Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Με την επόμενη δόση οι μεγάλες αλλαγές στην Ενέργεια

Δίχως καμία από τις σημαντικές αλλαγές στην Ενέργεια, δηλαδή το άνοιγμα της αγοράς λιανικής με μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25%, τη μείωση κόστους για τη βιομηχανία, την πώληση ή το εναλλακτικό ισοδύναμο για τον ΑΔΜΗΕ, κατατέθηκε προς διαβούλευση το βράδυ του Σαββάτου το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου.

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι τα θέματα αυτά δεν έχουν ακόμη από ελληνικής πλευράς ολοκληρωθεί, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μόνο κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νόμο 4336 του 2015 (ο νόμος του Μνημονίου) σχετικά με την κατάργηση των τοπικών μονοπωλίων στην αγορά φυσικού αερίου. Με την ψήφιση του νόμου, γίνονται πλήρως επιλέξιμοι, δηλαδή αποκτούν δυνατότητα επιλογής προμηθευτή όλοι οι πελάτες εκτός των περιοχών αρμοδιότητας των ΕΠΑ. Ταυτόχρονα, καθορίζονται τα ζητήματα που αφορούν στον προσδιορισμό του τιμολογίου διανομής για το διαχειριστή του κάθε δικτύου διανομής, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.


Από εκεί και πέρα, όλες οι άλλες μεγάλες αλλαγές στην ενέργεια, παίρνουν παράταση για πιο μετά (Nome,  ΑΔΜΗΕ, κ.α), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και κάποια όπως π.χ. οι συμβάσεις διακοψιμότητας για τα οποία δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Υπενθυμίζουμε ότι τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, για τη ρύθμιση των οποίων μάλιστα το υπουργείο έχει συστήσει επιτροπές, αφορούν τα εξής:

1 Εφαρμογή καθεστώτος για το προσωρινό και μόνιμο σύστημα πληρωμών δυναμικότητας (πιο γνωστό ως Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).

2 Τροποποίηση κανόνων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (στόχος να αποφευχθεί η λειτουργία σταθμών κάτω από το μεταβλητό τους κόστος, πρόκειται για το μηχανισμό ανάκτησης κόστους, τον παλιό ΜΑΜΚ).

3 Θέσπιση κανόνων για τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του διαχειριστή της αγοράς.

4 Εφαρμογή μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, με ιεράρχηση των τιμολογίων διανομής.

5 Εφαρμογή διακοπτόμενων συμβάσεων (φυσικό αέριο, οι γνωστές συμβάσεις διακοψιμότητας). Υπάρχει το έτοιμο να εφαρμοσθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σχέδιο.

6 Αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του κόστους, αντικαθιστώντας την 20% έκπτωση για τους χρήστες υψηλής τάσης με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής.

7 Συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με στόχο μείωση κατά 25% των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ. Η ΡΑΕ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη σχετική πρόταση. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, οι αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά στα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα.

8 Ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ ή εκπόνηση εναλλακτικού ισοδύναμου σχεδίου.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα