Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

5.000 υπάλληλοι ΝΠΙΔ είχαν συνδέσει τον μισθό τους με εκείνο των γ.γ. – Αντιδρούν στο «ψαλίδι» ως 25% στο μισθό του πολιτικού προσωπικού

Μειώσεις μισθών αλλά όχι για όλους. Αυτό διαπίστωσε το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς όταν μόλις έγινε γνωστό ότι ετοιμάζονται μειώσεις στους μισθούς του πολιτικού προσωπικού κατά 20% έως και 25%, βρέθηκαν υπάλληλοι ΝΠΙΔ -περίπου 5.000 τον αριθμό- που είχαν συνδέσει τον μισθό τους με εκείνον του γενικού γραμματέα.

Ο μισθός αυτός ανέρχεται σε περίπου 3.000 ευρώ και πρόκειται για άτομα κυρίως επιστημονικών ειδικοτήτων. Ο λόγος που έγινε η σύνδεση του μισθολογικού μοντέλου τους με το πλαφόν του γ.γ. είναι γιατί οι αποδοχές των γενικών και ειδικών γραμματέων αποτελούν και το ανώτατο όριο αποδοχών στο Δημόσιο. Οι εν λόγω υπάλληλοι αντέδρασαν για το νομοσχέδιο που προωθείται για μείωση των μισθών του πολιτικού προσωπικού (υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς φορέων του Δημοσίου), το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα, γιατί θα σήμαινε ότι θα υποστούν και εκείνοι μειώσεις.


Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου.

Όπως εξήγησαν στη HuffPost Greece συνεργάτες του κ. Βερναρδάκη, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και αναζητείται πλέον ο τρόπος για να αποσυνδεθούν οι μισθολογικές απολαβές εργαζομένων στους οργανισμούς του Δημοσίου, ΝΠΙΔ με τις απολαβές του γενικού γραμματέα. Δεν είναι δε ακόμη γνωστό σε ποια ΝΠΙΔ εργάζονται ή οι ακριβείς ειδικότητές τους, πέρα από το ότι πρόκειται για εξειδικευμένους ερευνητές και επιστήμονες.

Μείωση μισθών πολιτικού προσωπικού

Στην ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ο κ. Βερναρδάκης, επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα μειωθούν κατά περίπου 20% με 25% οι μισθοί του πολιτικού προσωπικού και θα εφαρμοστεί φορολόγηση του συνόλου των αποδοχών των βουλευτών, που θα επιφέρει μία έμμεση μείωση κατά 25%.

Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων

Θα προηγηθεί ωστόσο πρώτα το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο εντάσσεται και στα προαπαιτούμενα. Θα αφορά στις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, τη δημιουργία μητρώου για την πλήρωση των πολιτικών επιτελικών θέσεων, καθώς και τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο ώστε να μην επιστρέφουν επίορκοι για βαριά παραπτώματα στο Δημόσιο.

Νέο μισθολόγιο Δημοσίου

Ένα άλλο από τα προαπαιτούμενα είναι και η εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, όπου θα υπάρξει αποδέσμευση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο και θα ενσωματωθούν τα όποια επιδόματα στο βασικό μισθό. Όπως έχει συμφωνηθεί θα μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια – από 20 που είναι σήμερα, σε 10 ή 12.

Προσλήψεις

Τέλος, με δεδομένη την μνημονιακή αναλογία για προσλήψεις και αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε πως για το 2015 απομένουν περί τις 2.000 προσλήψεις από τις 15.000, που επιτρέπονταν, και αυτές θα αναζητηθεί εάν μπορούν πρωτίστως να καλυφθούν από τους αδιόριστους του ΑΣΕΠ, με το οποίο είναι σε ανοιχτή επικοινωνία.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάλεσε ήδη τα υπουργεία να καταρτίσουν κατάλογο αιτημάτων για την κάλυψη κενών θέσεων.

Ο αριθμός αυτός υπολείπεται προκειμένου να συμπληρωθεί το πλαφόν των 15.000 νέων προσλήψεων που έχει τεθεί για φέτος σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, τα κενά θα καλυφθούν από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 2009 – και ζητήθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού να ενημερώσει σχετικά το υπουργείο, πόσοι από τους επιτυχόντες αυτούς παραμένουν «διαθέσιμοι», ποια η ειδικότητά τους κ.λπ.

Για τους περίπου 90.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» (στην πλειονότητά τους υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών), ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι δεν θα αυξηθεί ο μισθός τους έως το τέλος του 2018 ακόμη κι’ αν «ξεπαγώσουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις. Η προσωπική διαφορά αφορά υπάλληλους που με τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου δέχτηκαν μειώσεις πάνω από 25% του μισθού τους.

Το υπουργείο στοχεύει στη αλλαγή του τρόπου δημόσιας διαβούλευσης, αρχής γενομένης από το εν λόγω νομοσχέδιο. Ο κ. Βερναρδάκης εξήγησε ότι η γνώμη των πολιτών δεν θα ζητείται μόνο επί ήδη καταρτισμένων νομοσχεδίων μέσω της διαδικτυακής πύλης opengov.gr, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά πλέον και πριν την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και η γνώμη σχετικών φορέων, με τους οποίους θα συναντάται γι’ αυτό το λόγο ο υπουργός.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα