Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΑΔΜΗΕ: Αποτυχία του placement σημαίνει πώληση του 100%

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου σχετικά με το μέλλον του ΑΔΜΗΕ: προχωρά κανονικά η διαδικασία όπως προβλέπεται με το σχέδιο της κυβέρνησης για το placement στρατηγικού επενδυτή που θα αποκτήσει τουλάχιστον το 20% της θυγατρικής της ΔΕΗ και το Δημόσιο θα διατηρήσει πλειοψηφικό μερίδιο 51%. Ωστόσο όπως αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε και επίσημα " εάν οι θεσμοί, έχοντας συμβουλευτεί τις ελληνικές αρχές, αποφανθούν ότι υπάρχει ελλιπής πρόοδος για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας το 2016, ιδιαίτερα σε σχέση με τον προσδιορισμό και την απόκτηση από το στρατηγικό επενδυτή, το ελληνικό Δημόσιο θα ανακοινώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ, μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το 2017.


Κατά τα λοιπά το κείμενο του μνημονίου αναφέρεται σε γνωστά θέματα όπως οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ που πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 20% του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική και στη χονδρεμπορική αγορά μέχρι το 2017 και κάτω από 50% μέχρι το 2020. Η πρώτη δημοπρασία θα γίνει το Σεπτέμβριο για ποσότητες ίσες με το 8% της κατανάλωσης του 2015 και οι παραδόσεις ενέργειας θα ξεκινήσουν στο τέταρτο τρίμηνο.

Επίσης προβλέπεται υιοθέτηση του προσωρινού μηχανισμού πληρωμής ισχύος που εγκρίθηκε από την Κομισιόν το Μάρτιο του 2016, η υποβολή από το ΔΕΣΦΑ του σχεδίου για τις ταρίφες του δικτύου μεταφοράς αερίου.

Τον Ιούνιο ως ορόσημο το ελληνικό δημόσιο θα προτείνει και θα ψηφίσει στη ΓΣ της ΔΕΗ ότι θα δοθεί στη διοίκηση της ΔΕΗ πλήρης εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση των τιμολογίων υψηλής τάσης, θα προκοινοποιηθεί το σχέδιο για το μόνιμο μηχανισμό πληρωμής ισχύος, θα τροποποιηθεί το ΕΤΜΕΑΡ για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του λογαριασμού ΑΠΕ με σεβασμό στις υφιστάμενες συμβάσεις με παραγωγούς ΑΠΕ, με στόχο σε 12 μήνες να εξαλειφθεί το έλλειμμα και ο λογαριασμός να είναι πλεονασματικός, να συμψηφιστούν οι οφειλές μεταξύ της ΔΕΗ και του λειτουργού της αγοράς και να καταλήξει το σχέδιο αναθεώρησης της ενεργειακής φορολογίας, όπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς.

Επίσης προβλέπονται μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου (υιοθέτηση νέων ταριφών για δίκτυα διανομής και μεταφοράς, αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ και διευκόλυνση της πρόσβασης προμηθευτών και τροποποίηση της νομοθεσίας για την διευκόλυνση του διαχωρισμού του δικτύου.

Μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού μοντέλου στόχου της ΕΕ (target model) για την αγορά ηλεκτρισμού και η νομοθεσία πρέπει να περάσει μέσα στον Ιούνιο του 2016. Η αγορά εξισορρόπησης πρέπει να δημιουργηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Χρονολογίες ορόσημα

Ιούνιος 2016

Εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά αερίου (βασικό παραδοτέο)

Νομοθέτηση των αλλαγών για μετάβαση στο target model (βασικό παραδοτέο)

Τροποποίηση του ΕΤΜΕΑΡ  και της δομής του λογαριασμού ΑΠΕ (βασικό παραδοτέο)

Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ (βασικό παραδοτέο)

Εξουσιοδότηση της διοίκησης της ΔΕΗ για εν λευκώ διαπραγματεύσεις με τους πελάτες υψηλής τάσης βάσει μεταβλητού κόστους και καταναλωτικών χαρακτηριστικών

Ιούλιος 2016

Η ΔΕη ξεκινά το διαγωνισμό για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή

Σεπτέμβριος 2016

Έναρξη δημοπρασιών ΝΟΜΕ

Ιδιωτικοποιήσεις

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ, παραμένουν στο τραπέζι οι ιδιωτικοποιήσεις του 17% της ΔΕΗ και του 65% της ΔΕΠΑ, ενώ καθορίζεται ότι εξετάζονται εναλλακτικές για το ποσοστό του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ.

Συγκεκριμένα – και με την υποσημείωση ότι σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό ενέργειας Π. Σκουρλέτη δε θα γίνουν άλλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις καθώς το ζητούμενο είναι η επίτευξη των στόχων των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και ο τρόπος είναι επιλογή της κυβέρνησης – αναφέρονται τα εξής:

ΔΕΗ: πώληση του 17% των μετοχών πιθανόν μέσα στο 2016. Το επόμενο βήμα είναι η πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ στο τρίτο τρίμηνο του 2016 ενώ η στρατηγική θα καθοριστεί από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

ΔΕΠΑ: Πρέπει να αντιμετωπιστούν βασικά ζητήματα. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προσλάβει συμβούλους μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016. Θα ακολουθήσει επανεκτίμηση των εναλλακτικών επιλογών και επανέναρξη νέας διαδικασίας

ΕΛΠΕ: Αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι εναλλακτικές επιλογές. Οι σύμβουλοι θα εμπλακούν μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016 θα αποτιμήσουν τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές και θα καταθέσουν τις συστάσεις τους.

Tέλος για το ΔΕΣΦΑ τη μόνη αποκρατικοποίηση δηλαδή που αποδέχεται η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της Socar με τρίτα μέρη για την παραχώρηση μειοψηφικού ποσοστού, η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ ενώ εκκρεμεί και η αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr, 16/6/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα