ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Μπρα ντε φερ Τσίπρα - Λαφαζάνη με φόντο τις εκλογές

Μόνο η αλλαγή στάσης από την Αριστερή Πλατφόρμα θα μπορούσε να ανατρέψει τον σχεδιασμό του Μαξίμου - Πιθανότερες ημερομηνίες η 20η και η 27η Σεπτεμβρίου - Το στενό επιτελείο του Τσίπρα έλαβε την απόφαση για ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια προσφυγή στις κάλπες - Το βλέμμα στραμμένο και σε Βερολίνο-Βρυξέλλες

Στην κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών δείχνει ότι κινείται πλέον η κυβέρνηση με τις εξελίξεις να επιταχύνονται από σήμερα με την επιστροφή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα από τις σύντομες διακοπές του. 




Σύμφωνα με την προχθεσινή ανακοίνωση ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο. 

«Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Από τις 20 Αυγούστου και μετά ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις», ανέφερε η σχετική διαρροή. 

Σύμφωνα με χθεσινές διαρροές από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ψήφιση της συμφωνίας από όλα τα ευρωπαικά κοινοβούλια ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην απόφαση να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού “η κυβέρνηση δεν στέκεται με 118 βουλευτές που πήρε στην πρόσφαση ψηφοφορία”, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην αποφασιστικότητα του κυβερνητικού επιτελείου έλεγε ότι “θέλει και τους 162 βουλευτές” κάτι που φυσικά αποκλείεται. Στην πραγματικότητα εφόσον ο πρωθυπουργός προχωρήσει στην ψήφο εμπιστοσύνης θα απαιτηθούν 151 ψήφοι προκειμένου να διατηρήσει την δεδηλώμενη. Τα καθαρά “όχι” στις τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες του Ιουλίου και του Αυγούστου ήταν 32, με τα 25 να προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Για να έχει λοιπόν την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει στάση η Αριστερή Πλατφόρμα όχι με παρόν ή αποχή αλλά με υπερψήφιση της κυβέρνησης, δηλαδή να της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου πλέον να προχωρήσει στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής. Είναι ένα ενδεχόμενο που τόσο από τις επίσημες δηλώσεις όσο και από την αρθρογραφία στο Iskra αλλά και από τις διαρροές των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας έχει απλώς αποκλειστεί. 

Με αυτό το δεδομένο σύμφωνα με τις ίδιες χθεσινές διαρροές το κυβερνητικό επιτελείο έχοντας απορρίψει την κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού ήδη αναζητά την πλέον κατάλληλη ημερομηνία για πρόωρες εκλογές. Θα εξαρτηθεί από το πότε να ξεκινήσει η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Εφόσον την Πέμπτη αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης θεωρητικά ο πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής ακόμη και την Παρασκευή για να επιταχύνει τις διαδικασίες. Είναι όμως αρκετά πιθανό να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία που απαιτεί τρεις ημέρες μέχρι την ψηφοφορία την Δευτέρα. Ακολούθως ο πρωθυπουργός καταθέτει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεωρητικά επαναλαμβάνεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών κάτι που αναμένεται να γίνει αυθημερόν με συνοπτικές διαδικασίες και ακολουθεί η προκήρυξη εκλογών και ο ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης. Κάπως έτσι διαμορφώνονται σαν πιθανότερες ημερομηνίες η 20η και 27η Σεπτεμβρίου ενώ πολύ λίγες πιθανότητες και λόγω πρακτικών δυσκολιών συγκεντρώνουν οι εκλογές εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου παρότι κάποιοι τις επιθυμούν. 

Σύμφωνα με την διαρροή συνεργάτη του πρωθυπουργού η απόφαση για ψήφο εμπιστοσύνης έχει ληφθεί και ακολούθως και οι εκλογές εφόσον η Αριστερή Πλατφόρμα δεν αλλάξει στάση. Το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι «στο προσεχές διάστημα έρχονται έξι εφαρμοστικοί νόμοι, ποιά κυβερνητική πλειοψηφία θα τους εγκρίνει;». Η επιφύλαξη που υπήρχε ήταν εάν θα δώσει την έγκριση και η πλευρά των δανειστών. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού πάντως υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει από εκείνη την πλευρά κανένα πρόβλημα και μάλιστα παραπέμπουν στις δηλώσει Σόιμπλε που “δείχνουν ότι  τις έχουν αποδεχθεί”. Βέβαια η έγκριση δεν θα είναι στα λόγια αλλά πρέπει να είναι στην πράξη με το να μην εγείρουν απαιτήσεις για ψήφιση εφαρμοστικών νόμων για το διάστημα περίπου ενός μηνός από την στιγμή που θα διαλυθεί η υπάρχουσα βουλή και μέχρι να συγκροτηθεί η νέα. Πάντως παρέπεμπαν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαικής Επιτροπής Μπράικχαρτ, η οποία ανέφερε ότι: «Γνωρίζουμε τις φήμες αλλά δεν σχολιάζουμε τα εσωτερικά κρατών μελών».

Η κατ' αρχήν απόφαση για ψήφο εμπιστοσύνης και προσφυγή στις κάλπες ελήφθη στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου από τους κκ. Νίκο Παππά, Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Σπύρο Σαγιά, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκο Φλαμπουράρη και Τάσο Κορωνάκη. Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία, υπέρ της προσφυγής στις κάλπες είναι οι κ.κ. Παππάς και Φλαμπουράρης, οι δύο που ήταν και υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος μέχρι το τέλος και θεωρείται ότι από το αποτέλεσμα δικαιώθηκαν. Πάντως στο επιτελείο υπήρξε και δεύτερη εισήγηση, να μην προκηρύξει τώρα εκλογές αφού άλλωστε για τα κρίσιμα νομοσχέδια θα έχει πάντα και την αντιπολίτευση. Αντίθετα να αφήσει κάποιο χρόνο μέχρι να γίνει η πρώτη αξιολόγηση και να αποφασιστεί από τους εταίρους η διευθέτηση του ελληνικού χρέους ώστε να έχει και ένα θετικό επιχείρημα προς την ελληνική κοινωνία. Η εισήγηση αυτή δεν επικράτησε καθώς είναι άγνωστο τί πολιτική φθορά θα προκύψει από την υλοποίηση του μνημονίου ενώ είναι αμφίβολο εάν οι εταίροι προχωρήσουν τόσο γρήγορα σε ρύθμιση του χρέους που να ξεπερνά μία γενική και ασαφή υπόσχεση. Πάντως εκείνο που έχουν όλοι απορρίψει είναι την εξάντληση της τετραετίας με σχηματισμό κυβέρνησης εθνικού σκοπού με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι: “δεν εκλεγήκαμε για να ξαναφέρουμε από την πίσω πόρτα εκείνους που ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας”. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα