ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Συναγερμός στη ΔΕΗ για την ομαλή ηλεκτροδότηση

Συνεχείς συσκέψεις για σχέδια κατάρτισης κρίσης πραγματοποιούνται στη ΔΕΗ, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, τόσο στο διασυνδεδεμένο σύστημα όσο και στα νησιά. Το μείζον όμως πρόβλημα είναι η εξόφληση των λογαριασμών -χθες οι εισπράξεις έπεσαν κατακόρυφα- επιτείνοντας ραγδαία το ήδη σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί είχαν εκτιναχθεί στα 1,9 δισ. ευρώ προ των τελευταίων εξελίξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τις προηγούμενες ημέρες το πρόγραμμα των διακανονισμών των οφειλών σε δόσεις «έτρεχε» με ρυθμό τα 30 εκατ. ευρώ, χθες έπεσε στα 5 εκατ. ευρώ.


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε χθες ότι «είναι πλήρως διασφαλισμένη η ηλεκτροδότηση της χώρας τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα».

Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του βασικού μετόχου, του δημοσίου, που ζήτησε την αναβολή της συνέλευσης για τις 13 Ιουλίου. «Αναμένεται εντός των ημερών να διαπιστωθεί αν θα συνεχιστούν απόσκοπτα οι εισαγωγές ρεύματος ή οι εισαγωγείς θα προτιμήσουν να αποφύγουν το ρίσκο. Σε περίπτωση μείωσης των εισαγωγών, το σχέδιο προβλέπει εντατικότερη αξιοποίηση των μονάδων φυσικού αερίου, που αυτή την περίοδο υπολειτουργούν», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Ως το μεσημέρι ο ΑΔΜΗΕ δεν είχε ζητήσει πρόσθετες προσφορές από τις μονάδες φυσικού αερίου, με τη ζήτηση στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 5.000MW με αιχμή τα 6.300MW τις βραδινές ώρες.

Ας σημειωθεί ότι το 25% των αναγκών ηλεκτροδότησης στο ηπειρωτικό δίκτυο καλύπτεται από εισαγωγές, όχι επειδή δεν υπάρχει επάρκεια δυναμικού παραγωγής, αλλά λόγω της τιμής του ρεύματος, επειδή οι εισαγωγές είναι φθηνότερες. Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ηλεκτροδότηση βασίζεται σε εγχώριες πηγές ενέργειας, τον λιγνίτη, τα υδροηλεκτικά και τις ΑΠΕ. Στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων υπάρχει απόθεμα λιγνίτη, καθώς και το μαζούτ που απαιτείται για την έναρξη της λειτουργίας των εργοστασίων. Όσο για το φυσικό αέριο, η ροή εξακολουθεί να είναι ομαλή.

Για τα νησιά, είπε, ότι τα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτουν οι τοπικές μονάδες παραγωγής επαρκούν τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι, καθώς τα αποθέματα ασφαλείας που υποχρεώνεται να διατηρεί η ΔΕΗ είναι για 90 ημέρες.

Εξάλλου στις 13 Ιουλίου αναμένεται φορτίο με 40.000 τόνους πετρελαίου.

Δέσμευση 
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε επίσης ότι η επιχείρηση θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές και τους πιστωτές για την κατασκευή της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα, η άδεια για την οποία μπορεί να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα. Η προκαταβολή που πρέπει να καταβάλει η ΔΕΗ είναι 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες και όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης η ΔΕΗ θα ανταποκριθεί.

Σχετικά με την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας, ούτε θα κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορέσουν να πληρώσουν τις ημέρες αυτές.

(Ημερησια)/energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα