ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Το μεγάλο παζάρι στην Ενέργεια

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΡΙΔΙΑ ΑΓΟΡΑΣ - ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Οξύνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τους ανεξάρτητους προμηθευτές να ρίχνουν νέα προϊόντα με χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τη ΔΕΗ, αλλά και με καινούργιους «παίκτες» να εισέρχονται στη λιανική.

Οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος θα γίνουν με γαλλικό μοντέλο.

Ηδη, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μαρτίου), περίπου 520.000 μετρητές κατανάλωσης ρεύματος σε σύνολο 7,4 εκατομμυρίων άλλαξαν χέρια... και από τη ΔΕΗ πέρασαν σε ιδιωτικές εταιρείες. Τον περασμένο Μάρτιο το μερίδιο της δημόσιας επιχείρησης σε μέση, χαμηλή και υψηλή τάση έχει υποχωρήσει στο 92,78%, με το υπόλοιπο 7,22% να μοιράζονται κατά κύριο λόγο επτά εναλλακτικοί πάροχοι.

Το πεδίο του ανταγωνισμού αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μετά και την έναρξη των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (γαλλικό μοντέλο ΝΟΜΕ) της δημόσιας επιχείρησης, όπου ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να αγοράζουν φθηνή ενέργεια και να τη μεταπωλούν σε καταναλωτές.
Το ΝΟΜΕ συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στους θεσμούς και την κυβέρνηση και έχει ως σκοπό το μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εν όψει των αλλαγών που έρχονται, ήδη επιχειρήσεις που δεν έχουν σχέση με την προμήθεια ρεύματος παίρνουν θέσεις στο νέο τοπίο.
Ετσι, πρόσφατα τα ΕΛΤΑ και η Cosmote πήραν άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η πρώτη εταιρεία έχοντας σημαντικό ατού το δίκτυο των 1.500 καταστημάτων, θα επιδιώξει να διαθέσει προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές.
Η άδεια προμήθειας είναι ισχύος 350 MW. Η δεύτερη εταιρεία έχει άδεια μικρής ισχύος 50 MW και σκοπός της είναι σε πρώτη φάση να καλύπτει ανάγκες ηλεκτροδότησης των καταστημάτων της. Ο... χορός της διεκδίκησης αδειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λιανική πώληση ρεύματος δεν αποκλείεται να μπει και η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής η οποία εξετάζει μαζί με το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά από το 2018 να διαθέτει και προϊόντα ρεύματος. Στα σχέδιά της, βέβαια, που μελετά είναι και το ενδεχόμενο συνεργασίας με ανεξάρτητο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλλο ένα σκέλος του νέου τοπίου που διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρισμού είναι κι αυτό των βιομηχανιών, οι οποίες έχουν πάρει επίσης άδεια προμήθειας με σκοπό την ηλεκτροδότηση των μονάδων τους, καθώς και των εταιρειών ομίλων τους. Μεταξύ άλλων είναι η τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν», η «Χαλυβουργία Ελλάδας», η «Επίλεκτος» και η «Onex». Πάντως, για την ώρα οι υφιστάμενοι «παίκτες» στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επιδοθεί σε έναν ισχυρό ανταγωνισμό τιμών επιδιώκοντας να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές. Κύριος στόχος τους είναι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, αλλά σταδιακά δυναμώνουν τις προσφορές τους και για τα νοικοκυριά, τους οικιακούς καταναλωτές.
Τις τελευταίες μέρες ο ανεξάρτητος προμηθευτής-παραγωγός ρεύματος, η Elpedison, βγήκε στην αγορά με ένα προϊόν ηλεκτρικής ενέργειας που απευθύνεται σε νοικοκυριά. Πιο συγκεκριμένα, για όσους καταναλωτές υπογράψουν σύμβαση με την εταιρεία μέχρι τις 30 Απριλίου η χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μόλις 1 ευρώ την ημέρα για πέντε μήνες. Η προωθητική ενέργεια της Elpedison βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15 Απριλίου και αφορά τους οικιακούς καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο της χαμηλής τάσης.
Το «πακέτο»
Ουσιαστικά, τα νοικοκυριά θα πληρώνουν 30 ευρώ τον μήνα -σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί της εταιρείας εκδίδονται κάθε μήνα- και αφορά καταναλώσεις μέχρι 3.000 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο. Μετά την πάροδο των πέντε μηνών, ο καταναλωτής θα χρεώνεται με τις τιμές του καταλόγου της εταιρείας, οι οποίες διαμορφώνουν φθηνότερη χρέωση σε σχέση με τη ΔΕΗ έως και 12%.
Εξάλλου, και η Protergia με δύο νέα προϊόντα της προσπαθεί να αποσπάσει μερίδια από τη ΔΕΗ στον χώρο των μικρών επιχειρήσεων. Στο πρόγραμμα «Protergia Επαγγελματικό 1» προσφέρεται έκπτωση που αγγίζει το 10% σε σχέση με τη ΔΕΗ. Η προσφορά επιβραβεύει με επιπλέον έκπτωση 1% στη χρέωση ενέργειας τη συνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών. Τέλος, η προσφορά ισχύει για νέους πελάτες που θα κάνουν αίτηση ως 30 Απριλίου και προϋποθέτει δωδεκάμηνη παραμονή.
Στο πρόγραμμα «Protergia Επαγγελματικό 2» η προσφορά περιλαμβάνει κατάργηση της χρέωσης ισχύος για έναν χρόνο. Η προσφορά επιβραβεύει με επιπλέον έκπτωση 1% στη χρέωση ενέργειας τη συνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών. Η προσφορά ισχύει για νέους πελάτες που θα κάνουν αίτηση έως τις 31 Μαΐου και προϋποθέτει δωδεκάμηνη παραμονή.
Τον Αύγουστο
Η απάντηση της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ από τον Αύγουστο, και ανάλογα με την έκβαση της πορείας του νέου προγράμματος των διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών, αναμένεται να προχωρήσει σε μειώσεις των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης ρεύματος. Ηδη έχει σε εξέλιξη προσφορά για τους συνεπείς οικιακούς πελάτες στους οποίους θα επιστρέφεται το διπλάσιο της αξίας του παγίου.
Επιπλέον, από την 1η Απριλίου έχει θέσει σε ισχύ το πρόγραμμα «Συνέπεια» για τους επιχειρηματίες πελάτες της. Οσοι είναι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος θα κερδίζουν έκπτωση 10% επί της αξίας του ρεύματος.
Χρήστος Κολώναςethnos.gr
ckolonas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα