Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Τρίζουν τα θεμέλια των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων

Υπό διάλυση βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, δημιουργώντας προβλήματα στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους του κλάδου. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας και Άλλων Τραπεζών θα συνεχίζει να πληρώνει συντάξεις μέχρι τον Νοέμβριο και στη συνέχεια θα «μοιράσει» 230 εκατομμύρια ευρώ στους ασφαλισμένους.


Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων θα πληρώσει 150 εκατομμύρια ευρώ στο Ενιαίου Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, από τα αποθεματικά του. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα επιβάλει αναδρομική εισφορά, από το 2011, υπέρ ΟΑΕΔ σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, διεκδικώντας 105 εκατομμύρια ευρώ.

Το ΤΑΠΙΛΤ –ΑΤ μοιράζει τα αποθεματικά του στα μέλη του
Πιο αναλυτικά, στελέχη του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ ανέφεραν πως ο ένας μετά τον άλλο σύλλογο προσωπικού τραπεζοϋπαλλήλων αποφασίζει τη διανομή των αποθεματικών του από το εν λόγω κοινό ταμείο στους ασφαλισμένους του με τη μορφή ενός είδους "εφάπαξ".
Ήδη σχετική απόφαση έχει λάβει ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank και αναμένεται να κάνουν το ίδιο οι Σύλλογοι της Τράπεζας Αθηνών, της Τράπεζας Αττικής, της Eurobank – Ergasias κλπ.
Συνολικά τα αποθεματικά του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ ανέρχονται σε 230 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές ανεφεράν πως πχ οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΠΙΛΤ –ΑΤ από το προσωπικό της Alpha Bank διαθέτουν καταθέσεις 88 εκατ. ευρώ. Το "εφάπαξ" που θα προκύψει σε κάθε εργαζόμενο ανάλογα με την προϋπηρεσία του και την εκπαιδευτική βαθμίδα του ανέρχεται από 20.000 ευρώ μέχρι 160.000 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα το ΤΑΠΙΛΤ –ΑΤ θα δώσει συντάξεις μέχρι και το Νοέμβριο, αναφέρουν οι ίδιε πηγές.

Μεταφορά κεφαλαίων από ΕΤΑΤ στο ΕΤΕΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται την ίδια στιγμή, η διαδικασία μεταφοράς κεφαλαίων από το ΕΤΑΤ στο ΕΤΕΑ. Με απόφαση του πρώην Υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, κατανέμεται η περιουσία του ΕΤΑΤ παραχωρώντας το 51,613% υπέρ του ΕΤΕΑ σε τρεις δόσεις.
Ήδη στις 24 Αυγούστου, σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΤ (χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων και των συνταξιούχων) αποφάσισε την εκταμίευση 50.000.000 ευρώ υπέρ ΕΤΕΑ και αποφάσισε νέα σύγκλιση του Δ.Σ. στις 23 Σεπτεμβρίου και 23 Οκτωβρίου για την μεταφορά 100.000.000 ευρώ επιπλέον.
Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank, "η κίνηση αυτή χωρίς καμία ενημέρωση και διάλογο με την ΟΤΟΕ και τους Συλλόγους που εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους (εργαζόμενους και συνταξιούχους) είναι ενταγμένη στην πολιτική υφαρπαγής και των τελευταίων αποθεματικών μας προκειμένου να καλυφθεί μέρος των τεράστιων ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ".
Σύμφωνα με τους εργαζομένους της Aplha Bank, "o κίνδυνος κατάρρευσης του ΕΤΑΤ είναι πλέον ορατός. Δρομολογούνται καταστροφικές εξελίξεις για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των Τραπεζών που τα μέλη τους υπάγονται στο ΕΤΑΤ. Προτεραιότητα για τους Συλλόγους και την ΟΤΟΕ είναι η προστασία των αποθεματικών και κυρίως η διαμόρφωση μίας βιώσιμης λύσης που θα διασφαλίζει τον πληθυσμό των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΤ σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και την υποχρέωση που ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο με τον ν.3371/2005".

"Χαράτσι" 2500 ευρώ στους τραπεζοϋπαλλήλους

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι τραπεζοϋπάλληλοι απειλούνται με αναδρομικό "χαράτσι" 1% στις αποδοχές τους υπέρ ΟΑΕΔ. Όπως είχε δημοσιεύσει το Capital.gr ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ζητά την εφαρμογή της απόφασης του προκατόχου του Πάνου Σκουρλέτη για να επεκταθεί η εισφορά για την καταπολέμηση της ανεργίας που επεβλήθη το 2011 στους δημόσιους υπάλληλους και στους 42.000 τραπεζοϋπαλλήλους.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε στην ΟΤΟΕ στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε για το θέμα αυτό, ότι, "είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της παρακράτησης αφού ήταν απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη". Δεν εξήγησε, βέβαια, γιατί ο προκάτοχός του Υπουργός άλλαξε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για το θέμα αυτό με την οποία εξαιρείτο ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων από την παρακράτηση του 1% επειδή ήταν ήδη επιφορτισμένος με άλλη παρακράτηση υπέρ της ανεργίας, συνολικού ύψους 5% (1.83% εργαζόμενοι – 3,17% εργοδότες).
Ο Γ. Κατρούγκαλος μετά την αποφασιστική παρέμβαση της ΟΤΟΕ δεσμεύτηκε να ακυρώσει την αναδρομική παρακράτηση από τους τραπεζοϋπαλλήλους της εισφοράς αυτής από 1/1/2011 όπως προβλεπόταν".
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, "ο Γ. Κατρούγκαλος αποδέχτηκε την πρότασή των συνδικαλιστών να παραπέμψει το θέμα της παρακράτησης του 1% στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γιατί σύμφωνα με τα επιχειρήματα που του παραθέσαμε, δεν μπορεί να αποτελέσει οριστική και αδιαμφισβήτητη νομική κρίση, η απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεδομένου ότι, το θέμα έπρεπε να εξετασθεί από την ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου και με επιπλέον νομικά στοιχεία, επιχειρήματα και άλλα ερωτήματα που θα έδιναν μια ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα των πραγματικών προθέσεων του Νομοθέτη για το θέμα αυτό". Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, οι τραπεζοϋπάλληλοι:
· Θα προσφύγουν άμεσα νομικά στο ΣτΕ και θα αξιοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα μέσα καθώς και γνωμοδοτήσεις επιφανών νομικών, με στόχο την ακύρωσης της άδικης απόφασης της Κυβέρνησης και την οριστική ματαίωση της παρακράτησης του 1% από τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.
· Θα ζητήσουν από τον Υπουργό Εργασίας την αναστολή της άμεσης εφαρμογής της παρακράτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην οποία η ΟΤΟΕ θα καταθέσει συνολικό υπόμνημα με επιχειρήματα αλλά και μέχρι το θέμα να διευθετηθεί οριστικά με τις δικαστικές αποφάσεις μετά την προσφυγή της ΟΤΟΕ.
· Θα στείλουν επιστολή στις Τράπεζες και θα ζητήσει την αναστολή της παρακράτησης της εν λόγω εισφοράς 1% υπέρ ΟΑΕΔ από τους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων.banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα