Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Φεύγει ο ΛΑΓΗΕ έρχεται…o NEMO

Αναβαθμίζεται ο ΛΑΓΗΕ που πέραν της διενέργειας του ημερήσιου ενεργειακού προγραμματισμού, αναλαμβάνει καινούργιες αρμοδιότητες όπως η προετοιμασία για τη συμμετοχή του στη σύζευξη αγορών, ενόψει και της προσαρμογής της Ελλάδας με τις απαιτήσεις του Target Model.


Καθώς σε όλη την Ευρώπη εντείνεται η προετοιμασία για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού, η ΡΑΕ υπολογίζει ότι μέσα στον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρώσει τις διεργασίες για τον ορισμό του ΛΑΓΗΕ ως ΝΕΜΟ (Nominated Electricity Market Operator). Στο πλαίσιο αυτό ο ΛΑΓΗΕ θα πιστοποιηθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Οδηγίας 2015/1222 (24/8/2015) που προβλέπει τα καθήκοντα των ΝΕΜΟ πανευρωπαικά.

Ποια είναι αυτά ; Στην ουσία, οι αναβαθμισμένοι αυτοί λειτουργοί της αγοράς, αποκτούν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στην ημερήσια αγορά (Day Ahead) και στην ενδοημερήσια (Intraday) με παράδοση ακόμη και σε άλλο κράτος -μέλος της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι στη Day-ahead Market), οι αγοραστές τοποθετούν τις προσφορές τους για 24 ωριαίες δημοπρασίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στην αγορά την επόμενη μέρα, ενώ στην Intraday Market, μιλάμε για ενδοημερήσιες συναλλαγές.

Εκεί όμως που ο αναβαθμισμένος ΛΑΓΗΕ (ΝΕΜΟ) καλείται στο αυριανό τοπίο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο αφορά στη σύζευξη των αγορών (market coupling). Το μοντέλο του market coupling συζητείται για χρόνια στην Ευρωπαική Επιτροή και αντιπροσωπεύει μια περαιτέρω ενοποίηση της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας πέραν των συνόρων της χώρας.

Η κύρια ιδέα είναι απλή. Το σκεπτικό βασίζεται στην αποτελεσματική χρήση των καθημερινών διασυνοριακών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Με το market coupling η καθημερινή διασυνοριακή ικανότητα μεταφοράς μεταξύ διαφόρων περιοχών, δεν δημοπρατείται άμεσα (explicitly auctioned) μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών των αγορών, παρά έμμεσα μέσω ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στα χρηματιστήρια (PEXs) και από τις δύο πλευρές των συνόρων. 

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας να βελτιστοποιούν την εκκαθάριση των ημερήσιων δημοπρασιών τους (day-ahead auctions). Η βέλτιστη λύση μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές σε διαφορετικές τιμές μεταξύ των συμβαλλομένων περιοχών. 

Σαν αποτέλεσμα, πρέπει να δοθεί έμφαση στη σύγκλιση των τιμών, πράγμα σημαντικό, ώστε κάθε περιοχή να αντιληφθεί τις απαιτήσεις για τυχόν ανάπτυξη ή βελτίωση του δικτύου της καθώς επίσης και την παραγωγή και κατανάλωση που πρέπει να έχει. Οσο για τη φυσική ροή στις διασυνδέσεις, αυτή καθορίζεται από τα δεδομένα και τα στοιχεία των διασυνδεδεμένων αγορών. Η επαρκής ικανότητα μεταφοράς των διασυνδέσεων δίνει τη δυνατότητα στη σύγκλιση των τιμών σε γειτονικές χώρες.

Σημειωτέον ότι οι ΝΕΜΟ θα δρουν ως λειτουργοί της αγοράς σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνουν εντολές από τους συμμετέχοντες στην αγορά, θα έχουν τη συνολική ευθύνη για την αντιστοίχιση και κατανομή των παραγγελιών σύμφωνα με το καθεστώς σύζευξης των αγορών, και θα δημοσιεύουν τις τιμές. Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό, οι ΝΕΜΟ θα λειτουργούν ως κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι για την εκκαθάριση και το διακανονισμό των συναλλαγών ενέργειας που προκύπτουν τόσο από η λειτουργία της ημερήσιας αγοράς όσο και στο πλαίσιο της σύζευξης.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα