ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Στήνεται συντονιστικός φορέας για τα ηλεκτρικά δίκτυα της Βαλκανικής με πρωταγωνιστή τον ΑΔΜΗΕ

Μια σημαντική για τη χώρα μας εξέλιξη προέκυψε από τη συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη ο ΑΔΜΗΕ με τους Διαχειριστές των χωρών της Βαλκανικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, υπογράφηκε συμφωνία για τη δημιουργία ενός Regional Security Cooperation Initiative (RSCI), ενός φορέα που προβλέπεται και προτείνεται από τον ENTSO-E, για τον συντονισμό των επιμέρους διαχειριστών ηλεκτρικών δικτύων, προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις.

Ο νέος φορέας, ο οποίος είναι ο τέταρτος κατά σειράν που δημιουργείται στην Ευρώπη, θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και θα συμμετέχουν, εκτός από τον ΑΔΜΗΕ, οι Διαχειριστές των χωρών: Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία, Τουρκία, Κοσσυφοπέδιο και πιθανόν Ρουμανία.

Η πλήρης λειτουργία του  RSCI Θεσσαλονίκης που περιγράφεται ως «ένα αντίστοιχο κέντρο με εκείνο του Αγίου Στεφάνου» αναμένεται στις αρχές του 2017.

Τα RSCI αναπτύσσονται προληπτικά από τους διαχειριστές και τους προσφέρουν ανεπτυγμένες υπηρεσίες συντονισμού και μια εικόνα των ροών ηλεκτρισμού σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να πλαισιώσουν τα δικά τους δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να αναγνωρίσουν πιθανές απειλές και να ασφαλίσουν το εθνικό τους σύστημα απέναντι σε μεγάλης κλίμακας επιπλοκές. Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι η λήψη αποφάσεων παραμένει αποκλειστικά στα χέρια των εθνικών διαχειριστών και ο ρόλος των RSCI είναι καθαρά ενημερωτικός και συντονιστικός.

Με βάση τα παραπάνω, ο ENTSO-E έχει αποφασίσει να εφαρμόσει στο εξής ευρύτερα τον θεσμό των RSCI σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες της Ε.Ε. υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα οφέλη για τους καταναλωτές, καθώς μειώνονται οι πιθανότητες εκτεταμένων διακοπών ρεύματος και το κόστος πρόληψής τους.

Ας αναφερθεί, τέλος, ότι τον Απρίλιο είχε υπογραφεί συμφωνία για τη σύσταση RSCI στα Βαλκάνια με τη συμμετοχή της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα