ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Πρεμιέρα με -20% για το πετρέλαιο θέρμανσης - Τα προβλήματα της αγοράς καυσίμων

Στα 850 ευρώ το χιλιόλιτρο έναντι 1050 ευρώ πέρυσι, αναμένεται να γίνει φέτος η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να συνυπολογίζεται καθόλου το πιθανό επίδομα θέρμανσης. Τώρα ανάλογα με το σενάριο που θα υιοθετηθεί (περικοπή κατά 50% του επιδόματος ή οριζόντια μείωση του ΕΦΚ στα  0,06 ευρώ το λίτρο) η τιμή αναμένεται να πάει είτε στα 680 ή στα 640 ευρώ το χιλιόλιτρο.


Η τουλάχιστον 20% φθηνότερη τιμή οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και δίνει ελπίδες στον κλάδο των πετρελαιοειδών για ανάκαμψη, με δεδομένο ότι η θετική πορεία που είχε ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει ανατραπεί και η αγορά βρίσκεται πλέον σε αρνητικό πρόσημο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος στο δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου η κατανάλωση βενζινών και πετρελαίου κίνησης υποχώρησε κατά 14%, ενώ στο 8μηνο οι βενζίνες βρίσκονται στο -3% και το πετρέλαιο κίνησης στο -1%.

Η υποχώρηση στο μέτωπο της κατανάλωσης, που λόγω των νέων φορολογικών βαρών αναμένεται να επιδεινωθεί, οι ζημιές ύψους 65 εκ. ευρώ που καταγράφηκαν πέρυσι στον κλάδο αλλά και οι διαρκώς αυξανόμενες επισφάλειες, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον κλάδο, με ερωτηματικό το για πόσο ακόμη θα αντέξουν οι κρίκοι της αλυσίδας. Ήδη στο μέτωπο των πρατηρίων καταγράφεται νέα υποχώρηση, καθώς ο αριθμός των λειτουργούντων είναι πλέον 5300.  

Για ακόμη μια φορά ο ΣΕΕΠΕ απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός κατά του λαθρεμπορίου, το οποίο εκτός από τις απώλειες που προκαλούνται στα κρατικά έσοδα, λειτουργεί εις βάρος των νόμιμων και συνεπών επιχειρήσεων του κλάδου. Είναι ενδεικτικό όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Αληγιζάκης ότι το σύνολο των εταιρειών εμπορίας έχει τοποθετήσει τα συστήματα εισροών εκροών κάτι που έχει γίνει και από το 98% των πρατηρίων (το 94% μεταδίδει τα στοιχεία προς το ΥΠΟΙΚ), ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν ελέγχονται, ούτε αξιοποιούνται από τη ΓΓΠΣ.

"Εάν η εγκατάσταση των συστημάτων εισροών εκροών έγινε για το θεαθήναι τότε το μόνο που συμβαίνει είναι να νομιμοποιείται η παρανομία" ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης, ο οποίος τόνισε ότι εκτός από τα προβλήματα στη ΓΓΠΣ, τα συστήματα εισροών εκροών δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, ενώ σε εκκρεμότητα ακόμη βρίσκεται η τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα καθώς και η πιστοποίηση των ΚΕΔΑΚ ώστε να μπορούν να γίνονται πιστοποιημένοι έλεγχοι και να διαπιστώνονται επιτόπου οι παραβάσεις.

"Διαπιστώνουμε ξανά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα πλαισίου αλλά εφαρμογής του" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με την εκτίμηση των εταιρειών του κλάδου τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από το λαθρεμπόριο κυμαίνονται στα 150 – 300 εκ. ευρώ.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο ΣΕΕΠΕ εξέφρασε την αντίθεσή του με την κατάργηση της επιδότησης ύψους 10 ευρώ το κυβικό, που δίνεται σήμερα για τις πωλήσεις που γίνονται στα μικρότερα νησιά που δε διαθέτουν εγκαταστάσεις. Η επιδότηση που δόθηκε καθώς λόγω χαμηλών καταναλώσεων οι εταιρείες ήταν απρόθυμες λόγω υψηλού κόστους και χαμηλής κατανάλωσης να λειτουργήσουν πρατήρια στα εν λόγω νησιά, προβλέπεται να καταργηθεί. Σύμφωνα με τις εταιρείες του κλάδου αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα ακόμη ενώ η εξέλιξη είναι αρνητική και για τις εταιρείες που επένδυσαν σε αυτήν την δραστηριότητα. energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα