Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΔΕΗ προς ΡΑΕ και ανταγωνιστές: Να κάνουμε συμφωνία κυρίων για τους «μπαταχτσήδες»

Πρωτοβουλία προς όλες τις κατευθύνσεις, τη Ρυθμιστική Αρχή αλλά και τους ανταγωνιστές της εταιρείας στη λιανική αγορά, προκειμένου να δημιουργηθούν πιο ορθολογικές συνθήκες και να γίνει ένα βήμα στην κατεύθυνση της εξυγίανσης της αγοράς προμήθειας προτίθεται να αναλάβει η ΔΕΗ.


Συγκεκριμένα ενόψει και του προγράμματος διακανονισμών που έθεσε σε εφαρμογή από χθες η εταιρεία, η ΔΕΗ θα ζητήσει να υπάρξει μία συμφωνία κυρίων μεταξύ των προμηθευτών ώστε να μην μπορούν οι «καθ΄έξιν» μπαταχτσήδες να αποφεύγουν να πληρώσουν τα χρέη τους, μετακομίζοντας σε άλλον προμηθευτή. Το φαινόμενο είχε πάρει διαστάσεις στο παρελθόν ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση με τους 12 εύπορους κακοπληρωτές που χρωστούσαν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ και πρόσφατα τους κόπηκε το ρεύμα.

Ήδη η ΔΕΗ έχει καταθέσει αίτημα στη ΡΑΕ για αλλαγή του κανονισμού που θα υποχρεώνει στο εξής όποιον χρωστάει και θέλει να αλλάξει εταιρεία, πρώτα να κάνει διακανονισμό της οφειλής του με τον τωρινό του πάροχο, και μετά να μετακομίζει στον καινούργιο, ώστε η οφειλή του να τον συνοδεύει. Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ ζητά από τη ΡΑΕ να δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να πάψει να επανασυνδέει το ρεύμα αν δεν έχει πάρει σχετική βεβαίωση από τον προηγούμενο προμηθευτή.

Επιπλέον η εταιρεία επιδιώκει να έλθει σε συμφωνία κυρίων και με τους άλλους προμηθευτές ώστε να μη γίνονται επανασυνδέσεις καταναλωτών που αφήνουν σε άλλον προμηθευτή «φέσια». Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούμε ότι θα ωφεληθεί όλη η αγορά και θα σταματήσουμε να βγάζουμε τα μάτια μας, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της εταιρείας.

Βεβαίως για να εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση, πιθανόν να εγείρονται ζητήματα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, όπως είχε επισημάνει στο παρελθόν όταν της ζητήθηκε ανάλογη ρύθμιση η ΡΑΕ, δηλώνοντας εν τέλει αναρμόδια.

Επιπλέον, όταν φτιάχτηκε το 2011 ο Κώδικας Προμήθειας, είχε περιληφθεί στο σχέδιο που είχε δώσει η ΡΑΕ σε διαβούλευση, και η ευχέρεια να αλληλοενημερώνονται οι εταιρείες προμήθειας για το ιστορικό κάθε πελάτη που χτυπάει την πόρτα τους, ώστε να μην διευκολύνονται οι αεριτζήδες που φεσώνουν τη μία εταιρεία μετά την άλλη. Να δημιουργηθεί δηλαδή ένα σύστημα «Τειρεσίας» το οποίο να ενημερώνουν οι πάροχοι και να ενημερώνονται από αυτό.

Η πρόνοια αυτή αποσύρθηκε όμως, αφενός επειδή τα σχόλια στη διαβούλευση ήταν πολύ επικριτικά, αφετέρου επειδή η ΔΕΗ και οι εταιρείες προμήθειας δεν είχαν συμφωνήσει. Επιπλέον υπήρξε, ακόμα και γι΄αυτή την «εθελοντική» και light εκδοχή ελέγχου, σοβαρή επιφύλαξη νομικών, που αφορούσε κυρίως τα θέματα προσωπικών δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση τα νομικά επιτελεία έχουν πιάσει δουλειά αναζητώντας πιθανούς τρόπους εφαρμογής μιας τέτοιας άτυπης συμφωνίας, χωρίς να εγείρονται ζητήματα νομιμότητας.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα