Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Ο ΠΑΝΣΑΛΑΜΙΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ» ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Διεύθυνση: Πάρου 9, Αιάντειο Σαλαμίνα Τηλ. 210 4660392 - 6973959584
email: enotitasalaminas@yahoo.gr

Προς
Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος
κο Τσιρώνη Σαλαμίνα, 6-11-2015
Κοιν: Βουλευτές Β΄Πειραιά
Μ.Μ.Ε
Κύριε Υπουργέ,

Από το 1993, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 45 του N. 2145/1993, οι πολίτες της Σαλαμίνας και όχι μόνο, οι οποίοι αγόρασαν νόμιμα ένα αγροτεμάχιο και εκ των υστέρων κατηγορήθηκαν ότι έκτισαν εντός φερόμενης δασικής έκτασης, είναι σήμερα όμηροι μιας απαράδεκτης κατάστασης με πρωτόκολλα κατεδάφισης και με τεράστια πρόστιμα.
Η πολιτεία αναγνωρίζει διαχρονικά το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αλλά αδυνατεί να δώσει λύση, στο πλαίσιο μίας συνεχούς αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, τα οποία θέλουν να δώσουν λύση όταν είναι στην Κυβέρνηση, αλλά διατυπώνουν αντιρρήσεις όταν είναι στην Αντιπολίτευση!!!

Όμηροι αυτής της κατάστασης είναι οι πολίτες, οι οποίοι διώκονται επειδή τάχα έκτισαν σε φερόμενες δασικές εκτάσεις, είτε με κατεδαφίσεις είτε με πρόστιμα, χωρίς ακόμη να έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες!!! Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Με αφορμή την πρόσφατη απόσυρση της τροπολογίας από σας για την αναστολή των κατεδαφίσεων σε κτίσματα που έχουν κτιστεί σε φερόμενες δασικές εκτάσεις μέχρι κύρωσης των δασικών χαρτών, σας καταθέτω ένα μικρό ιστορικό, για να διαπιστώσετε ότι με ευθύνη όλων των κομμάτων, διαχρονικά, δεν μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Η πολιτεία με καθυστέρηση δέκα (10) ετών και με το Ν. 3208/2003 (άρθρο 15 παρ. 21) για πρώτη φορά αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί ο πολίτης να πληρώνει πρόστιμα για παράπτωμα το οποίο ακόμη δεν έχει τεκμηριωθεί, και γι’ αυτό αναστέλλει τη βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων ΜΕΧΡΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ. Αξίζει να ανατρέξουμε στα πρακτικά της Βουλής για να δούμε τι έλεγε ο τότε Υπουργός Γεωργίας κος Δρυς για να αιτιολογήσει την τροπολογία για την αναστολή των προστίμων « …..επειδή οι Δημόσιες υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για την μη ύπαρξη ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ θέλω να πω δημοσίως ότι κάνω την αυτοκριτική μου και ζητώ συγνώμη από τους πολίτες και γι’ αυτό επιβάλλεται η αναστολή των προστίμων….» . Το 2003 ο τότε Υπουργός ζητούσε συγνώμη για την καθυστέρηση ανάρτησης των Δασικών χαρτών και τώρα έχουμε 2015…… πέρασαν 12 χρόνια και είμαστε στον ίδιο παρανομαστή με θύμα τον πολίτη….
Το 2006 με τις υπ΄ αριθ. 2725 και 2726 Αποφάσεις το Πρωτοδικείο της Αθήνας επιβάλλει στον Δασάρχη Πεντέλης ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ εντός φερόμενης ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ και τον υποχρεώνει να επανέλθει τρεις (3) μήνες μετά από την κύρωση των δασικών χαρτών. Η Δικαιοσύνη δηλαδή έκανε το αυτονόητο, ενώ συγχρόνως έδειξε με τον καλύτερο τρόπο στην Πολιτεία την προσωρινή λύση του προβλήματος. Πως μπορούσε δηλαδή να δικάσει έναν πολίτη ότι έκτισε σε δασική έκταση όταν οι δασικοί χάρτες που θα ορίζουν τελεσίδικα τι είναι δάσος δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί;
Τον Ιούνιο 2007, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Μπασιάκος φέρνει τροπολογία στη Βουλή, στηριζόμενη στη φιλοσοφία του Ν. 3208/2003, και ζητά την αναστολή και για την έκδοση των προστίμων πέραν της βεβαίωσης και της είσπραξης μέχρι ανάρτησης των δασικών χαρτών. Αυτή την τροπολογία ο Σύλλογός μας παρέδωσε στον τότε Υπουργό και το ίδιο κάναμε σε εσάς μέσω του γραφείου σας πρόσφατα. Τι νόημα έχει άραγε να εκδίδονται πρόστιμα όταν η είσπραξή τους έχει ανασταλεί μέχρι να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες; «Το μόνο που συζητάμε», είπε τότε ο κος Μπασιάκος στη Βουλή, «είναι να μη ταλαιπωρείται ο πολίτης στο δικαστήριο με δεδομένες τις αποφάσεις, οι οποίες μιλούν για αναστολή ΛΉΨΗΣ αποφάσεως μέχρις ότου οριστικοποιηθούν οι δασικοί χάρτες…..».Δυστυχώς αυτή η τροπολογία που θα ανακούφιζε τους πολίτες δεν προχώρησε με ευθύνη τότε όλων των κομμάτων.
Τον Δεκέμβριο του 2014 η τότε Κυβέρνηση με Υπουργό τον κο Νίκο Ταγαρά επαναφέρει το θέμα της ίδιας τροπολογίας για την μη έκδοση των προστίμων μέχρι ανάρτησης των δασικών χαρτών, κάτω από την πίεση των πολιτών, οι οποίοι βιώνουν παράλληλα μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και είναι αναγκασμένοι να κάνουν συνεχείς προσφυγές στα αλλεπάλληλα πρόστιμα και στα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Η τροπολογία αυτή, η οποία είχε κατατεθεί αφορούσε την αναστολή της διαδικασίας κατεδάφισης αυθαίρετων κατοικιών τουλάχιστον μέχρι να οριστικοποιηθούν οι δασικοί χάρτες. Η κατάθεσή της είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την τότε αντιπολίτευση, η οποία θεωρούσε ότι με αυτήν γινόταν προσπάθεια να… εξυπηρετηθούν όσοι είχαν κτίσει σε δάση και δασικές εκτάσεις. Ούτε τότε τα κόμματα μπόρεσαν να νιώσουν τον πόνο και να καταλάβουν το πρόβλημα των πολιτών συνεχίζοντας με την άρνησή τους την ομηρία τους.
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε τελευταία στη Δυτική Αττική όπου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έστειλε μπουλντόζα για κατεδάφιση σπιτιών, σε μία ναι μεν νομότυπη γραφειοκρατική διαδικασία αλλά με πολύ βιασύνη και χωρίς πολιτική σκέψη, είχε ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι τοπικές κοινωνίες και να φανεί για μία φορά ακόμη, το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει όχι μόνο στην Δυτική Αττική αλλά σε όλη την Ελλάδα και φυσικά σε πολύ έντονο βαθμό και στη Σαλαμίνα.
Στις 5 Νοεμβρίου 2015 με πολιτική ωριμότητα και ρεαλισμό κε Υπουργέ, σε μία κατάσταση που δεν ανατρέπεται, φέρατε τροπολογία για ψήφιση στην Βουλή που αφορούσε αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν ανεγερθεί σε φερόμενες δασικές εκτάσεις και προέβλεπε την αναστολή κατεδάφισης έως την κύρωση των δασικών χαρτών. Όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση, η κύρωση των χαρτών «θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφισή τους προ της κυρώσεως των χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη πραγματική κατάσταση».
Δυστυχώς κε Υπουργέ για μία ακόμη φορά εμείς που παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το δασικό πρόβλημα από το 1993, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Τα πολιτικά κόμματα αλλάζοντας διαδοχικά ρόλους διαμορφώνουν την πολιτική τους θέση σε αυτό το πρόβλημα ανάλογα με τη θέση των εδράνων τους στη Βουλή.
Κύριε Υπουργέ,
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας και κατ’ επέκταση οι πολίτες της, καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δουν με ρεαλισμό την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί με οικισμούς εκτός σχεδίου, που συμπεριλαμβάνει οικίες που δήθεν έχουν κτιστεί σε φερόμενες δασικές εκτάσεις.
Χιλιάδες πολίτες σε όλη τη Σαλαμίνα συνεχίζουν να είναι όμηροι και να αντιμετωπίζουν ανά πάσα στιγμή την «Δαμόγλεια Σπάθη» της κατεδάφισης, ενώ συγχρόνως ταλαιπωρούνται δικαστικά, ηθικά και οικονομικά στα δικαστήρια με εξωπραγματικά πρόστιμα, που ποτέ από το 1993 δεν πληρώθηκαν. Ζητάμε το αυτονόητο, το δίκαιο και δημοκρατικό επί 22 ολόκληρα χρόνια: να ψηφισθεί από την Βουλή η τροπολογία που θα αναστείλει τις κατεδαφίσεις και τις μη εκδόσεις των προστίμων, σε κτίσματα που έχουν κτισθεί σε φερόμενες δασικές εκτάσεις ΜΕΧΡΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στη Σαλαμίνα, όλα τα οικόπεδα αγοράσθηκαν ως αγροτεμάχια με νόμιμα συμβόλαια τα περισσότερα των οποίων στην δεκαετία του 70. Στο συνημμένο κείμενο που σας στέλνω εκ νέου δείχνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Σαλαμίνα με κάθε λεπτομέρεια. Τα περιθώρια αντοχής των πολιτών, ηθικά και οικονομικά, έχουν εξαντληθεί.
Επιβάλλεται, οι βουλευτές όλων των κομμάτων, να διαμορφώσουν τον προβληματισμό τους βάσει των πραγματικών περιστατικών και να υπάρξει όσο το δυνατόν συναινετική ρύθμιση, ώστε να δοθεί λύση αφενός στο υπαρκτό πρόβλημα της ταλαιπωρίας των πολιτών ενώπιον των δικαστηρίων και αφετέρου να σταματήσουν οι εντολές για κατεδαφίσεις οικιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μέχρι ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών.

Μάνος Δερτούζος
Πρόεδρος Πανσαλαμινίου Συλλόγου
«ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα