ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Γιατί η Ευρωζώνη θα αφήσει την Ελλάδα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση της πρόσφατης συνέντευξης του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD) από τον Αθανάσιο Χ. Παπανδρόπουλο στο europeanbusiness.gr


«Η κοινοτική αλληλεγγύη έχει τα όριά της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά και η ευρωζώνη ειδικότερα βοηθούν τις χώρες που θέλουν να πάνε μπροστά, αλλά δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούν επ’ άπειρον αυτές που δεν βλέπουν παρά μόνον προς τα πίσω. Και ούτε ποτέ θα προχωρήσει η Ευρώπη αν δεχθεί χώρες όπως η Ελλάδα να την ομηροποιούν για να ικανοποιούν πολιτικές και άλλες φαντασιώσεις. Είναι έτσι το κατάλληλο timing για να προχωρήσουμε σε μιαν άλλη αρχιτεκτονική της Ευρώπης, όπου θα είναι μαζί οι χώρες που θέλουν και μπορούν και ξεχωριστά όσες δεν μπορούν επειδή δεν θέλουν…». Αυτά τα λόγια μάς είπε ανώτατο στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία, ως φαίνεται, είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει νέους προσανατολισμούς ως προς το μελλοντικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. 

Αυτούς τους τελευταίους διατύπωσε ξεκάθαρα την Κυριακή 31 Μαΐου στην εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD) ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για την δρομολόγηση μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. «Πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχει μία Ευρώπη των 28 και μία άλλη των 19. Έχουμε δηλαδή μία Ευρώπη διαφοροποιημένη και αλληλέγγυα, η οποία όμως αντιμετωπίζει προκλήσεις εντελώς διαφορετικές από τις αντίστοιχες που οδήγησαν στην σύστασή της πριν 68 χρόνια», είπε ο κ. Μακρόν. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη των 28 θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα στην ψηφιακή και ενεργειακή ολοκλήρωσή της, ενώ η ευρωζώνη είναι ανάγκη να ισχυροποιήσει την οικονομική της ολοκλήρωση με περισσότερη ομοσπονδιοποίηση. Ο Μακρόν καλεί έτσι την Γερμανία –την οποία αποκαλεί «εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης»– να συνδράμει την όλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση ενός κοινού προϋπολογισμού, μίας φορολογικής εναρμόνισης και της καθιέρωσης μιας κοινής πολιτικής δανεισμού. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει επίσης την δημιουργία ενός ξεχωριστού κοινοβουλίου για την ευρωζώνη, με παράλληλη εναρμόνιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και επιδότησης της ανεργίας. Ο κ. Μακρόν πιστεύει ότι η Ευρώπη χρωστάει αυτή την προσπάθεια στους νέους της, στους οποίους πρέπει να ξαναδώσει την ελπίδα. 

«Την ώρα που όλα αλλάζουν, εμείς δεν μπορούμε να μιλάμε συνεχώς για ρήξεις και για την ομηροποίηση του συλλογικού από μία μόνον χώρα», τόνισε, υπαινισσόμενος σαφώς την Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, λίγες ημέρες πριν τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Μακρόν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είχε ήδη και αυτός, σε συνέντευξή του, κάνει λόγο για μία Ευρώπη «διαφορετικών ταχυτήτων», επανερχόμενος σε πολύ παλαιότερη πρότασή του, του 1995, που είχε διατυπώσει με τον τότε Χριστιανοδημοκράτη Γερμανό ευρωβουλευτή κ. Καρλ Λόμμερς. Στην πρότασή τους αυτή, εξάλλου, οι δύο Γερμανοί πολιτικοί επανήλθαν πριν δύο χρόνια και σήμερα η θέση τους για την ευρωζώνη δύο ταχυτήτων έχει πάνω από 40% λαϊκή αποδοχή στην Γερμανία.

Είναι δε περιττόν να τονιστεί ότι, στην παρούσα φάση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, με την Μεγάλη Βρεταννία να αποτελεί μέγα ερωτηματικό, η Ευρώπη των «διαφορετικών ταχυτήτων» υπαγορεύεται από τις εξελίξεις, για όσους καταλαβαίνουν.

«Πρέπει να επανασυμφιλιώσουμε τους Ευρωπαίους με την Ευρώπη. Είναι ζωτική ανάγκη οι νέοι μας να ξανακούσουν λόγια ελπίδας και όχι να δηλητηριάζονται με τις ρητορικές των ρήξεων. Έχουμε ανάγκη από ένα πρόγραμμα Erasmus για όλους, που θα υποχρεώνει φοιτητές και μαθητευόμενους να πηγαίνουν έξι μήνες εκτός της χώρας τους. Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο και ένα νέο όραμα. Όσο για τους τρόπους υλοποίησης, θα τους βρούμε», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Είναι δε πολύ πιθανόν, τα ελληνικά καραγκιοζιλίκια και το πιθανό Grexit να επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Όσο για τα στοιχήματα του μέλλοντος της Ελλάδας στην Ευρώπη, είναι ανοικτά και για την ώρα τον πρώτο λόγο έχουν τα απίθανα διαπλεκόμενα συμφέροντα και οι άνθρωποι του φαιοκόκκινου ολοκληρωτισμού που ποντάρουν στο Grexit.http://kourdistoportocali.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα