Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Έτσι «χαμήλωσαν» τα κέρδη της ΔΕΗ

Tο προηγούμενο διάστημα συνέτρεξαν μια σειρά από άκρως ευνοϊκές συγκυρίες για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τις ρυθμιστικές αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά (ΑΔΙ, ΜΑΜΚ), την εξαιρετική παραγωγή των υδροηλεκτρικών, εξελίξεις που δημιούργησαν τη βάσιμη προσδοκία ότι η εταιρεία θα έμπαινε στο 2015 με σημαντική ενίσχυση των μεγεθών της. Πράγματι όλες οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώθηκαν αφού και οι δαπάνες της ΔΕΗ για καύσιμα ήταν μειωμένες, και οι πληρωμές για ΜΑΜΚ μηδενίστηκαν ενώ για τα ΑΔΙ ήταν σημαντικά μειωμένες, ενώ και η υδροηλεκτρική παραγωγή αύξησε το μερίδιό της.


Όμως παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα η κερδοφορία ήταν χαμηλότερη  των προσδοκιών. Έτσι παρά τη μικρή αύξηση των προ τόκων φόρων και αποσβέσεων κερδών το τελικό αποτέλεσμα ήταν κέρδη 55,7 εκ. ευρώ μειωμένα κατά 31,4% σε σχέση με πέρυσι (81,3 εκ. ευρώ).

Εάν εξαιρέσουμε τις εφάπαξ αρνητικές και θετικές επιπτώσεις στα δύο τρίμηνα του 2014 και του 2015, υπάρχουν και μια σειρά από άλλους λόγους για τους οποίους το πρώτο τρίμηνο του 2015 εμφανίστηκε κατώτερο των προσδοκιών. Ποιοι είναι αυτοί; Μεταξύ άλλων στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είχαμε:

Τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής η οποία υποκαταστάθηκε από εισαγωγές. Η δαπάνη για εισαγωγές έφτασε τα 40 εκ. αυξημένη κατά 13,8 εκ. ευρώ

Τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία ωστόσο δε συνοδεύτηκε από μείωση του κόστους στα ορυχεία

Την έστω και μικρή αύξηση (5,4 εκ. ευρώ) στη δαπάνη για αγορά δικαιωμάτων ρύπων

Επίσης αυξήθηκαν οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 29 εκ. ευρώ

Τέλος τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από την πρόβλεψη ύψους 24,5 εκ. ευρώ για δαπάνες ΑΔΙ με βάση την πρόταση της ΡΑΕ που ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα