Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

«Κλείδωσε» ο οδικός χάρτης για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ - Με υπουργική απόφαση οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ

"Κλείδωσε" ο οδικός χάρτης για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μερική αποκρατικοποίηση της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο του ηλεκτρισμού.

Σε συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης με τους εκπροσώπους των δανειστών αποφασίστηκε εντός του Μαΐου να ψηφιστεί ο νέος νόμος, που θα αντικαθιστά το σχέδιο για πώληση του 66% σε ιδιώτη και που θα προβλέπει τη μεταβίβαση του 51% της θυγατρικής της ΔΕΗ στον έλεγχο του Δημοσίου, με το υπόλοιπο 49% να πωλείται σε ιδιώτες επενδυτές (τουλάχιστον 29% σε στρατηγικό επενδυτή, 20% σε θεσμικούς επενδυτές μέσω Χ.Α.). Στο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται και τα θέματα της αποζημίωσης της ΔΕΗ μέσω σύνθετων εργαλείων και σχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν πηγές του υπουργείου, δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του 100% της εταιρείας, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο.

Αμέσως μετά τον Ιούνιο θα ακολουθήσει η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί έκθεση προόδου για την εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Αναφορικά με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου NOME, η σχετική εισήγηση για τις ποσότητες, τις τιμές κ.λπ. θα γίνει από τη ΡΑΕ με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, ενώ οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν με υπουργική απόφαση, με τις πρώτες να προγραμματίζονται για τα μέσα του χρόνου. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε ότι βλέπει το εργαλείο των δημοπρασιών ως ένα μεταβατικό μέτρο και θεωρεί ότι το πραγματικό άνοιγμα θα γίνει μέσω των κοινοπρακτικών σχημάτων της ΔΕΗ με ιδιώτες.

Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει ενδιαφέρον από ιταλικές, ισραηλινές, ρωσικές και αμερικανικές εταιρείες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σήμερα ο κ. Σκουρλέτης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της ιταλικής Edison Roberto Potti.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ΕΛΠΕ, η Edison και η Ελλάκτωρ που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω της Elpedison, έχουν κάνει ήδη αρκετές επαφές με τη ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσουν στη σύσταση μικτής εταιρείας. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές από το υπουργείο, ενδιαφέρον για συμπράξεις με τη ΔΕΗ έχει εκδηλωθεί και από άλλες ξένες εταιρείες, πέραν της Edison, όπως από ΗΠΑ, Ρωσία και Ισράηλ.

Απομένει να διευρκινιστεί αν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, θα προβλέπεται σε περίπτωση που δεν περπατήσει το συγκεκριμένο μοντέλο ότι θα τεθούν σε εφαρμογή εναλλακτικά μέτρα σαν αυτά για τα οποία πίεζαν οι δανειστές. Τέτοια είναι η πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, και η μεταφορά του 34% της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στη συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τους θεσμούς δεν συζητήθηκε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων του τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) το οποίο "εάν συζητείται, συζητείται με το ΥΠΟΙΚ". Σε κάθε περίπτωση πηγές του ΥΠΕΝ παρέπεμπαν για το θέμα στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου για την εφαρμογή της συμφωνίας του καλοκαιριού.

Νωρίτερα το Energypress έγραφε:

Ξεκινά σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της Ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών και βασικό στόχο την κατ’ αρχήν συμφωνία έως το Eurogroup της Παρασκευής. Οι συζητήσεις  θα ξεκινήσουν το μεσημέρι χωρίς την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις από αύριο. 

Σύμφωνα με τη σημερινή ατζέντα, στις 3.00 το μεσημέρι τίθενται επί τάπητος ζητήματα Παιδείας, στις 16:00  η αγορά ενέργειας και στις 17:00 το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

«Μόνον εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, θα μπορούσε να ενσωματωθεί οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας για το πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν οι πιστωτές.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα