Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Περίμενε περισσότερα η κυβέρνηση από το Eurogroup - Αυστηρές προειδοποιήσεις από τους δανειστές παρά τα θετικά λόγια - Που υπάρχει ακόμα διαφωνία

- Πως αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση τα αποτελέσματα από τη συνεδρίαση του Eurogroup
- Επικεφαλής Eurogroup, Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος για την Ελλάδα αρχίζει να εξαφανίζεται
- Ο Επίτροπος, Μοσκοβισί προειδοποίησε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος του Ιουνίου
- Ρέγκλινγκ: Ποσά 1,8 και 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι έτοιμα προς διάθεση εάν υπάρξει συμφωνία
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο από τον επικεφαλής του Eurogroup για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας

- Ζητούν από την κυβέρνηση για να υπάρξει εκταμίευση να περάσουν και τα αντίστοιχα νομοσχέδια
- Για το πρόβλημα της ρευστότητας ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως δεν είναι δική τους ευθύνη
Το σημερινό κρίσιμο Eurogroup προχώρησε σε μία μεσοβέζικη ανακοίνωση η οποία μπορεί να ικανοποιήσει ελάχιστα τις προσδοκίες της Ελλάδας, καθώς ναι μεν υπάρχει αναφορά για πρόοδο, αλλά συγχρόνως οι δανειστές φαίνεται πως μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, στα βασικά θέματα, που είναι και τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. 

Και από το ανακοινωθέν φαίνεται πως στα μεγάλα ζητήματα, όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τη φορολογία προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Φαίνεται επίσης ξεκάθαρα πως το Eurogroup δεν κάνει κανένα βήμα για να βοηθήσει την Ελλάδα σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας, καθώς πετούν το μπαλάκι στην ΕΚΤ για οποιαδήποτε πιθανή απόφαση ελάφρυνσης των όρων για τα ελληνικά ομόλογα. 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, επίσημα διαρρέεται πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Eurogroup, μιά ανακοίνωση που σύμφωνα με κυβερνητική πηγή επεδίωκε η Αθήνα. Ωστόσο επειδή η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, συνεδριάζει αύριο στις 14.00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση και να προσδιορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις. 

Στην πολιτική βούληση που επέδειξε για να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, αποδίδει η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup και υπό αυτό το πρίσμα τονίζει ότι η απόφαση «ήταν η αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Προσθέτει ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη. 

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως στην κυβέρνηση περίμεναν πολύ περισσότερα και πλέον το βλέμμα στρέφεται προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου την Τετάρτη θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει χαλάρωση της ρευστότητας. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλς στο πλαίσιο του Eurogroup, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την Ελλάδα:

"Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα".newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα