίνεται όλο και πιο δύσκολη η διαχείριση των συμβατικών εργοστασίων σταθερού και αξιόπιστου ηλεκτρισμού, τα οποία έχουν εξαρχής κατασκευαστεί για 24ωρη λειτουργία. Κι όπως βλέπουμε στο πάνω διάγραμμα, οι τιμές στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας για το σύστημα Γερμανίας-Αυστρίας κατά τη δημοπρασία της Παρασκευής 8/5, για τις τιμές φορτίου αιχμής της Κυριακής 10/5/2015, διαμορφώθηκαν σε ΑΡΝΗΤΙΚΟ επίπεδο: τα εργοστάσια ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τους πελάτες τους για να πάρουν το ρεύμα, καθώς η υπερπροσφορά ρεύματος των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τα εποχιακά αυξημένα νερά στα υδροηλεκτρικά, τη χαμηλή ζήτηση λόγω της εποχής και της Κυριακής δημιούργησε πλεόνασμα ηλεκτρισμού στην αγορά. Η τιμή για το φορτίο βάσης ήταν οριακά θετική. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τιμές περνούν σε αρνητικό έδαφος,συμβαίνει πια αρκετά συχνά, συνέβη π.χ. την περίοδο των Χριστουγέννων 2013 κι εκτός απ' τη Γερμανία επηρέασε τη Σκανδιναβία, τη Τσεχία και Σλοβακία. Όσοι νομίζουν ότι αυτή η κατάσταση είναι βιώσιμη και μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν εργοστάσια που κάθε τόσο θα πληρώνουν τους πελάτες τους είναι μακριά νυχτωμένοι! Τα εργοστάσια αργά ή γρήγορα θα κλείσουν, φέρνοντας όλο και πιο κοντά το σύνδρομο της Καλιφόρνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα