Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς

Παρίσι, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη και Λονδίνο προετοιμάζονται για την πιο μουδιασμένη Παραμονή Πρωτοχρονιάς εδώ και δεκαετίες φέροντας βαριά τη σκιά ενός τρομοκρατικού χτυπήματος
Λευτέρης Σαββίδης/news247.gr


Έντονος προβληματισμός και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε Αμερική και Ευρώπη, μπροστά στο φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος ανήμερα του εορτασμού για τον ερχομό του νέου έτους. Στο Παρίσι μέχρι και την τελευταία στιγμή δημοτική αρχή, αστυνομία και κυβέρνηση βρίσκονταν σε συζητήσεις για το κατά πόσο θα γίνουν ή όχι μαζικές εκδηλώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Κανονικά θα διεξαχθεί το πρόγραμμα για τον εορτασμό του 2016 στις Βρυξέλλες, με τις αστυνομικές αρχές να σημειώνουν πως παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος επίθεσης. Την  ίδια ώρα, πιο ενισχυμένα από ποτέ είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, όπως διαβεβαιώνει ο δήμαρχος της πόλης, ενώ και στη Βρετανία δημοσκόπηση δείχνει πως οι πολίτες τρέμουν πως το νέο έτος θα είναι χρονιά που θα λάβει χώρα κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα επί βρετανικού εδάφους.


Με νηφαλιότητα και περισυλλογή στον εορτασμό της Πρωτοχρονιά στο Παρίσι

Η δήμαρχος Παρισιού, ο υπουργός Εσωτερικών και η αστυνομία έδωσαν τελικά το πράσινο φως για τη διεξαγωγή των εορτασμών της παραμονής Πρωτοχρονιάς παρά την αυξημένη αστυνόμευση και τους φόβους για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο γεγονός που θα επιτρέψει τη συγκέντρωση πλήθους κόσμου από το τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου.
"Ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης δεν έχει παρέλθει" σημειώνει παρόλα αυτά ο Μισέλ Καντό, επικεφαλής της αστυνομίας που σημειώνει: "επεσήμανα στη δημοτική αρχή πως το ρίσκο είναι ιδιαίτερα αυξημένο την περίοδο που διανύουμε". Από την πλευρά της η Δήμαρχος της πόλης Αν Χιντάλγκο ανέφερε πως "οι Παριζιάνοι και ο Γάλλοι έχουν ανάγκη από αυτό το συμβολικό πέρασμα στη νέα χρονιά. Δεν θα είναι μαι εκδήλωση γιορτής, αλλά συμβολισμού υπό καθεστώς νηφαλιότητας και περισυλλογής.
Κανονικά οι εορτασμοί στις Βρυξέλλες παρά τις ανησυχίες

Η πόλη των Βρυξελλών θα γιορτάσει με πολυάριθμες δημόσιες εκδηλώσεις την Πρωτοχρονιά, παρά την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, δήλωσε ο Πέτερ Μέρτενς, από το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εσωτερικών του Βελγίου στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
Η βελγική αστυνομία έχει συγκεντρώσει πληροφορίες για υπόπτους που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των εορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των οποίων έλαβαν γνώση οι βελγικές διωκτικές αρχές, η αστυνομία ενδεχομένως να αποτελέσει στόχο.
«Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, για τη δημόσια ασφάλεια – όλα παραμένουν ίδια», τόνισε ο Μέρτενς. «Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε μόνο σχετικά με τον προσδιορισμό της ασφάλειας των αστυνομικών», τόνισε.
Νωρίτερα σήμερα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε πως δύο πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο την Κυριακή και χθες Δευτέρα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι συνωμοτούσαν για να πραγματοποιήσουν επίθεση στις Βρυξέλλες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Η βελγική αστυνομία έχει συλλάβει εννέα ανθρώπους σε σχέση με τις επιθέσεις του Παρισιού. Όμως η εισαγγελία ανέφερε ότι η σημερινή ανακοίνωση δεν συνδέεται με την έρευνα αυτή.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί ενόψει των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς στη Νέα Υόρκη, ιδίως τις εκδηλώσεις στην Τάιμς Σκουέρ, είναι «πιο ενισχυμένα από ποτέ» διαβεβαίωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο.
«Θέλω όλος ο κόσμος να το κατανοήσει και να το μάθει ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης είναι έτοιμη, τα μέτρα που λήφθηκαν για την Πρωτοχρονιά είναι πιο ενισχυμένα από ποτέ» επισήμανε ο δήμαρχος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο WOR 710.
Η Νέα Υόρκη θα μπορεί κυρίως να υπολογίζει στη συνδρομή της νεοσυσταθείσας μονάδας για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας (Critical Response Command) που αριθμεί 500 στελέχη.
«Ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικός» υπογράμμισε ο Μπλάζιο, ο οποίος προήδρευσε χθες Δευτέρα σε μια προπαρασκευαστική σύσκεψη με την παρουσία εκπροσώπων της αστυνομίας της Νέας Υόρκης όπως επίσης και του συνόλου των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης, περιλαμβανομένου του τοπικού παραρτήματος της ομοσπονδιακής αστυνομίας FBI.
Η Νέα Υόρκη «είναι η καλύτερα προετοιμασμένη πόλη της χώρας για να σταματήσει την τρομοκρατία» τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος επιπλέον σημείωσε ότι «οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα προστατευτούν επαρκώς την Πρωτοχρονιά».
Με το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης ζει και η Μεγάλη Βρετανία

Ένα μεγάλο ποσοστό Βρετανών πολιτών εκφράζει φόβους για τρομοκρατικές επιθέσεις, την είσοδο μεταναστών και την αύξηση της ανεργίας στη χώρα το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 74% των Βρετανών πιστεύει πως μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση είναι πιθανό να διαπραχθεί στην Βρετανία μέσα στο 2016, λαμβανομένων υπόψη της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης και του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία.
Το ποσοστό είναι αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του περασμένου έτους, όταν μόλις το 49% των Βρετανών πίστευε πως μια τρομοκρατική επίθεση ήταν πιθανό να συμβεί μέσα στο 2015.
Η έρευνα επίσης κατέδειξε πως οι περισσότεροι πολίτες αναμένουν μια κλιμάκωση στην εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο της Συρίας, με το 58% να πιστεύει πως κάποια στιγμή μέσα στο 2016 θα αποσταλούν χερσαία στρατεύματα.
Παράλληλα το 70% των ερωτηθέντων αναμένει αύξηση στον αριθμό μεταναστών που θα φθάσουν στην Βρετανία, συγκριτικά με το 47% το περασμένο έτος.
Παράλληλα το 36% των συμμετεχόντων εκτιμούν πως οι δείκτες ανεργίας θα αυξηθούν.
Η έρευνα διεξήχθη νωρίτερα αυτό το μήνα, στην Βρετανία, με δείγμα 1.040 ανθρώπους, με την μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/francetvinfo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα