Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Η Lidl Hellas ως Ομόρρυθμη Εταιρεία - Γιατί επέλεξε να κρατά «κρυφά» τα οικονομικά της στοιχεία

Με το διακριτικό τίτλο της Ομόρρυθμης Εταιρείας λειτουργεί ο γερμανικός κολοσσός Lidl στην Ελλάδα. 
Με την επιλογή αυτή αποκτά το δικαίωμα να κρατά κρυφά τα οικονομικά στοιχεία. 
Έτσι, ο πολυεθνικός γίγαντας του λιανεμπορίου δεν δημοσιεύει ετήσιους ισολογισμούς, ενώ όσες επιχειρήσεις που λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες ή ως Εταιρείες Περιορισμένης  Ευθύνης  και ως  ΙΚΕ (Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας) είναι υποχρεωμένες με βάση τη νομοθεσία να προχωρούν στη σύνταξη και τη δημοσιοποίηση ετήσιου ισολογισμού.

Η Lild Hellas με την επιλογή αυτή γλιτώνει από πολλά «βάσανα» και την ίδια στιγμή δεν αποκαλύπτει στον ανταγωνισμό χρήσιμες πληροφορίες. 
Όπως είναι τα περιθώρια κέρδους, τα μερίδια αγοράς, τα καθαρά της κέρδη  και τα ταμειακά της διαθέσιμα. 
Στελέχη της αγοράς δεν κατανοούν την πρακτική αυτή, η οποία δεν είναι στη δικαιοδοσία τους για περισσότερα σχόλια. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο όπως μας πληροφόρησαν μπορεί να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στο λιανεμπόριο. 
Το bankingnews.gr απευθύνθηκε στη διοίκηση  της εταιρείας λαμβάνοντας απαντήσεις για την επιλογή της να δραστηριοποιηθεί με το διακριτικό τίτλο Ο.Ε., ποια είναι η μερισματική της πολιτική, ποία είναι τα κέρδη της από την Ελλάδα και ποια τα επενδυτικά της σχέδια.  

Τι απαντά η Lidl  Hellas στο bankingnews.gr 

H Λιντλ Ελλάς και Σια ΟΕ δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, λειτουργώντας το σύνολο των καταστημάτων υπό την εταιρική της επωνυμία, με την εταιρική μορφή της ομορρύθμου εταιρίας, ακολουθώντας τη δομή που έχουν όλες οι εταιρίες του group. 
Και τούτο διότι ο όμιλος στον οποίο ανήκει δεν διακρίνεται από διασπορά μεριδίων ιδιοκτησίας, η οποία θα δικαιολογούσε την ύπαρξη κεφαλαιουχικών εταιριών ούτε είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο οπότε θα επιβαλλόταν η ύπαρξη κεφαλαιουχικών εταιριών.
Η πορεία των μεγεθών της εταιρίας δεν αποτελεί εκ των δεικτών ενδιαφέροντος του καταναλωτή. 
Αντιθέτως ο αντικατοπτρισμός των ικανοποιητικών μεγεθών της εταιρίας στην επιτυχή της πορεία στον ελλαδικό χώρο (σχέση η οποία λειτουργεί και αντιστρόφως), συνεπάγεται τη δυνατότητα της εταιρίας να προσφέρει στο σύνολο των καταναλωτών άριστη ποιότητα αγαθών σε ανταγωνιστικές τιμές. 
Αυτή η τελευταία σχέση ποιότητας και τιμής είναι αυτό που ενδιαφέρει τελικώς σε μέγιστο βαθμό τον τελικό καταναλωτή και από την πλευρά μας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και γίνεται πραγματικότητα. 
Η εταιρία έχοντας τον ανωτέρω εταιρικό τύπο δεν έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα. 
Αντιθέτως, διακυβεύονται περισσότερα θέματα, τα οποία δύνανται να συνεπάγονται τελικώς σε περισσότερα μειονεκτήματα εκ της ανωτέρω επιλογής του εν λόγω εταιρικού τύπου. 
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι οι ομόρρυθμοι εταίροι της εταιρίας, σε αντίθεση π.χ. με τους μετόχους των ανωνύμων εταιριών, ευθύνονται προσωπικώς, απεριορίστως, αληλλεγγύως και εις ολόκληρον για τις εκάστοτε υποχρεώσεις της εταιρίας. 
Η εταιρία ως ομόρρυθμη εταιρία δεν έχει διανείμει μερίσματα, τα οποία αν τα διένειμε θα φορολογούνταν με το συντελεστή φορολογίας που προβλέπεται από τον ισχύοντα κώδικα φορολογίας εισοδήματος, αλλά τουναντίον, τα πραγματοποιηθέντα κέρδη της, ως απόρροια της επιτυχούς πορείας της τα τελευταία 16 χρόνια στην Ελλάδα. 
Κατόπιν πληρωμής των αναλογούντων φόρων εισοδήματος, τα κέρδη της Λιντλ Ελλάς και ΣΙΑ Ο.Ε. κεφαλαιοποιούνται, σε συντριπτικό ποσοστό, και τα σχετικά ποσά διατίθενται για τις ανάγκες επέκτασης της εταιρίας στον ελλαδικό χώρο, η οποία συμβάλλει με αυτόν το τρόπο εκτός των άλλων και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας. 
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι επενδύσεις μας ξεπερνούν το 1,2 δισ.ευρώ από την ίδρυση μας έως σήμερα ενώ μόνο για το 2014 επενδύθηκαν 130εκατ.ευρώ. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στο άνοιγμα και λειτουργία 2 νέων logistic centers σε Αττική και Σίνδο Θεσσαλονίκης (το τελευταίο της Σίνδου αποτελεί το μεγαλύτερο logistic center λιανικού εμπορίου στη ΝΑ Ευρώπη), στον εκσυγχρονισμό, επεκτάσεις καταστημάτων και αποθηκών και στην εγκατάσταση Bake Off όλων των καταστημάτων μας που θα ολοκληρωθεί και στα 220 καταστήματά μας έως το 2017. 
Επίσης, η εταιρία μας επενδύει τα μέγιστα στην κοινωνία και στο προσωπικό της. συνεργάζεται και στηρίζει τα τελευταία χρόνια το "Χαμόγελο του Παιδιού" με δωρεές που ξεπερνούν τις 500.000ευρώ, τις ετήσιες εκστρατείες προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με τη ΜΚΟ "Ανοιχτή Αγκαλιά" σε 14 παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές της χώρας μας όπως Θράκη, Ήπειρο, Σαμοθράκη, Ψαρά, Αγ.Ευστράτιο, Λήμνο, Ικαρία, Φούρνοι, Λειψοί, Κάρπαθο, Κάσος, Χάλκη, Αστυπάλαια, Ανάφη, Σύμη, Καστελόριζο, Ψαρά. 
Συνεχίζοντας δυναμικά και με αίσθημα ευθύνης τις δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς, η Lidl Hellas συνεργάστηκε με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου στην Ορεστιάδα. 
Συγκεκριμένα, χρηματοδοτήσαμε εξολοκλήρου την έναρξη του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην Ορεστιάδα με στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν καμία θεσμική πρόσβαση σε αυτήν.
H Lidl Hellas στηρίζει εκατοντάδες ακόμη ΜΚΟ ανά την Ελλάδα διανέμοντας  δωρεάν προϊόντα.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα