Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Credit Controls και Grexit απειλούν την Πτολεμαΐδα 5

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί η επένδυση της λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας κάτω από το κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζουμε ότι η μονάδα που θα κοστίσει 1,4 δις ευρώ, προβλέπεται να κατασκευαστεί με δάνειο ύψους 700 εκ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί με την εγγύηση του γερμανικού δημοσίου από κοινοπραξία γερμανικών τραπεζών. Το δάνειο αυτό στο ορατό ενδεχόμενο αλυσιδωτών εξελίξεων που θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ, τίθεται υπό αμφισβήτηση.


Ακόμη και παράγοντες της ΔΕΗ παραδέχονται ότι δεν ξέρουν τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ κάποιες άλλες πηγές υπογραμμίζουν ότι δάνειο από τη γερμανική κοινοπραξία με δραχμή δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εξοπλισμός και χρήματα για να κατασκευαστεί η νέα μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι το έργο είναι τυπικά και ουσιαστικά νεκρό.

Πιο πριν από ένα πιθανό Grexit εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό θέμα. Αυτό της προκαταβολής. Χθες θυμίζουμε εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και θα πρέπει να καταβληθούν τις επόμενες ημέρες 200 εκ. ευρώ.

Το πώς θα γίνει αυτό με κλειστές τις τράπεζες και με ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων σε ισχύ, είναι ερωτηματικό.

Ακόμη και με τη διαβεβαίωση της ΔΕΗ ότι τα χρήματα υπάρχουν και προσθέτει ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να δοθεί η προκαταβολή. Και εδώ τίθεται ένα σοβαρότατο κοινωνικό και πολιτικό θέμα.

Εν μέσω αναταραχής, μη λύσης και αβεβαιότητας, μπορεί να επιτραπεί να υπάρχουν διαθέσιμα 200 εκ. ευρώ και να καταβληθούν για προκαταβολή κατασκευής ενός εργοστασίου όταν δεν υπάρχουν χρήματα να καταβληθούν οι συντάξεις; Μπορεί η ΔΕΗ να συνεχίσει να αρνείται να διαθέσει στην κυβέρνηση τα αποθεματικά της, εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο;

Υπάρχει λοιπόν σοβαρότατο θέμα και για την κατασκευή της μονάδας, που αποτελεί το έργο ορόσημο για τη ΔΕΗ και για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα