Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Αξίζει τον κόπο να στρέψουμε το βλέμμα στα παραδοσιακά κτίσματα που βρίσκονται στο νησάκι του Αγ. Γεωργίου

του Δημήτρη Καλογήρου
φωτό: Νησάκι του Αγίου Γεωργίου , στο βάθος η Σαλαμίνα

Όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι, η αξία και η σημασία των παραδοσιακών κτιρίων, κτισμάτων, εκκλησιών, πεζόδρομων, ενδυμασιών, σκευών, εργαλείων, κ.λ.π., είναι μεγάλη και σημαντική.


Κι' αυτό γιατί, έχουν σχέση με την Ιστορία, τη Λαογραφία, την Αρχιτεκτονική, την Αισθητική, τα Ήθη κι' Έθιμα και την Ποιότητα Ζωής, της τότε εποχής.

Στη Σαλαμίνα, παλαιότερα, υπήρχαν πολλά τέτοια αξιοθαύμαστα κτίρια, κατοικίες

εκκλησίες, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι, αλλά σήμερα, δεν έχουν απομείνει παρά, ελάχιστα.


Και όσα απ' αυτά έχουν απομείνει, είναι εγκαταλελειμμένα, ερειπωμένα, λεηλατημένα, μισογκρεμισμένα, λίγο πριν την οριστική κατάρρευσή τους.

Και μπορεί, στην Ελλάδα της κρίσης να θεωρείται " όνειρο θερινής νυκτός " η διάσωση και η αναστήλωσή τους, αναρωτιώμαστε όμως γιατί, τα παραδοσιακά κτίσματα που βρίσκονται στο νησάκι του Αγ. Γεωργίου να παρουσιάζουν την ίδια εικόνα, αυτή της εγκατάλειψης.

Αποτελεί άραγε δικαιολογία το γεγονός, ότι αυτά ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πολεμικού Ναυτικού; Φαίνεται, ότι το ενδιαφέρον μας διοχετεύεται αποκλειστικά και μόνο στην αρχαία Ελλάδα και καθόλου στη νεότερη.

Πιστεύουμε ότι, αξίζει τον κόπο να στρέψουμε το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας και προς αυτή την εποχή, περισώζωντας ό,τι μπορεί να περισωθεί, και αποτυπώνοντάς την όχι μόνο με το γραπτό λόγο, τις απεικονίσεις και τα Μουσειακά εκθέματα, αλλά και με τα μοναδικά αυτά δημιουργήματα των ανθρώπων της εποχής αυτής, στο φυσικό τους περιβάλλον.http://salamina-press.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα