Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Εκχερσώθηκαν οι φοίνικες στην παραλία της Σαλαμίνας

Δεν γνωρίζουμε αν συζητήθηκε ή όχι εναλλακτική λύση το μόνο βέβαιο είναι ότι το θέαμα με τους κομμένους φοίνικες σε όλο το μήκος της παραλίας είναι θλιβερό. 

Το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus)που  θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών. Είναι έντομο ξυλοφάγο, που ζει και τρέφεται στον κορμό του φοίνικα και στις βάσεις των φύλλων και ο εντοπισμός του είναι πολύ δύσκολος. Η προσβολή ξεκινά από την κορυφή, όπου τα θηλυκά ωοτοκούν. Οι προνύμφες ανοίγουν στοές έως και ένα μέτρο κατά μήκος του κορμού, αλλά και κατά μήκος των βάσεων των φύλλων. Η προσβολή οδηγεί το φοινικοειδές στο θάνατο. 


Πρόκειται για έντομο των τροπικών χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. Από το 1985 επισημάνθηκε στις χώρες της αραβικής χερσονήσου και έκτοτε κατέστη σοβαρός εχθρός των φοινικοειδών σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Το 1992 επισημάνθηκε στην Αίγυπτο, από όπου μεταφέρθηκε με αθρόες εισαγωγές φοινικοειδών στην Ισπανία το 1993. Στην Κρήτη εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 2005 στην περιοχή της Χερσονήσου, λόγω των εισαγωγών προσβεβλημένων φοινικοειδών. Στη συνέχεια, εξαπλώθηκε σε όλη την Κρήτη, ενώ έναν χρόνο μετά εμφανίστηκε και στην Αττική, την Ηλεία, τη Ρόδο, τη Βοιωτία, την Εύβοια και αλλού και βέβαια και στους φοίνικες της Σαλαμίνας. 


Στην Σαλαμίνα επελέγη η λύση του κοψίματος και την όλη επιχείρηση ανέλαβε το λιμενικό ταμείο. Ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook «Ξεκίνησε σήμερα 7-9-2015 η εκχέρσωση των ξερών φοινίκων από την παραλία Σαλαμίνος,(από την ιχθυαγορά μέχρι το Δημαρχείο) και η διαμόρφωση των χώρων για την φύτευση νέων δενδρυλλίων σύμφωνα σχετική μελέτη και εγκεκριμένη πίστωση του Δ.Σ. / Δ.Λ.Τ.Σ. Τα νέα δενδρύλια ( θαλάσσια πεύκη / pinus maritima) θα φυτευτούν προς το τέλος Οκτωβρίου που θα έχει δροσίσει ο καιρός. Επιλέγη αυτό το είδος δένδρου γιατί είναι άκρως καλλωπιστικό, ταχείας αναπτύξεως, με πλούσια κόμη και μεγάλες σαρκώδεις βελόνες, θεωρείται το καταλληλότερο για τα πάρκα, δεν προσβάλλεται από κάμπιες και ευδοκιμεί στο κλίμα του νησιού μας.»

Υπήρχαν τρόποι για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού με βιολογικούς τρόπους (με εντομοπαθογόνους νηματώδεις που εξουδετερώνουν το σκαθάρι) και χωρίς χρήση χημικών. Τα πλεονεκτήματα της βιολογικής μεθόδου αναλύει η γεωπόνος και προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών, Οργάνωσης και Προγραμματισμού του δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνα Τσιάκου που εφάρμοσαν αυτούς τους τρόπους για να σώσουν φοίνικες που στόλιζαν έως σήμερα την πόλη της Αθήνας. «Τα σκευάσματα είναι οικολογικά, φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και τα αποτελέσματα από προηγούμενες εφαρμογές τους ήταν θετικά» λέει «Η αλματώδης ανάπτυξη του εχθρού αυτού, ο υψηλός αριθμός φοινίκων αυτού του είδους στους κοινόχρηστους χώρους του δήμου Αθηναίων, αλλά και το γεγονός ότι έχει καταστραφεί μεγάλος αριθμός φοινίκων, υπαγορεύουν την ανάγκη για συστηματική εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης, και μάλιστα την ανάγκη για χρήση εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης του εντόμου χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων με γνώμονα την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος» προσθέτει η κ. Τσιάκου.

Σε κάθε περίπτωση οι φοίνικες δεν υπάρχουν πια και ας ελπίσουμε τα νέα δενδρύλια να ομορφύνουν ξανά την παραλία salamina-press.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα