Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

«Ψυχρολουσία» στην κυβέρνηση με τον «κόφτη»

Ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης, όπως τον αποκαλεί το ΥΠΟΙΚ, δεν θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το πολυνομοσχέδιο, την Πέμπτη, αλλά θα έρθει ως τροπολογία πριν από την τελική ψήφιση, την Κυριακή - Πρέπει πρώτα να λάβει το «πράσινο φως» των Θεσμών, για να μην υπάρξουν προβλήματα και... επιστροφές προς διόρθωση

Εμπλοκή της τελευταίας στιγμής φαίνεται πώς παρουσιάστηκε στις συζητήσεις της Αθήνας με τους δανειστές για τον αυτόματο «κόφτη» δημοσίων δαπανών, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Συνεπεία των νέων εμποδίων που προκύπτουν, είναι ότι ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης, όπως τον αποκαλεί επισήμως το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή την Πέμπτη, μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, αλλά θα έρθει ως τροπολογία λίγο αργότερα -και πάντως, μέχρι την Κυριακή, όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ- στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ, «οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου». Όπως διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το newmoney.gr, η τροπολογία που θα αφορά τον «κόφτη», θα κατατεθεί πριν από την τελική ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Οι αιτίες για την καθυστέρηση, όσο και αν το ΥΠΟΙΚ επιμένει να μιλά για «τεχνική επεξεργασία», μπορούν σαφώς να αναζητηθούν στο γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει πρώτα απ' όλα να λάβει το «πράσινο φως» των Θεσμών, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα και... επιστροφές προς διόρθωση. 

Πού και πώς όμως προκύπτει η εμπλοκή; Κατά πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θέλει, σε περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Eurostat κάθε Απρίλιο, να αποφασίζει τότε ο υπουργός Οικονομικών ποιες περικοπές θα γίνονται, τις οποίες θα προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενεργοποιώντας τον «κόφτη». Αν δεν το πράξει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, τότε θα αποφασίζουν κατά το δοκούν οι δανειστές ποιες θα είναι οι περικοπές.

Αντιθέτως, οι δανειστές -και δη το ΔΝΤ- εμμένουν να περιγράφονται ευκρινώς και από τώρα τα πεδία των δαπανών, από τα οποία θα γίνεται κατά προτεραιότητα η περικοπή δαπανών.

Όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, συμβαίνουν μόλις μία μέρα μετά τους... πανηγυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου για τον «κόφτη», του οποίου ισχυριζόταν ότι έχει την ιδιοκτησία και θα αποφασίζει η ίδια για τα μέτρα. «Στην αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η ευθύνη προσδιορισμού των μέτρων, αν και όποτε χρειαστεί, για τη διόρθωση των δημοσιονομικών στόχων σε περίπτωση αποκλίσεων, όπως προκύπτει από τη δομή του δημοσιονομικού "κόφτη"» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θέλει να έχουν ψηφιστεί έως τη Δευτέρα όλα προαπαιτούμενα, προκειμένου να τα παρουσιάσει στο EuroWorkingGroup και ακολούθως στο Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα