Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

«Πόλεμος» ΔΕΗ κατά ΡΑΕ για τους κακοπληρωτές - Πάνω από 2 δισ. ευρώ οι οφειλές

Σφοδρή επίθεση στη ΡΑΕ προκειμένου να αναθεωρήσει τη στάση της όσον αφορά τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εξαπέλυσε η ΔΕΗ και την ίδια ώρα επιδίδεται σε ένα μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων προκειμένου να βελτιώσει τις εισπράξεις της, καθώς οι «κόκκινοι» λογαριασμοί έχουν υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το 1/3 των συνολικών εσόδων της εταιρείας.

Η απόρριψη από τη Ρυθμιστική Αρχή του αιτήματος που είχε υποβάλει η ΔΕΗ, να απαγορευτεί η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρισμού αν δεν έχει εξοφληθεί ο προηγούμενος πάροχος, έχει βαθύνει το ρήγμα στις σχέσεις των δύο οργανισμών, αφού πολλοί από τους εκ συστήματος κακοπληρωτές απλώς αλλάζουν πάροχο, όταν η ΔΕΗ δίνει εντολή να τους κόψουν το ρεύμα.

Ανταγωνισμός

«Θεωρούμε ότι η απόρριψη από τη ΡΑΕ του σχετικού εύλογου αιτήματος από τη ΔΕΗ είναι λανθασμένη και κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην αποτροπή νοσηρών φαινομένων που, εκτός των άλλων, βλάπτουν τον υγιή ανταγωνισμό», αναφέρει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της. «Προσδοκούμε ότι στην πορεία η ΡΑΕ θα ανταποκρίνεται στον ρόλο της όλο και πιο αποτελεσματικά και αντικειμενικά, και ότι θα επανεξετάσει τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα... με τη ΡΑΕ απαλλαγμένη από λογικές του παρελθόντος, οι οποίες έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη νοσηρών φαινομένων, όπως των Energa και Ηellas Power και οι οποίες φαίνεται ότι ακόμα επηρεάζουν τις αποφάσεις» προσθέτει.

Η ΔΕΗ ζητά να επιβληθεί η απαγόρευση αλλαγής παρόχου τουλάχιστον σε εκείνους τους καταναλωτές που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα αφήνουν να συσσωρεύονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί και όταν εμφανίζονται τα συνεργεία για να διακόψουν την ηλεκτροδότηση τότε... αλλάζουν προμηθευτή. Οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι που κάνει από τον Μάιο η ΔΕΗ, μέσω του συστήματος SAP, έχουν δείξει πως πολλά ξενοδοχεία, επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά που ζουν σε πολυτελείς κατοικίες στα προάστια συστηματικά τον τελευταίο καιρό δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ και εκμεταλλεύονται το σύστημα.

Στα τέλη Ιουλίου, τα χρέη από απλήρωτους λογαριασμούς ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 2 δισ. ευρώ, από περίπου 700 εκατ. ευρώ που ήταν στο ξεκίνημα της κρίσης, το 2011 και γύρω στο 1,7 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Από το σύνολο των οφειλών, ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. Ευρώ προέρχεται από πρώην πελάτες της ΔΕΗ στη Μέση και τη Χαμηλή Τάση (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), οι οποίοι έχουν στραφεί σε άλλη εταιρεία παροχής ρεύματος, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφλήσει τη ΔΕΗ. Η επιχείρηση διεκδικεί νομικά τις οφειλές, αλλά οι αποφάσεις καθυστερούν, επιδεινώνοντας το οξύ πρόβλημα ρευστότητας για την επιχείρηση.

Με την απόρριψη του αιτήματος για την απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή, «η ΡΑΕ ενθαρρύνει τους 450.000 καταναλωτές που οφείλουν περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ να αλλάζουν και να ξαναλλάζουν πάροχο χωρίς να εξοφλούν τους προηγούμενους λογαριασμούς», υπογραμμίζει η ΓΕΝΟΠ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, έχει δηλώσει ότι υπάρχουν τα στοιχεία για το προφίλ καταναλωτών που χωρίς να έχουν αδυναμία εξόφλησης των οφειλών δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ και ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, τότε η Ομοσπονδία θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα των κακοπληρωτών. Συνολικά, τα χρέη από τη Μέση και τη Χαμηλή Τάση φθάνουν στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ποσό ύψους 280 εκατ. ευρώ αφορά σε οφειλές υψηλής κατανάλωσης, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται στην Υψηλή Τάση. Πάντως, για πολλές από τις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν αμφισβητήσεις που αποτυπώνονται με προσφυγές στη διαιτητική διαδικασία κ.λπ.

Αλλος μεγάλος οφειλέτης είναι το ελληνικό δημόσιο, με χρέη προς τη ΔΕΗ 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 115 αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).

Δημόσιο

Το πρόβλημα με τα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ έχει αποτυπωθεί και στη συμφωνία με τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου σταδιακά να εξαλειφθεί.

Στο πλαίσιο της ανάσχεσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει πρόγραμμα διακανονισμού με τη μείωση της προκαταβολής στο 10% και την αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 36, με το μέγιστο ποσό της δόσης να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου λογαριασμού. Επίσης, διενεργεί ηλεκτρονικούς ελέγχους με συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να εντοπίζει τους κακοπληρωτές και να προχωρεί σε αποκοπή της σύνδεσης.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ τονίζει ότι οι επικείμενες εκλογές δεν θα προκαλέσουν «ουδεμία αναστολή των προγραμματισμένων ενεργειών... Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις απαιτήσεις των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών οι προσπάθειες και η λήψη των αναγκαίων μέτρων θα συνεχιστούν κανονικά και μάλιστα με αυξημένη ένταση».

Μεγαλο-οφειλέτες με... υψηλά εισοδήματα

Τους μεγαλοοφειλέτες-κακοπληρωτές της ΔΕΗ αποκαλύπτει το ηλεκτρονικό σύστημα SAP, το οποίο διασταυρώνει την κατανάλωση ηλεκτρισμού με τα τετραγωνικά του χώρου, το προφίλ του καταναλωτή κ.λπ. Μέλος εφοπλιστικής οικογένειας με βίλα στο Παλαιό Ψυχικό και κατανάλωση 15.000 kWh το τετράμηνο βρέθηκε να χρωστά 20.000 ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ άλλος γνωστός επιχειρηματίας με βίλα στο Βαρνάβα και χρέος 34.000 ευρώ κατάφερε να ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το πρόγραμμα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στη Ρόδο, το νησί με τα περισσότερα χρέη παρά τον τουρισμό, πενήντα από τα πιο μεγάλα ξενοδοχεία χρωστούν συνολικά στη ΔΕΗ πάνω από 6 εκατ. ευρώ.

Οι επισφαλείς απαιτήσεις της ΔΕΗ για τη Ρόδο φθάνουν στο 78%, στην Κάλυμνο το 79% και στην Κω το 74%, ενώ π.χ. στο Διδυμότειχο δεν ξεπερνούν το 35%. Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ΔΕΔΔΗΕ κατ' εντολή της ΔΕΗ, έστειλε συνεργεία αποκοπής της ηλεκτροδότησης σε 11 ξενοδοχεία, οι ξενοδόχοι πλήρωσαν τον λογαριασμό.

Το SAP αποκάλυψε και 17 βίλες στα προάστια με συνολικές οφειλές 400.000 ευρώ, αλλά και πολλούς εν λειτουργία επαγγελματικούς χώρους που συστηματικά δεν πληρώνουν. Για ορισμένους υπήρχαν εντολές αποκοπής στο παρελθόν, αλλά κάποιοι άλλαξαν πάροχο, άλλοι συνδέθηκαν παράνομα στο ηλεκτρικό σύστημα και σε άλλους απλώς δεν κόπηκε το ρεύμα. Η διοίκηση της ΔΕΗ δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τους ελέγχους.

(M. Πίου, Ημερησία, 25/8/2015)http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα