ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Σε πλήρη και κανονική λειτουργία τίθεται από τις 16 Ιουλίου το νέο αεροδρόμιο της Πάρου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.
Την τελευταία τετραετία σπαταλήθηκαν στην άγονη γραμμή Πάρου επιδοτήσεις όσο το κόστος κατασκευής του νέου αεροδρομίου είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας ότι θα είναι μεγάλα τα οφέλη του Δημοσίου από το νέο έργο, καθώς τετραπλασιάζεται η αεροπορική κίνηση της Πάρου, με οφέλη για την οικονομία, τον τουρισμό και την απασχόληση. Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε από την Πάρο την αναβάθμιση των αερολιμένων στα νησιά της Μήλου, της Νάξου και της Σύρου.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, συνοδευόμενος από τον διοικητή της ΥΠΑ Κωνσταντίνο Λιντζεράκο, συναντήθηκε στο δημαρχείο Πάρου, με βουλευτές Κυκλάδων, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της τοπικής κοινωνίας στους οποίους ανακοίνωσε επίσης ότι: προωθείται από το ΥΠΟΜΕΔΙ και την ΥΠΑ, με χρηματοδότηση μέσω του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη -«Πακέτο Γιούνκερ»- νέο ολοκληρωμένο έργο περαιτέρω αναβάθμισης των αερολιμένων Κυκλάδων, στα νησιά Μήλος, Νάξος, Πάρος και Σύρος.
- Δρομολογούνται άμεσα από το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ και την ΥΠΑ, τεχνικά έργα αναβάθμισης της επιχειρησιακής λειτουργίας του αεροδρομίου Σύρου.
- Προωθείται από το ΥΠΟΜΕΔΙ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Πάρου, νέος ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την υλοποίηση υποδομών (οδικών, λιμενικών έργων, βιολογικών καθαρισμών κ.λπ.) και παράλληλα έργων και παρεμβάσεων προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι αναγκαία στο νησί, δεδομένου ότι η λειτουργία του νέου αεροδρομίου τετραπλασιάζει την αεροπορική επιβατική κίνηση της Πάρου.
Ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε επίσης, στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΟΜΕΔΙ και η ΥΠΑ για την αναμόρφωση των συμβάσεων των άγονων γραμμών, για τις οποίες όπως τόνισε "είχαμε για πολλές δεκαετίες σπατάλη του χρήματος του ελληνικού λαού". Επισήμανε ότι, με την διαπραγμάτευση που έγινε με τις εμπλεκόμενες αεροπορικές εταιρίες επιτεύχθηκε τη μεταβατική τρέχουσα περίοδο έκπτωση της τάξης του 33% από την Olympic Air και 25% μεσοσταθμικά από όλες τις άλλες εταιρίες, καθώς επίσης ότι με το νέο διαγωνισμό που προωθείται για τις άγονες γραμμές προβλέπεται να γίνει εξοικονόμηση της τάξης του 75%. Με την ευκαιρία των διαπραγματεύσεων για τις άγονες γραμμές είπε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα.
Ο Χρ. Σπίρτζης αναφέρθηκε ειδικότερα στο γεγονός ότι η αεροπορική εταιρία Olympic Air ανέλαβε με δωρεά της, να κατασκευαστεί το μισό κτίριο αεροσταθμού του νέου αεροδρομίου Πάρου και συνοδά έργα (δρόμους, parking, περιβάλλοντα χώρο κ.λπ.) εκφράζοντας δημόσια τις ευχαριστίες του για αυτή την πρωτοβουλία της OlympicAir. Επίσης, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ ευχαρίστησε και τους πολίτες που συνέδραμαν ή πρόκειται να συνδράμουν, προσφέροντας οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο δήμος Πάρου, για την ενίσχυση της χρηματοδότησης έργων του νέου αεροδρομίου.
Η ολοκλήρωση των έργων του νέου αεροδρομίου Πάρου, φέρνει παράλληλα, πολύ μεγάλο όφελος στο ελληνικό δημόσιο. Η Πάρος, εντάχθηκε στις άγονες γραμμές εξαιτίας του γεγονότος ότι, μέχρι τώρα, δεν διέθετε επαρκείς υποδομές αεροδρομίου, παρά μόνον έναν μικρό διάδρομο, στον οποίο μπορούσε να επιχειρεί μόνον ένας τύπος μικρού αεροσκάφους.
Ο υπουργός, είπε ακόμη ότι, η επιδότηση της γραμμής Αθήνας - Πάρου ανερχόταν σε ύψους 4,2 εκατ. ευρώ ετησίως. Όσο για την περίοδο της περασμένης τετραετίας, που με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων καθυστέρησαν τα έργα του νέου αεροδρομίου Πάρου, η λειτουργία της γραμμής υπό καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας, ανήλθε στο συνολικό ποσό των 16,8 εκατ. ευρώ, με ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, που αντί να κατασκευάσει το νέο αεροδρόμιο προτίμησε να πληρώνει άγονες γραμμές.
Δηλαδή, πλήρωσε το κράτος σε επιδότηση της άγονης γραμμής, όσο περίπου το συνολικό κόστος κατασκευής και ολοκλήρωσης του νέου αεροδρομίου. Το νέο αεροδρόμιο Πάρου, θα συμβάλλει καταλυτικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, για να γίνει πραγματικότητα το νέο αεροδρόμιο Πάρου, χρειάσθηκε συνολικός σχεδιασμός ολοκλήρωσης της κατασκευής όλων των απαιτούμενων εγκαταστάσεων με συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ και της ΥΠΑ. Παράλληλα, χρειάσθηκε να αντιμετωπισθούν αστοχίες και παλινωδίες σχεδιασμού των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στην Πάρο, αντί για αεροδρόμιο, είχε σχεδιαστεί και δρομολογήθηκε από το 2011 να γίνει μόνον ένας διάδρομος, στην κατασκευή του οποίου σημειώθηκαν επιπροσθέτως τεχνικές και οικονομικές εμπλοκές, αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις σε βάθος χρόνου της προηγούμενης πενταετίας.
Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, τόνισε επίσης, την αναγκαιότητα για την αναβάθμιση των δημοσίων αεροδρομίων των Κυκλάδων, Πάρου, Σύρου, Νάξου και Μήλου, όχι μόνον ως αναγκαιότητα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και ως εθνική ανάγκη για την βιωσιμότητα των 25 περιφερειακών δημόσιων αεροδρομίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός:
● Το έργο του νέου διαδρόμου μήκους 2.000 μέτρων του αεροδρομίου Πάρου, ύψους 15,2 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στις 15 Μαΐου 2016.
Οι διαδικασίες χωροθέτησης, τεχνικών περιβαλλοντικών μελετών κ.λπ. για την κατασκευή νέου διαδρόμου ξεκίνησαν από το 1996, ενώ η δημοπράτηση του έργου έγινε το 2011. Το συνολικό μήκος του διαδρόμου είναι 2.000 μέτρα, με επιχειρησιακό μήκος 1.400 μέτρων, δίνοντας τη δυνατότητα προσγειώσεων και απογειώσεων στο νησί αεροσκαφών μεγάλης χωρητικότητας και σύνδεσης της Πάρου, με όλους τους αεροπορικούς προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού. Στο έργο περιλαμβάνονται επίσης και άλλα συνοδευτικά έργα (διάθεση ομβρίων, περιμετρικοί οδοί κ.λπ.).
- Βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα κατασκευής του νέου αεροσταθμού επιφάνειας 750 τετραγωνικών μέτρων και συνοδά έργα, τα οποία ολοκληρώνονται έως στις 16 Ιουλίου 2016, για να αρχίσει η κανονική επιχειρησιακή λειτουργία του νέου αεροδρομίου Πάρου.
- Στα εκτελούμενα έργα περιλαμβάνονται επίσης, η οδός πρόσβασης στο αεροδρόμιο, ο περιβάλλοντας χώρος με το parking εκτός του αεροσταθμού και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου (πίστας) εντός αυτού.
- Σχεδιάζεται να προωθηθεί και 2η φάση εργασιών για τον διπλασιασμό της ωφέλιμης επιφάνειας του αεροσταθμού σε 1500 τετραγωνικά μέτρα για την κάλυψη της επιβατικής κίνησης σε βάθος 4ετίας. Παράλληλα, προετοιμάζεται η ωρίμανση για να κατασκευαστεί ο μεγάλος αεροσταθμός επιφανείας 5.000 τ.μ., οι χώροι αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι εκθεσιακοί ή χώροι συνεδριακοί.
● Στη Σύρο, δρομολογούνται άμεσα από το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ και την ΥΠΑ τεχνικά έργα αναβάθμισης της επιχειρησιακής λειτουργίας του αεροδρομίου του νησιού στα οποία περιλαμβάνονται:
- Επέκταση του διαδρόμου, ώστε το συνολικό μήκος του να ανέλθει σε 1.200 μέτρα, βελτιώνοντας θεαματικά την επιχειρησιακή δραστηριότητα του αεροδρομίου και να επιχειρούν μεγαλύτερα αεροπλάνα για την εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης.
- Απαλλοτρίωση παρακείμενης του αεροδρομίου ιδιωτικής έκτασης σε λόφο, ο οποίος λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο. Μέχρι το τέλος Μαΐου 2016 ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες. Προβλέπεται έργο το οποίο θα έχει κόστος περίπου 540.000 ευρώ, για χωματουργικές εργασίες περίπου 33.000 κυβικών μέτρων για την καθαίρεση λόφου που αποτελεί εμπόδιο, για την αναβάθμιση της λειτουργίας του αεροδρομίου.FIMOTRO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα