Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του στην Βουλή – Προάγγελος των όσων θα πει η στάση κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 6:30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει τις προβλέψεις του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής - Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα λόγου έχουν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί

Ως κίνηση συντήρησης της κυβερνητικής συνοχής και περιορισμού των αυξανόμενων  εσωκομματικών παραφωνιών, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, ερμηνεύουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές την πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενημερώσει το Σώμα για την πορεία των συνομιλιών με τους πιστωτές.




Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο κ. Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύεται το προνομιακό για τον ίδιο χώρο του κοινοβουλίου για να ενισχύσει τις γραμμές της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και για να καθησυχάσει την κοινωνία για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Μάρτιο όταν ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ενεργοποίηση της διάταξης του Κανονισμού λειτουργίας της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η οποία επίσης είχε προκαλέσει ισχυρή δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματός του.

Υπο αυτά τα δεδομένα αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργος θα καλέσει και πάλι τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν εαν στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση ή αν συμπαρατάσσονται στο πλευρό των πιστωτών. Εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας θα τους καλέσει να απαντήσουν εαν η χώρα πρέπει να δεχθεί την πρόταση των πιστωτών για την συνέχιση της πολιτικής σκληρής λιτοτητας ή αν στηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου που βάζει τέλος στα μνημόνια.

Ενα πρώτο δείγμα γραφής άλλωστε έδωσαν χθές κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν για “εσωτερική τρόικα” και “πέμπτη φάλαγγα” που πιέζει προκειμένου η κυβέρνηση να δεχθεί την “επαίσχυντη πρόταση των δανειστών”.

Ωστόσο υπάρχουν και υποστηρικτές της άποψης που θέλει τον πρωθυπουργό να επιδιώκει δηλώσεις συναίνεσης απο τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου η χώρα να εκπέμψει προς τους πιστωτές συμπαγές μήνυμα ενότητας.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 6:30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει τις προβλέψεις του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής.
Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα λόγου έχουν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση θα ξεκινήσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολουθούν οι δευτερολογίες ενώ η συνεδρίαση κλείνει με την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Η διάταξη προβλέπει και τους χρόνους που δικαιούνται οι ομιλητές (10 λεπτά η πρωτολογία του πρωθυπουργού, 5’ των πολιτικών αρχηγών. Πέντε λεπτά η δευτερολογία και τριτολογία του πρωθυπουργού και 3’ των υπολοίπων) ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι χρόνοι δεν θα τηρηθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα