Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Tην Πέμπτη οι κρίσιμες αποφάσεις για ΑΔΜΗΕ

Για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μετατίθενται οι μεταρρυθμίσεις για την αγορά ενέργειας, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα κριθεί το μέλλον του ΑΜΗΕ, αν δηλαδή θα ιδιωτικοποιηθεί η θα γίνει αποδεκτό το βελτιωμένο ισοδύναμο σχέδιο που κλήθηκε να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση, αφού το αρχικό δεν ικανοποίησε την πλευρά των πιστωτών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη ΔΕΗ επεξεργάζονται από την περασμένη εβδομάδα βελτιώσεις του αρχικού σχεδίου πάνω στις παρατηρήσεις που δέχτηκαν από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας κατά τις πρώτες επαφές που είχαν στην Αθήνα, προκειμένου να αποφευχθεί η προβλεπόμενη από το Μνημόνιο, ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού της χώρας.

Το αρχικό σχέδιο προβλέπει την μεταφορά της διαχείρισης των δικτύων σε νέα εταιρία και την παραμονή της κυριότητας στην ΔΕΗ, με εξαίρεση του Κέντρου Κατανομής Φορτίου του Αγ. Στεφάνου που επηρεάζει την λειτουργία του ανταγωνισμού. Οι ενστάσεις της τρόικας σύμφωνα με πληροφορίες δεν αφορούν στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, αφού η σχετική Οδηγία προβλέπει μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που προτείνει η ΔΕΗ, αλλά στην δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων για συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου που απαιτεί επενδύσεις ύψους 2 δις. Ευρώ στην δεκαετία.

Στο μεταξύ πυρετωδώς εργάζεται αυτή την περίοδο και το επιτελείο της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) προκειμένου να παρουσιάσει τα προβλεπόμενα από το μνημόνιο σχέδια μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος) ΑΔΙ (αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος ) και ΜΑΜΚ (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους). Πρόκειται για μεταβατικούς μηχανισμούς ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση αυτή των ΝΟΜΕ.

Κρίσιμη παράμετρος για την υλοποίηση σχεδίου δημοπράτησης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ παραμένει η τιμή εκκίνησης με τη ΔΕΗ να εξετάζει εναλλακτικά σχέδια στην κατεύθυνση μετοχικής συμμετοχής ιδιωτών σε κάποιες μονάδες προκειμένου να αποφύγει δημοπρασίες σε τιμή κάτω του κόστους της.

Χ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα