Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΔΕΗ: Η πιο υποτιμημένη μετοxή του Χ.Α.

Με την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στα 2,9 ευρώ και την κεφαλαιοποίησή της στα 0,67 δισ. ευρώ, 50% χαμηλότερα δηλαδή του κόστους κατασκευής του νέου εργοστασίου λιγνίτη που της φτιάχνει ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην Πτολεμαίδα.

Στο Ενεργητικό και στη Γραμμή… Ιδιοχρησιμοποιούμενα  ενσώματα πάγια στοιχεία διαβάζουμε το ποσό των 13,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή η κεφαλαιοποίησή της αντιπροσωπεύει μόλις το 5% αυτού του ποσού. Για να το κάνουμε τώρα πιο λιανά, θα έπρεπε κανείς να ξοδέψει 13,5 δισ. ευρώ για να φτιάξει τώρα μία ΔΕΗ. Με κεφαλαιοποίηση λοιπόν 0,68 δισ. ευρώ και Καθαρή θέση – Ιδια κεφάλαια στα 5,9 δισ. ευρώ η σχέση p/bv διαμορφώνεται στο 0,12.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι χώρες που βρίσκονται κάτω από το 60% του μέσου όρου του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύναται να εξαιρεθούν από την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι ανοικτό για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας βρίσκεται στο 62% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η ΔΕΗ θα είναι η άμεσα ωφελημένη, καθώς για την χρήση λιγνίτη απαιτείται η αγορά 45 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Με ένα γρήγορο υπολογισμό η ετήσια εξοικονόμηση για την ΔΕΗ κυμαίνεται από 180 έως 346 εκατ. ευρώ τα οποία θα προστεθούν στην γραμμή των λειτουργικών κερδών.

Προχωρώντας προς τις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες βλέπουμε το ποσό των 1,16 δισ. ευρώ. Και η κεφαλαιοποίηησ στα 670 εκατ. ευρώ.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα