Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΕΝΦΙΑ 2015: Ερχεται η ώρα της λυπητερής

Ανοίγει ο δρόμος, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διόρθωσης του Ε9, για να ετοιμαστούν τα ραβασάκια. Ποιοι δικαιούνται φέτος εκπτώσεις και απαλλαγές. Για τελευταία στιγμή άφησαν τη φορολογική δήλωση 800.000 φορολογούμενοι. Ποια είναι τα πρόστιμα.
ΕΝΦΙΑ 2015: Ερχεται η ώρα της λυπητερής - Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές
Τα προεκλογικά σχέδια και οι υποσχέσεις έλεγαν ότι ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 θα είναι παρελθόν. Δύο δισ. λιγότερα θα πλήρωναν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου.


Οι υποσχέσεις δεν άργησαν να ξεθωριάσουν. Αρχικά μετουσιώθηκαν σε νέες υποσχέσεις αναδιανομής του φόρου ακινήτων, επιβαρύνοντας περισσότερο τους «έχοντες» ώστε να προκύψουν ελαφρύνσεις για τους μικρο-ιδιοκτήτες και στο τέλος... «δυστυχώς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι όπως ήταν περίπου και για το 2014». Η δήλωση ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος χθες (στο Mega) μετέθεσε τους σχεδιασμούς αλλαγής στον ΕΝΦΙΑ για το 2016, καθώς όπως είπε «δεν μπορέσαμε μέσω της διαπραγμάτευσης να πάμε σε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ για φέτος».

Κάπως έτσι, με εισπρακτικό στόχο 2,650 δισ. ευρώ, τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να ετοιμάζονται μετά τις 26 Αυγούστου (οπότε λήγει και η τελευταία παράταση της προθεσμίας για το Ε9 του 2015) και στη συνέχεια, σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές, τα εκκαθαριστικά θα ανέβουν στο Taxisnet.

Για φέτος, οι μοναδικοί οι οποίοι μπορούν να ελπίζουν σε μειώσεις και απαλλαγές είναι όσοι έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ή άτομα με αναπηρία.

Οι εκπτώσεις και απαλλαγές οι οποίες ίσχυαν και πέρυσι προβλέπουν ότι ιδιοκτήτες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο) και μικρή περιουσία (κάτω από 85.000 ευρώ για τον εργένη, 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και 200.000 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, δικαιούνται έκπτωση 50%, ενώ πολύτεκνοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται πλήρη απαλλαγή.

Επίσης με διάταξη η οποία ψηφίστηκε με το τελευταίο Μνημόνιο χορηγείται και φέτος η μείωση φόρου 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις -χωρίς έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης-, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Οι δηλώσεις

Από την ερχόμενη Δευτέρα άλλωστε αρχίζει και ο πονοκέφαλος των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγει την ερχόμενη Κυριακή 30 Αυγούστου. Τη Δευτέρα θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη εκ των τριών δόσεων για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, ή για τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους με τα έως χθες δεδομένα των δηλώσεων που είχαν υποβληθεί.

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως την Κυριακή, αν δεν θέλουν να επωμιστούν πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής 100 ευρώ και προσαύξηση φόρου της τάξεως του 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Έως χθες, σε σύνολο περίπου 5,8 εκατομμυρίων υπόχρεων, δηλώσεις είχαν υποβάλει περίπου 5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, με το 40,6% αυτών να καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 2,349 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις. Οι επόμενες δόσεις πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, για 956.801 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό (επιστροφή φόρου 276 εκατ. ευρώ) και για 2.011.965 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Για τα νομικά πρόσωπα η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει την Παρασκευή 28 Αυγούστου.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα