Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Επεσαν οι υπογραφές για το δάνειο του ESM

«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που μετρά στο τέλος», το μήνυμα του αντιπροέδρου της Κομισιόν προς την Αθήνα. Το πρόγραμμα έχει αυστηρούς όρους, τονίζει ο Ντάισελμπλουμ. Την Πέμπτη η πρώτη δόση. Η ανακοίνωση του ESM. Εως 1 δισ. τα κεφάλαια για ληξιπρόθεσμες οφειλές, λέει το ΥΠΟΙΚ.


Με ένα tweet ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε και την επίσημη υπογραφή του νέου δανείου από τον ESM. Το κείμενο από την πλευρά της Κομισιόν φέρει την υπογραφή του Vlantis Dombrovskis εκ μέρους του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. «Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που μετρά στο τέλος».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις ψηφοφορίες που έγιναν σε Γερμανία και Ολλανδία. Η Ελλάδα τώρα περιμένει να εισπράξει αύριο την πρώτη δόση η οποία φτάνει συνολικά τα 26 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10 δισ. ευρώ θα «παρκαριστούν» σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ποσό 13 δισ. ευρώ θα διατεθεί αύριο και εκτός από 300 εκατ. ευρώ θα πάει για την εξόφληση των ομολόγων της ΕΚΤ, του δανείου γέφυρα και των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ.

Επιπλέον 3 δισ. ευρώ δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα. Θα δοθούν το επόμενο δίμηνο σε δόσεις και αφού προηγουμένως η Αθήνα υλοποιήσει προαπαιτούμενα. 

Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα δίνεται με αυστηρούς όρους 

Σήμερα οι χώρες της Ευρωζώνης εξουσιοδοτήσαμε τον ESM να διαθέσει τα πρώτα 26 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που προηγήθηκε.

Αυτό το πρόγραμμα των επόμενων τριών χρόνων έρχεται με αυστηρούς όρους. Οροι που στοχεύουν να δημιουργήσουν σωστά οικονομικά δεδομένα και διοίκηση και να αντιμετωπίσουν προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Είμαι ευχαριστημένος που μπορώ να πω ότι η Ελλάδα έκανε τα πρώτα αξιόπιστα βήματα. Πολλά πρέπει να γίνουν για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Εχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε τα επόμενα χρόνια αλλά οι αποφάσεις που πήραμε τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά σήμερα είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανακοίνωση του ESM

Με ανακοίνωση του η οποία δημοσιοποιείται στον ιστότοπό του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) γνωστοποίησε την έγκριση από το Συμβούλιο των Διοικητών της συμφωνίας για τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα (Financial Assistance Facility Agreement, FFA). Η συμφωνία αυτή αποτελεί, όπως σημειώνεται, τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, ύψους έως 86 δισεκ. ευρώ, την οποία θα υπογράψουν ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι πόροι του ESM θα χρησιμοποιηθούν «για δαπάνες του προϋπολογισμού, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών και τη δημιουργία ταμειακού αποθεματικού, την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Το ακριβές ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ESM θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την έκταση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος», σημειώνει ο ESM και προσθέτει: «Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί επίσης από την επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που είναι σχεδιασμένες να διασφαλίσουν την επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότησή της από τις αγορές με λογικό κόστος, πριν τη λήξη του προγράμματος. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειώσουν επιπρόσθετα το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα χρειασθεί».

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υιοθέτησε επίσης το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την Ελλάδα που εξειδικεύει τα μέτρα πολιτικές που συμφώνησε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα της οικονομίας. 

ΥΠΟΙΚ: 1 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) - και τίθεται επίσημα σε ισχύ - έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι €86 δισ. συμπεριλαμβανομένου ποσού έως €25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση €10 δισ. είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.

Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει αύριο το πρωί, ανέρχεται σε €13 δισ. εκ των οποίων περίπου €12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα). Σχεδόν €1 δισ. θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα