Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Μυτιληναίος: Συμφωνία πάσει θυσία, τρώμε τις σάρκες της οικονομίας

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Τον έντονο προβληματισμό του για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, εξέφρασε προ ολίγου ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος Ευάγγελος Μυτιληναίος.
“Ήμουν από τους πρώτους που έσπευσαν μετά τις εκλογές να πάρουν θέση ότι δεν υπάρχει κανένας πανικός και κανένα “greek drama”. Τρεις μήνες μετά είμαι προβληματισμένος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, δεν ξέρω το αντικείμενο και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, αλλά βλέπω τη ζημιά που γίνεται κάθε μέρα στην οικονομία και η οποία δε θα διορθωθεί αυτόματα μόλις υπάρξει συμφωνία. Αυτή η κατάσταση τρώει τις σάρκες της οικονομίας και μας γυρνά πολύ πίσω. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι αυτή θα είναι αξιοπρεπής και θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε. Όμως πρέπει πάσει θυσία να υπάρξει μία συμφωνία, και αυτό μπορεί να γίνει οι ξένοι εταίροι δε θελουν να μας ρίξουν στα βραχια, η ευθύνη είναι δική μας και πρέπει να τελειώσει γρήγορα η διαπραγμάτευση. Η οικονομία κρυώνει δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεπαγιάσει” ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ομίλου. 

Απολογισμός 

Σημειώνεται ότι η φετινή γενική συνέλευση του ομίλου συμπίπτει χρονικά με την συμπλήρωση 20 ετών από την πρώτη συνέλευση της εταιρείας μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Μιλώντας στους μετόχους, ο κ. Μυτιληναίος έκανε έναν σύντομο απολογισμό, μένοντας ιδιαίτερα στις κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια πριν και μετά την κρίση (αντιστάθμιση, προπώληση παραγωγής αλουμινίου, μείωση κόστους, τόνωση της εξωστρέφειας, διεθνείς συνεργασίες και συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο). 

Τώρα ως προς την πορεία του ομίλου το 2014 τονίστηκε ότι τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν πρωτίστως στη θετική πορεία του αλουμινίου, ως αποτέλεσμα τόσο των κινήσεων μείωσης του κόστους όσο και της θετικής συγκυρίας στη διεθνή αγορά. 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μυτιληναίος στο θέμα του κόστους του ρεύματος από τη ΔΕΗ για το οποίο όπως είπε έχει υπάρξει πληθώρα αποφάσεων από ελληνικά και διεθνή δικαστικά όργανα, ρυθμιστικές και κοινοτικές αρχές. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ ήταν αδιέξοδη και δεν ωφέλησε καμία πλευρά. “Ελπίζω και προσδοκώ μαζί με τη βούληση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και της κυβέρνησης που έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να βοηθήσει το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, ότι θα πάμε σε πιο ήρεμα νερά. Εμείας από δική μας πλευρά τουλάχιστον, έχουμε τη διάθεση να πάμε έτσι”. 

Σε διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από άλλο μέτοχο ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η απόφαση της επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ η οποία δεν επιδέχεται παρερμηνείας, αναφέρει ότι το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ευρωπαϊκή μεταλλουργία είναι 30 ευρώ με αποτέλεσα το ευρωπαϊκό όργανο να απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι 40 η μεγαβατώρα που όριζε η διαιτησία προκαλούν ζημιά στη ΔΕΗ. 

Πρόσθεσε ότι για να είναι ανταγωνιστική η ελληνική βαριά βιομηχανία και να περιορίσει τα πολλά άλλα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα που υπάρχουν στη χώρα μας, θα πρέπι να πλησιάσει το κόστος της ΕΕ. Για να παραμένουμε ανταγωνιστικοί αντιμετωπίζουμε με θυσίες και αυταπάρνηση τα πολλά μειονεκτήματα, άρα δεν μπορούμε να δεχθόυμε μία τιμή ρεύματος πάνω από εκείνηυ που έχει οριστεί από τα δικαστήρια. 

Η τιμή θα καθοριστεί ανάλογα και με τις μελέτες για τη μείωση του κόστους τόσο από το ΣΕΒ όσο και από τη ΔΕΗ, συνυπολογίζοντας τις μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου αλλά και στα άλλα κόστη της ΔΕΗ. “θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε ένα τίμημα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο παρά στην τιμή της διαιτησίας” κατέληξε. 

Σημειώνεται τέλος ότι η απόφαση για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και την επιστροφή κεφαλαίου, μετατέθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας για την επαναλητική ΓΣ στις 18 Μαΐου. Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, η απόφαση για μείωση μετοχικού κεφαλαίου και επιστροφή στους μετόχους έρχεται σε συνέχεια της περυσινής δέσμευσης ότι το 2014 θα ήταν η τελευταία χρονιά χωρίς μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου, εφόσον δεν μεσολαβήσουν σοβαρές μεταβολές στη συνολική εικόνα της οικονομίας και της χώρας. “Η πραγματικότητα είναι ότιη δεσμευση του Μαίου του 2014 σήμερα κανονικά δε θα έπρεπε να ισχύει, η κατάσταση είναι εξόχως δυσμενέστερη, και δε θα έπρεπε να προτείνουμε επιστροφή. Παρ΄όλα αυ΄τα το ΔΣ δεν μπορεί παρά να ανταμείψει τους μετόχους για την αφοσίωσή τους. Πρέπει να δείξουμε ότι διαφοροποιούμαστε από το συνολικό καταθλιπτικό σκηνικό” κατέληξε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα