Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Οι ιδιώτες του ρεύματος οδεύουν προς μερίδιο 8%

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Στη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κατά τα φαινόμενα θα υπάρχει ρητή αναφορά στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως μεταβατικού μηχανισμού για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, με την κυβέρνηση να προσβλέπει στην επιτυχία του μηχανισμού, ώστε να μειωθεί σημαντικά το μερίδιο της ΔΕΗ και να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες που έχουν ήδη ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται στην αγορά, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους κερδίζοντας διαρκώς μερίδια.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του λειτουργού της αγο΄ρας ΛΑΓΗΕ, πλέον το μερίδιο των εναλλακτικών προμηθευτών ρεύματος στην εγχώρια αγορά το Μάρτιο ανέρχεται σε 7,22%, αυξημένο κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το Φεβρουάριο (6,53%). Σημειώνεται ότι σταθερά όλους τους προηγούμενους μήνες οι ιδιώτες κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Η ΔΕΗ πάντως παραμένει κυρίαρχη, με 92,78% (από 94,4% τον Ιανουάριο) αν και είναι σαφές πλέον ότι η επιδίωξή της εστιάζεται όχι στη διατήρηση των ηγεμονικών μεριδίων της, αλλά στην ισομερή απώλεια πελατών από όλες τις κατηγορίες.
Τώρα ως προς τα μερίδια των 7 ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρισμού, τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ ως εξής:
ΗΡΩΝ: 2,07% (με ποσοστό 0,58% στη χαμηλή τάση, υψηλότερο ποσοστό 1,49% στη Μέση και μόλις 0,01% στην Υψηλή, προφανώς από ιδιοκατανάλωση)
ELPEDISON: 1,92% (με ποσοστό 0,88% στη χαμηλή τάση και 1,03% στη Μέση και μόλις 0,01% στην υψηλή, προφανώς από ιδιοκατανάλωση)
PROTERGIA: 1,49% (με μικρό ποσοστό 0,37% στη χαμηλή τάση και ποσοστό 1,10% στη Μέση και μόλις 0,02% στην Υψηλή)
NRG Trading: 0,50% (με 0,15% στη χαμηλή τάση και μεγαλύτερο ποσοστό 0,35% στη Μέση)
VOLTERRA: 0,36% (όλο το ποσοστό της είναι στη μέση τάση)
WATT + VOLT: 0,34% (με το κύριο ποσοστό της 0,30% στη χαμηλή τάση και μόλις 0,04% στη Μέση)
GREEN: 0,34% (με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά στη χαμηλή τάση)
Ως προς το μερίδιο της ΔΕΗ  (92,78%) αυτό μοιράζεται ως εξής: 60,17% προέρχεται από την Χαμηλή Τάση, 18,96% από τη Μέση και το 13,70% από την Υψηλή.
Αλλαγές στον κώδικα
Εν τω μεταξύ προ ημερών τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ η πρόταση του ΛΑΓΗΕ για τροποίηση του κώδικα συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πρόβλεψη οι προμηθευτές να αποκαλύπτουν στους πελάτες τους την προέλευση του ενεργειακού μείγματος του ρεύματος που καταναλώνουν. Στόχος είναι οι καταναλω΄τες να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα