ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Διορία 4 ημερών από ΔΕΗ προς Λάρκο, Ναυπηγεία Ελευσίνας για ρύθμιση χρεών

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Στο ανοιχτό μέτωπο με τους κακοπληρωτές, η ΔΕΗ συνεχίζει το «σαφάρι» που έχει ξεκινήσει, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια των 1.000 ευρώ ανεξόφλητων οφειλών προς τα πάνω και λαμβάνοντας περαιτέρω μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων καταναλωτών.


Τελεσίγραφο σε Λάρκο και Ναυπηγεία Ελευσίνας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, με την προειδοποίηση ότι σε διαφορετική περίπτωση θα «κατέβει ο διακόπτης», απέστειλε η διοίκηση της ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα. Είχαν προηγηθεί και με τις δύο εταιρείες διαπραγματεύσεις, χωρίς να καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Τα χρέη της Λάρκο έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και «τρέχουν» με 1,5 εκατ. τον μήνα. «Δεν μπορούμε να μην διεκδικήσουμε από τη Λάρκο τη ρύθμιση των οφειλών της. Δεν πρόκειται για επιχείρηση κοινής ωφελείας, υπάρχει απόφαση δικαστηρίου γι’ αυτό και, σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουμε ποινικές ευθύνες», τονίζουν αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας συνολικότερης λύσης για τη βιωσιμότητα της μεταλλευτικής βιομηχανίας, που θα πρέπει να περιλαμβάνει και στρατηγικό εταίρο.


Θετικά πάντως, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους βιομηχανικούς πελάτες υψηλής τάσης, και ήδη με τους περισσότερους έχουν κλείσει συμφωνίες. Στόχος είναι μέχρι τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 7 Δεκεμβρίου να έχουν κλείσει συμφωνίες για τα νέα τιμολόγια, έτσι ώστε μετά τη γενική συνέλευση να υπογραφούν οι τελικές συμβάσεις, που θα είναι τριετούς διάρκειας. Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, η ΔΕΗ φέρεται διατεθειμένη να καλύψει πλήρως τις απώλειες που θα προκύψουν από την κατάργηση των εκπτώσεων 20% μεσοσταθμικά, οι οποίες είχαν δοθεί με απόφαση γενικής συνέλευσης τον Φεβρουάριο του 2014. Τα τιμολόγια είναι εξατομικευμένα, δηλαδή λαμβάνουν υπόψη τους το καταναλωτικό προφίλ της κάθε εταιρείας και την μπάντα κατανάλωσης, ενώ μια τρίτη παράμετρος τιμολόγησης αποτελεί ο όγκος κατανάλωσης. Βάσει του όγκου κατανάλωσης, θα υπάρξουν εκπτώσεις, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη δεσμευθεί έναντι των πελατών της. Αυτές, όμως, θα πρέπει να εγκριθούν από τη γενική συνέλευση, και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που η έκτακτη γενική συνέλευση της 7ης Δεκεμβρίου, εκτός των εκπτώσεων του 20%, που θα καταργήσει σε εφαρμογή του μνημονίου, θα εγκρίνει και νέα τιμολόγια. Το κατά πόσον οι εκπτώσεις όγκου που θα δώσει η ΔΕΗ στη βιομηχανία, και μάλιστα με απόφαση γενικής συνέλευσης, θα βρεθούν και πάλι στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους πάντες (ΔΕΗ και βιομηχανία), χωρίς όμως να μπορεί να κριθεί επί του παρόντος. Επιπρόσθετη μείωση του κόστους θα λάβει η βιομηχανία στην περίπτωση που η ΔΕΗ πετύχει την επαναφορά των δωρεάν ρύπων CO2, αίτημα που έχει τεθεί στις ευρωπαϊκές Αρχές.

Στο ανοιχτό μέτωπο με τους κακοπληρωτές, η ΔΕΗ συνεχίζει το «σαφάρι» που έχει ξεκινήσει, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια των 1.000 ευρώ ανεξόφλητων οφειλών προς τα πάνω και λαμβάνοντας περαιτέρω μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, και ύστερα από συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, προχωράει σε ενημερωτική καμπάνια για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο Κοινωνικό και Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 640.000 καταναλωτές.

Το ΚΟΤ προστατεύει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (χαμηλά εισοδήματα, ανέργους, άτομα με μηχανική υποστήριξη κ.λπ.) από τις υψηλές τιμές ρεύματος και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση πελατών που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ.

• Δεν διακόπτεται η ηλεκτρική σύνδεση σε άτομα που υποστηρίζονται μηχανικά, εφόσον έχει προσκομιστεί βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου.

• Για να δοθεί εντολή διακοπής, πρέπει να συντρέχει η προϋπόθεση τουλάχιστον δύο απλήρωτων λογαριασμών σε συνδυασμό με χρέος άνω των 1.000 ευρώ.

• Ακόμη και στις περιπτώσεις που διακόπτεται η σύνδεση, δίνεται η δυνατότητα διακανονισμού με 10% προκαταβολή, διαπραγματεύσιμη ως προς την καταβολή της και μέχρι 36 δόσεις για το υπόλοιπο του χρέους, ώστε να επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Έντυπη kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα