Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Η "άγνωστη" μάχη για τα χρυσά συμβόλαια του ΔΕΔΔΗΕ

Πρόκειται ίσως για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα που θα ξετυλιχθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια, καθώς η αρχική εκτίμηση για το project είναι ότι θα επενδυθεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Η αρχή γίνεται με το "πρώτο πιάτο", ύψους 86,5 εκατομμυρίων ευρώ, τον διαγωνισμό για την εγκατάσταση των πρώτων 200.000 μετρητών. Η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της τεχνικής αξιολόγησης και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η ανακήρυξη του αναδόχου το φθινόπωρο, μεταξύ των τριών σχημάτων που κατέθεσαν προσφορές τον περασμένο Οκτώβριο. Μεταξύ αυτών ηχηρά ονόματα από τον ελληνικό κλάδο της τεχνολογίας, που θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσουν το "παρών" στο μεγάλο διαγωνισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, θα είναι στον αέρα στα μέσα του 2017.


Πάντως, οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει όχι μόνο από τον ΔΕΔΔΗΕ, που είναι αρμόδιος για να ξεκινήσει το γιγαντιαίο έργο της αντικατάστασης των παλιών μετρητών, αλλά και από τους υποψήφιους προμηθευτές εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων και τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου παγκοσμίως.

Το who is who

Ένας εξ αυτών είναι η ανεξάρτητη θυγατρική της Toshiba Landis+Gyr, η οποία ανακοίνωσε προ ημερών ότι προχωρά στην αναβάθμιση του εργοστασίου που διατηρεί στην Κόρινθο, μεταφέροντας από την Ελβετία τη γραμμή παραγωγής των έξυπνων μετρητών που έκλεισε στο Tsug. Αν και το εργοστάσιο της Κορίνθου είναι εξαγωγικό, με εξαιρετικές επιδόσεις, ως προμηθευτής συσκευών για τις ανάγκες της Β. Αμερικής, ένας από τους λόγους που έκαναν την πλάστιγγα να γείρει υπέρ της ελληνικής θυγατρικής, ώστε να επιλεγεί από τη μητρική για τη νέα επένδυση, εκτιμάται ότι ήταν η εν δυνάμει συμμετοχή της εταιρείας στους διαγωνισμούς για την προμήθεια έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Landis+Gyr είναι ότι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, δεν συμμετέχει στον πιλοτικό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους200.000 μετρητές, όπως και άλλοι παίκτες του κλάδου, που επέλεξαν σε αυτήν τη φάση να τηρήσουν στάση αναμονής. Πίσω από την απόφαση βρίσκεται το αυξημένο ρίσκο της χώρας, με τη Landis+Gyr να έχει πικρή εμπειρία, καθώς, μετά τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για μεταφορά της γραμμής παραγωγής τον Μάιο του 2015, επιβλήθηκαν λίγες εβδομάδες αργότερα τα capital controls.

Στον τρέχοντα διαγωνισμό, πάντως, συμμετέχουν τρία σχήματα που θα διεκδικήσουν το έργο, συμβατικού τιμήματος 86,5 εκατ. ευρώ, και είναι ΟΤΕ - Intrakat - Intrasoft International, Intracom Telecom και Microdata-SMEC. Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι υπεργολάβοι για τους μετρητές, αν και μεταξύ των πιθανών ονομάτων περιλαμβάνονται η ολλανδική Actaris, η σουηδική Ericsson αλλά και μικρότεροι παίκτες της αγοράς. Για παράδειγμα, το 2013 η Intrakat είχε αναδειχθεί ανάδοχος για την εγκατάσταση μετρητών σε μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με υπεργολάβο εταιρεία από τη Σιγκαπούρη.

Έξυπνοι μετρητές

Στον πιλοτικό διαγωνισμό θα εγκατασταθούν "έξυπνοι μετρητές" και από τις δύο υπάρχουσες τεχνολογίες, δηλαδή την ενσύρματη τεχνολογία PLC (Power Line Carrier) και την ασύρματη GPRS/3G σε οικιακούς και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές. Σε 10.000 εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν και "in home displays", δηλαδή μικρές οθόνες εντός του σπιτιού όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για τα δεδομένα του μετρητή του.

Δηλαδή ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικές τεχνολογίες και έξι διαφορετικούς μετρητές, που θα εγκατασταθούν προκειμένου ο ΔΕΔΔΗΕ από την πιλοτική εφαρμογή να καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις για την τεχνολογία που θα ακολουθηθεί στο πανελλαδικό roll out των έξυπνων μετρητών. Βάσει προκήρυξης, ο ανάδοχος θα πρέπει μέσα σε 9 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης να έχει εγκαταστήσει10.000 μετρητές και σε 15 μήνες τους υπόλοιπους 160.000 (με option για ακόμα 30.000).

Παράλληλα, ανάλογα με τις συνθήκες, η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα  διανομής θα επιλέξει και το κατάλληλο σχήμα χρηματοδότησης, χωρίς να αποκλείεται η λύση των μικτών σχημάτων ΣΔΙΤ ή η επένδυση να γίνει αποκλειστικά από τον ΔΕΔΔΗΕ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, το πακέτο Γιούνκερ κ.λπ. Πάντως, το κομμάτι της χρηματοδότησης και το αβέβαιο περιβάλλον στην ελληνική οικονομία ευθύνονται εν πολλοίς για τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις στο έργο και η σταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει τόσο ο πιλοτικός όσο και ο κυρίως διαγωνισμός για τους μετρητές.

Με την εγκατάσταση των πρώτων έξυπνων συσκευών μέτρησης στο πρώτο τρίμηνο του 2017, θα ξεκινήσει η επικαιροποίηση της μελέτης κόστους οφέλους για τον μεγάλο διαγωνισμό.

(Χ. Φλουδόπουλος, Κεφάλαιο, 16/4/2016)energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα