Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Οριστικοί τίτλοι τέλους για την Πτολεμαΐδα 3 – Το Σεπτέμβριο η 5

Υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων και την υπογραφή της νέας συμφωνίας που προβλέπει την υποχώρηση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού κάτω από το 50% μέχρι το 2020, απορρίφθηκε τελικώς η εισήγηση που είχε κατατεθεί προς τη διοίκηση της ΔΕΗ για αποκατάσταση της μονάδας Πτολεμαΐδα 3.


Θυμίζουμε ότι η μονάδα ηλικίας 50 ετών είχε υποστεί ζημιές στη μεγάλη πυρκαγιά του Νοεμβρίου πέρυσι, μαζί με την μονάδα 4 η οποία είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Τον περασμένο Μάρτιο ο πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, είχε προαναγγείλει ότι η μονάδα 3 θα αποκατασταθεί, παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στο έργο της διοίκησης της εταιρείας. Τότε μάλιστα είχε ειπωθεί ότι η κυβέρνηση στηρίζει το αίτημα για την κατά παρέκκλιση επαναλειτουργία της μονάδας 3.

Οι εξελίξεις ωστόσο και η υπογραφή του νέου μνημονίου που προβλέπει υποχώρηση του μεριδίου της ΔΕΗ, μεταφράζεται σε ουσιαστική ακύρωση των σχεδίων για επαναλειτουργία της μονάδας, η οποία μαζί με τις μονάδες 1 και 2 που έχουν πάψει επίσης να λειτουργούν, κατασκευάστηκαν στο διάστημα 1959 – 1965.

Η Πτολεμαΐδα 3 ακόμη και όταν λειτουργούσε εμφάνιζε εξαιρετικά χαμηλή απόδοση καθώς απαιτούσε περισσότερο λιγνίτη για να παράξει ηλεκτρική ενέργεια. Αυτός ήταν και ο λόγος που η μονάδα είχε ούτως ή άλλως περιορισμένη λειτουργία και επρόκειτο να αποσυρθεί από το 2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και λειτουργώντας από κοινού με την 4 και με σημαντικές οικονομίες κλίμακας, η Πτολεμαΐδα 3 εμφάνιζε ένα από τα υψηλότερα κόστη λειτουργίας και συντήρησης ξεπερνώντας τα 52 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σεπτέμβριο η 5

Πάντως εκτός από την απόφαση για τη μη υλοποίηση της επένδυσης για τη μονάδα 3, η ΔΕΗ φαίνεται ότι καταβάλει προσπάθειες ώστε μέσα στο Σεπτέμβριο να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες για την κατασκευή της μεγάλης μονάδας 5. Η έναρξη της κατασκευής της μονάδας συναρτάται άμεσα με την αποκατάσταση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει πληγεί από την επιβολή από την κυβέρνηση των capital controls. Εφόσον όμως η αβεβαιότητα συνεχιστεί δεν αποκλείεται να δούμε και νέα αναβολή στην έναρξη της επένδυσης.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα