ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Με γοργούς ρυθμούς εκτελούνται οι εργασίες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ

Μαρία Χονδρογιάννη 
Στη τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι εργασίες  για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.
Η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα τεθεί σε λειτουργία – εκτός απροόπτου- μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής παραγωγής της ΔΕΗ κ. Γιάννης Κοπανάκης οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας έχουν προχωρήσει αρκετά.

«Τον Σεπτέμβριο υπολογίζουμε ότι  θα  τελειώσουν οι εργασίες  για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων», δήλωσε ο κ. Κοπανάκης.
Ο διευθυντής παραγωγής της ΔΕΗ τόνισε πως το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η κατασκευή των υποδομών για την αποθήκευση και τη μεταφορά των  καυσίμων,  που θα χρειάζεται η νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  (αντλιοστάσια) στη Νότια Ρόδο .
«Θα χρειαστούν έξι μήνες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υποδομές για τα καύσιμα. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι δοκιμές των μηχανών. Πάμε καλά. Καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε το νέο εργοστάσιο να λειτουργήσει κανονικά μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του 2016», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κοπανάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με την μεταφορά των μηχανών που προορίζονται για το  νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Ρόδο ο κ. Γιάννης Κοπανάκης δήλωσε:
«Οι μηχανές που προορίζονται για το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ θα μεταφερθούν στη Ρόδο τον Σεπτέμβριο. Οι δοκιμές τους θα ξεκινήσουν  την άνοιξη του 2016 ».
Ο διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ απεκάλυψε  πως εκπονείται  από τη ΔΕΗ μελέτη για τη χρήση αερίου στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρόδο και σε άλλα νησιά.
« Έχουμε προβλέψει ώστε οι μηχανές που θα εγκατασταθούν στο νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μπορούν να λειτουργήσουν και με αέριο. Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο. Υπάρχει σκέψη όμως να γίνεται αργότερα  χρήση αερίου σε όλα τα νησιά», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κοπανάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών για τη χρήση αερίου από τις μηχανές που θα εγκατασταθούν στο νέο  εργοστάσιο ο κ. Γιάννης Κοπανάκης δήλωσε πως σε δύο τρεις μήνες το τοπίο θα ξεκαθαρίσει.
«Εκπονούνται οι σχετικές μελέτες ήδη. Θα έχουμε τα σχετικά πορίσματα σε δύο, τρεις μήνες . Τα επόμενα χρόνια θα γίνεται  χρήση αερίου στα εργοστάσια της ΔΕΗ  στη Ρόδο  και σε άλλα νησιά. Το έργο θα προχωρήσει σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ», δήλωσε, ο κ. Κοπανάκης.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη  υπογραφεί  σύμβαση με τη ΔΕΠΑ για την παροχή φυσικού αερίου.
Για τη  συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, και δεδομένου ότι και αυτό αποτελεί εισαγόμενο καύσιμο, του οποίου τα αποθέματα δεν εμφανίζουν επάρκεια μεγαλύτερη των επομένων 50 ετών, στόχος της ΔΕΗ είναι η διασφάλιση του μακροπρόθεσμου εφοδιασμού της.
«Λόγω της εξάρτησης της ΔΕΗ από το φυσικό αέριο, η οποία θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη με την προσθήκη νέων μονάδων, η ΔΕΗ επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στον συγκεκριμένο τομέα. Για το λόγο αυτό το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας άσκησης του δικαιώματος απόκτησης του 30% της ΔΕΠΑ», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κοπανάκης.
Δεν είναι  και τόσο καλές οι προοπτικές όμως για την ηλεκτρική  διασύνδεση της Ρόδου με την ηπειρωτική Ελλάδα.  Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών και την  υλοποίηση των απαιτούμενων έργων.
«Δεν υπάρχουν εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ρόδου με την  ηπειρωτική Ελλάδα. Τώρα γίνονται προσπάθειες προκειμένου να προχωρήσει  το έργο για τη διασύνδεση της Κρήτης», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κοπανάκης.
Με βάση τη μελέτη σκοπιμότητας που είχε εκπονήσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ, επιδιώκεται να  προωθηθεί πρόταση που προβλέπει τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική με δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 380 χλμ. και συνολικής ικανότητας 1000MW, συνοδευόμενα από τέσσερις σταθμούς μετατροπής. Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ υπολογίζεται ότι για την ολοκλήρωση και λειτουργία του πρώτου καλωδίου απαιτούνται τρεισήμισι χρόνια και επιπλέον 18 μήνες για την ολοκλήρωση και του δεύτερου καλωδίου. Το κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται στα 850 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ερώτηση σχετικά με τον  ΑΗΣ Σορωνής,  ο κ. Κοπανάκης δήλωσε πως θα λειτουργεί ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρχουν στη Ρόδο.
«Κάποιες από τις μηχανές του ΑΗΣ Σορωνής θα λειτουργούν όταν οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλες . Θα πρέπει να υπάρχει  επάρκεια  ενέργειας τόσο τη χειμερινή όσο και τη θερινή περίοδο» δήλωσε ο κ. Κοπανάκης.
Ο διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ τόνισε πως μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο θα πρέπει να έχει  ολοκληρωθεί και η αναβάθμιση των δικτύων.
«Θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των δικτύων. Αυτό όμως γίνεται παράλληλα με την κατασκευή του νέου εργοστασίου. Στις αρχές του 2016 θα έχει τελειώσει και αυτό το έργο», τόνισε ο κ. Γιάννης Κοπανάκης.

Διακοπές της ηλεκτροδότησης
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν χθες στις 16.15  νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Ρόδο .
Αιτία της διακοπής ήταν  βλάβη που σημειώθηκε σε μια από τις μηχανές του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σορωνή.
«Σημειώθηκε βλάβη σε μια από τις μηχανές του ΑΗΣ Σορωνής. Έγινε ό,τι ήταν  δυνατό για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση», δήλωσε ο διευθυντής του ΑΗΣ Σορωνής κ. Μιχάλης Μπαρδακάς.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα