ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Πού τα βρίσκουν και πού τα «σπάνε» κυβέρνηση και θεσμοί

Διπλάσια προκαταβολή φόρου,  κατάργηση φοροαπαλλαγών στους αγρότες, αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 28%


Η τακτική της δημιουργικής ασάφειας «άνοιξε την όρεξη», όπως φαίνεται, στους δανειστές που δεν «χορταίνουν» πλέον με διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά, αλλά ζητούν και ΦΠΑ 23% στην εστίαση, και ΦΠΑ 23% στο λάδι και στο γάλα, και κόψιμο συντάξεων, και κατάργηση του ΕΚΑΣ, και φόρους στις επιχειρήσεις, και περισσότερους φόρους στους αγρότες...

Η ώρα της κρίσεως πλησιάζει, στον τελικό (;) γύρο των διαπραγματεύσεων στο νέο Eurogroup πριν την Σύνοδο Κορυφής αλλά, όπως όλα δείχνουν,  οι δανειστές κρατούσαν επί 5 μήνες τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αξιώνουν και να πιέζουν αφόρητα στο τέλος. Αυτό έκανε και την ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό να ρωτάει και να ξαναρωτάει χθες στις μαραθώνιες επαφές στις Βρυξέλλες «μα τι άλλο θέλετε; Το δικό μας ή το δικό σας κείμενο προτάσεων είναι τελικά η βάση για συμφωνία»;

Η διορία για συμβιβασμό λήγει στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι και το κείμενο της συμφωνίας θα εξεταστεί στη συνέχεια σε νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2.00 μετά το μεσημέρι.

Η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη πάντως, ανέρχεται σε πρόσθετα μέτρα 2,3 δισ. ευρώ που ζητούν εκείνοι (ενώ παράλληλα απορρίπτουν ως αμφιβόλου αποδόσεως και μια σειρά μέτρων για εξοικονόμηση 6 δισ. ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση) και συγκεκριμένα:

-        700 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ:   

Η ελληνική πρόταση φέρνει στα κρατικά ταμεία 680 εκατ. φέτος και 1,360 δισ. το 2016, δηλαδή συνολικά 2 δισ. ευρώ. Οι δανειστές ζητούν μέτρα για έσοδα 900 εκατ. ευρώ και 1,8 δισ. το 2016, δηλαδή συνολικά 2,7 δσ. ευρώ (ή συνολικά 700 εκατ. ευρώ επιπλέον).

Πώς θα βγουν αυτά;

α) Η πρόταση των δανειστών απαιτεί και αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση 23%. Η κυβέρνηση λέει πως δίνει μάχη να το αποφύγει, αλλά στο ελληνικό κείμενο η εστίαση δεν κατανομαζόταν ρητώς στα αγαθά και υπηρεσίες που θα μείνουν στο 13%. Μάλιστα έλεγε πως  «θα υπάρξει ένας μειωμένος συντελεστής 13%, όπου θα υπάγεται μια περιορισμένη (limited) ομάδα προϊόντων που περιλαμβάνουν την ενέργεια, βασικά τρόφιμα, catering και τα ξενοδοχεία. Θα υπάρξει επίσης ένας υπερμειωμένος συντελεστής 6% για τα φάρμακα και τα βιβλία». Άρα είτε η κυβέρνηση εξ αρχής δεν εξαιρούσε την εστίαση, είτε υπήρχε μία «ασάφεια» που οι θεσμοί θέλησαν να τη λύσουν ...επιβάλλοντας οι ίδιοι  το μέτρο. Από τον ΦΠΑ 23% στην εστίαση υπολογίζονται 200 εκατ. ετησίως ή 300 στον ενάμισι χρόνο έως το τέλος του 2016.

β) οι δανειστές ζητούν ΦΠΑ 13% μόνον για να τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και 23% όλα τα υπόλοιπα. Η κυβέρνηση αντιθέτως θέλει να κάνει διάκριση σε «βασικά» και «μη βασικά», που θα τα ορίσει η ίδια. Με βάση την πρόταση των δανειστών, στο 13% θα μείνει μόνον το νωπό κρέας, τα χύμα όσπρια και τα νωπά λαχανικά. Όλα τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα  θα μεταφερθούν στο 23%, δηλαδή και το λάδι και το γάλα ακόμα.

γ) αυξήσεις 45% του ΦΠΑ στα νησιά: σε αυτό συμφωνούν και τα δύο μέρη, που προτείνουν κατάργηση της έκπτωσης 30% που ισχύει για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου μόνον και «κοστίζει» 347 εκατ. ευρώ το χρόνο (δηλαδή 520 εκατ. ευρώ έως τέλους του 2016).

Οι δανειστές απορρίπτουν όμως την πρόταση για να θεσπιστούν ειδικές φοροαπαλλαγές για τους νησιώτες, προκειμένου να μην τους επιστραφούν περι τα 50-100 εκατ. ευρώ το χρόνο (ή περίπου 75-200 εκατ. έως τέλος του 2016) όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση.

-        Πρόσθετοι φόροι 1 δισ. ευρώ έως το 2016: 

Σε τουλάχιστον 300 εκατ. επιπλέον για φέτος και άλλα 700 για το 2016 αντιστοιχούν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, όπως:

α) Εισφορά Αλληλεγγύης: Το ΔΝΤ ζητά αύξησή της (με κατάργηση της έκπτωσης του 30%) όχι μόνον για τους φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους με εισόδημα από 12.000-30.000 ευρώ, που είναι και πολλαπλάσιοι στον αριθμό.  

β)  Διπλάσια προκαταβολή φόρου: Το ΔΝΤ ζητά αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρίες. Επιπλέον ζητά και αύξηση της προκαταβολής από το 80% στο 100% για τις Ανώνυμες Εταιρίες. 

γ) Φορολογία επιχειρήσεων: το ΔΝΤ ζητά μικρότερη αύξηση του   συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά η διαφορά είναι μάλλον ανεπαίσθητη μέσα στο τσουνάμι των επιβαρύνσεων που έρχεται. Από το 26% που είναι σήμερα, το ΔΝΤ προτείνει ο συντελεστής φορολογίας να ανέβει στο 28% και όχι στο 29% που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

 δ) Κατάργηση φοροαπαλλαγών για αγρότες: το ΔΝΤ ζητά να φορολογούνται χωρίς καμία έκπτωση τα αγροτικά καύσιμα και οι επιδοτήσεις.

ε) για την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με έσοδα 2,65 δισ. υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται γραπτώς ότι θα αυξήσει και τους συντελεστές, αν μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

- Περικοπές δαπανών 600 εκατ. ευρώ: 

α) Αμυντικές δαπάνες:  το ΔΝΤ ζητά διπλάσια μείωση των αμυντικών δαπανών κα εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατά 400 εκατ. ευρώ αντί για 200 εκατ. ευρώ που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο. 
β) κατάργηση του ΕΚΑΣ και αντικατάσταση του στα τέλη του 2017 από το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα. Από τα περίπου 750 εκατ. ευρώ που κοστίζει στον κρατικό πρϋπολογισμό το ΕΚΑΣ, τουλάχιστον τα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει (σύμφωνα με παλαιότερη πρόταση των δανειστών) να διατεθούν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό σημαίνει πως θα εξοικονομούνται ετησίως περίπου 200 εκατ. ευρώ.

-        Συντάξεις και Εισφορές 
Οι θεσμοί ζητούν:
α) Παρακράτηση εισφοράς «υπέρ Υγείας» στις συντάξεις 6% αντί 5% που πρότεινε η κυβέρνηση 
β) Κατάργηση πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου και σταδιακά έως το 2022 αντί από 1ης Οκτωβρίου και έως το 2015 που πρότεινε η κυβέρνηση.
γ) Να μην εξαιρούνται από σύνταξη στα 67 (ή μειωμένη στα 62) όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, παρά μόνον οι εργαζόμενοι με βαρέα και οι γονείς παιδιών με αναπηρίες.
δ) Ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κόστος για τις αποφάσεις αποφάσεις που βγάζουν άκυρες τις προηγούμενες μειώσεις στις συντάξεις.

ε) διατήρηση της μείωσης των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, αντί αύξησής τους που πρότεινε η κυβέρνηση.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα