ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ανακόπτεται ο ρυθμός αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ - Να κερδηθεί το χαμένο έδαφος σε ΑΠΕ, αέριο

Στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε, για ακόμη μια φορά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, λίγο πριν αυτή διακοπεί από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ (Διαβάστε εδώ περισσότερα).


Στην ομιλία του ο υπουργός δήλωσε ότι επετεύχθη «κάτι το οποίο δεν ήταν δεδομένο, να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, όταν είχαμε μπροστά μας ένα ήδη δρομολογημένο σχέδιο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτό της εξαναγκασμένης ιδιωτικοποίησης του 30% με τον νόμο της «Μικρής ΔΕΗ»

Διασφαλίσαμε λοιπόν έτσι τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε και τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων (ΑΔΜΗΕ)».

Αναφερόμενος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργούμε μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο όμως δεν πρέπει να το παρακολουθούμε ως παθητικοί θεατές».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, «όχι με δική της ευθύνη» όπως είπε και δεν είναι άλλο από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη έχουν εμφανιστεί κάποια πρώτα σημάδια, ανακοπής του ρυθμού αύξησής τους», ωστόσο χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο θέμα των οφειλών του Δημοσίου προς της ΔΕΗ, ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι « ένα μέρος από τη δόση που έχει εκταμιευτεί, πρέπει -και σε αυτό να ξέρετε ότι θα είναι κοινές οι προσπάθειές μας προς το Υπουργείο Οικονομικών- το ελληνικό δημόσιο να επιστρέψει στη ΔΕΗ αυτά τα οποία της οφείλει».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι η ΔΕΗ ακόμη και στο νέο ανταγωνιστικό πλαίσιο οφείλει να είναι «ο ισχυρός παίχτης, ο πρωταγωνιστής». Κατά τον ίδιο, η Επιχείρηση οφείλει και πρέπει να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να επεκταθεί στο φυσικό αέριο με πιο αποφασιστικά βήματα.

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού στη ΓΣ της ΔΕΗ έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Και μόνο το γεγονός ότι η ετήσια γενική συνέλευση πραγματοποιείται σε αυτόν το χώρο μας υπενθυμίζει ότι η ιστορία της ΔΕΗ είναι αναπόσπαστη από την ιστορία του τόπου μας και ιδιαίτερα από τις οικονομικές εξελίξεις. Η συνείδηση αυτής της κατάστασης μας γεμίζει με βαριά ευθύνη, βαριά ευθύνη για αυτά τα οποία καλούμαστε να αποφασίσουμε και να αντιμετωπίσουμε στο προσεχές μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Η ετήσια γενική συνέλευση της ΔΕΗ δεν γίνεται σε έναν ουδέτερο χρόνο. Γίνεται λίγες μόνο ημέρες μετά από ένα συγκλονιστικό γεγονός για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρομαι στο πρόσφατο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Θα έλεγα ένα αποτέλεσμα του οποίου οι επιπτώσεις είναι αβέβαιες ακόμα. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα το οποίο καθορίζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να δράσουμε. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω με αφορμή αυτό το αποτέλεσμα ότι τουλάχιστον από την μεριά της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης είχαμε προειδοποιήσει ότι ο τρόπος με τον οποίο πορεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ασφαλής, ουσιαστικά υπονομεύει τη συνοχή της, και δεν είναι τυχαίο αυτό το αποτέλεσμα, δεν αποτελεί έκπληξη. Ουσιαστικά πιστοποιεί το αδιέξοδο μίας σειράς πολιτικών που εφαρμόστηκαν κατά ακραίο τρόπο τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Με διαφορετική ένταση σε κάθε χώρα και ιδιαίτερα βέβαια στη δική μας χώρα που πάνω από μία πενταετία βιώνουμε τις επιπτώσεις μιας ακραίας πολιτικής λιτότητας, μιας συνταγής η οποία αποτέλεσε την κυρίαρχη επιλογή για την Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα σήμερα να ενδυναμώνονται  οι αποσχιστικές τάσεις και να αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός και η ακροδεξιά. Αν η Ευρώπη, αν οι ηγέτιδες δυνάμεις δεν μπορέσουν να εξάγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα τότε φοβάμαι ότι όλοι μας θα βρεθούμε σε καταστάσεις οι οποίες θα είναι αρνητικές και πρωτόγνωρες.

Βεβαίως, μέσα σε αυτό το γενικότερο περιβάλλον, μέσα σε αυτή την αρνητική εξέλιξη, η Ελλάδα επίσης  πριν από μερικές ημέρες, κατόρθωσε να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μέσα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχει η χώρα, η οποία δρα μέσα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σκληρού δημοσιονομικού προγράμματος, εμείς κλείνοντας αυτή την αξιολόγηση, ίσως δεν είμαστε σε απευθείας επαφή με τα προβλήματα που έχουν όσοι δεν είναι σε πρόγραμμα και αναφέρομαι στα προβλήματα που επηρεάζουν τις αγορές του χρήματος. Η Ελλάδα δανείζεται, όπως δανείζεται, συγκεκριμένα ποσά, τα πληρώνει με σκληρά μέτρα και τεράστιο κοινωνικό κόστος που έχουν αυτά τα μέτρα αλλά, τουλάχιστον έχει ένα ξεκάθαρο τοπίο. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης η οποία δεν ήταν δεδομένη, διότι η συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου είχε πολλά πεδία ανοιχτά, δημιουργεί ένα σταθερό έδαφος μέσα στο οποίο καλούμαστε να δράσουμε. Το τοπίο είναι αποσαφηνισμένο για το αμέσως επόμενο διάστημα. Έχουμε ωφέλιμο χρόνο και νομίζω ότι θα πρέπει να  αδράξουμε αυτή την ευκαιρία, αυτή την σταθεροποίηση που διαμορφώνεται στο οικονομικό περιβάλλον για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που, παρά τις αντιφάσεις αυτής της περιόδου, ανοίγονται μπροστά μας.

Κυρίες και κύριοι,

η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε λίγο μετά τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτέμβρη εμπεριείχε κρίσιμα ζητήματα που αφορούσαν και αφορούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης ήταν και είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Θέλω να είμαι σαφής, κατηγορηματικός, όχι όμως ωραιοποιώντας τα πράγματα, λέγοντάς τα με το όνομά τους και να πω τα εξής. Πετύχαμε κάτι το οποίο δεν ήταν δεδομένο, να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, όταν είχαμε μπροστά μας ένα ήδη δρομολογημένο σχέδιο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτό της εξαναγκασμένης ιδιωτικοποίησης του 30% με τον νόμο της Μικρής ΔΕΗ όταν στην πορεία των συζητήσεων της έγινε 40%, το αποφύγαμε, το ακυρώσαμε, όχι στα λόγια, όχι μόνο σε επίπεδο συμφωνίας, αλλά με ψηφισμένο νόμο από το ελληνικό κοινοβούλιο, στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίσαμε. Διασφαλίσαμε λοιπόν έτσι τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε μέσα από ένα επίσης ψηφισμένο νομοθέτημα -που αναφέρεται αναλυτικά στον οδικό χάρτη για το νέο ΑΔΜΗΕ- τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων, ακυρώνοντας επίσης τη δρομολογημένη κατά 66% ιδιωτικοποίησή του. Κάτι πολύ κρίσιμο.

Έχει λοιπόν σήμερα η ελληνική Πολιτεία στα χέρια της διατηρήσει πάρα πολύ σημαντικά εργαλεία τα οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία για αυτό που αποκαλούμε ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μπορέσαμε λοιπόν μέσα από τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία αποζημιώνει τη ΔΕΗ, εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και κυρίως δημιουργεί προϋποθέσεις και για τον νέο ΑΔΜΗΕ και για την νέα ΔΕΗ να παίξουν στις νέες συνθήκες τον δικό τους πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργούμε μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο όμως δεν πρέπει να το παρακολουθούμε ως παθητικοί θεατές αλλά να επιχειρούμε να το συνδιαμορφώνουμε και να προσπαθούμε με την παρέμβασή μας να επιδρούμε στις εξελίξεις, διαβάζοντας σωστά τη σημερινή πραγματικότητα όχι από το περιθώριο αλλά ως πρωταγωνιστές στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Μπροστά μας λοιπόν έχουμε προκλήσεις τις οποίες καλείται αυτή η ιστορική μεγάλη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να εκμεταλλευτεί.

Θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις, όχι προφανώς υποκαθιστώντας τη δική σας εμπειρία, τη δική σας ευθύνη ως Γενική Συνέλευση ή ως διοίκηση, για την πορεία της επιχείρησης. Σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, όχι με δική της ευθύνη, είναι τα λεγόμενα ληξιπρόθεσμα. Νομίζω ότι η τελευταία απόφαση δείχνει μία ευελιξία στην αντιμετώπιση μιας πραγματικότητας για την οποία δεν ευθύνεται η ΔΕΗ, αλλά είναι αποτέλεσμα των ακραίων πολιτικών λιτότητας, των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ήδη έχουν εμφανιστεί κάποια πρώτα σημάδια, ανακοπής του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων και να μπει όσο είναι δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος τους σε μία πορεία αποκλιμάκωσης. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να γνωρίζει η επιχείρηση, ποια κατηγορία πελατών της οφείλει και γιατί, να μπορεί να έχει μια ποιοτική ανάλυση, προσέγγιση, κατηγοριοποιώντας αυτές τις οφειλές, προσπαθώντας και αναλύοντας τις αιτίες έτσι ώστε να σχεδιάσει και υλοποιήσει τα επόμενα βήματα, για να μπορέσει να έχει την καλύτερη δυνατή, τη βέλτιστη εισπραξιμότητα. Να ξεκαθαρίσει ποια ποσά είναι χαμένα οριστικά, γιατί και αυτό υπάρχει, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανείσπρακτες οφειλές από εταιρείες που έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες. Αυτό είναι μια πλαστή εικόνα. Νομίζω όμως ότι, και από τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Θα ήθελα όμως, να αναφερθώ και σε κάτι ακόμα, το οποίο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά: Το θέμα των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς της ΔΕΗ. Και δεν είναι λίγα. Με ένα μέρος λοιπόν από τη δόση που έχει εκταμιευτεί, πρέπει -και σε αυτό να ξέρετε ότι θα είναι κοινές οι προσπάθειές μας προς το Υπουργείο Οικονομικών- το ελληνικό δημόσιο να επιστρέψει στη ΔΕΗ αυτά τα οποία της οφείλει.

Κυρίες και κύριοι,

Ο τομέας της ενέργειας αλλάζει όπως είπα. Δεν μπορούμε να είμαστε προσκολλημένοι στα μοντέλα της δεκαετίας του εβδομήντα και του ογδόντα. Όχι μόνο σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς που δημιουργεί αντικειμενικά νέους όρους ανταγωνισμού, τους οποίους οφείλουμε να παρακολουθήσουμε, να διαμορφώσουμε, έτσι ώστε η ΔΕΗ ακόμη και στο νέο ανταγωνιστικό πλαίσιο να είναι ο ισχυρός παίχτης, ο πρωταγωνιστής. Αναφέρομαι στις αλλαγές στα άλλα πεδία ενέργειας. Η επιχείρηση οφείλει και πρέπει να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Να μπορέσει να επεκταθεί στο φυσικό αέριο με πιο αποφασιστικά βήματα. Να καινοτομήσει, να μπορέσει να πριμοδοτήσει έρευνα, στα ζητήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αλλού. Η ΔΕΗ έχει και τις δυνατότητες, και τα μέσα και το έμπειρο προσωπικό. Είναι μία πρόκληση την οποία δεν μπορούμε να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη.

Νομίζω επίσης, ότι πάντοτε θα πρέπει η διοίκησή της να έχει κατά νου πώς να ασκεί ένα μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης, έξυπνο, διαφανές και που θα χαρακτηρίζεται από αυτό που ονομάζουμε χρηστή διαχείριση. Αναφέρομαι σε μία γενικευμένη εμπειρία που δεν αφορά μόνο στη ΔΕΗ. Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα δεν ήταν πάντοτε ένα υπόδειγμα χρηστής διαχείρισης. Το αντίθετο μάλιστα. Και αυτό έδωσε πολλές φορές λαβές, σε αυτούς οι οποίοι βλέπουνε με καχυποψία και προκατάληψη τις δημόσιες επιχειρήσεις, να ασκούν μία κριτική απέναντί τους. Σε αυτούς όλους που πρέπει να προτάξουμε ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης. Πιστεύω όμως ότι αυτό που πρέπει να σκεφτούμε πιο συγκεκριμένα, είναι πώς τα επόμενα βήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να είναι τολμηρά. Έχουμε μπροστά μας στόχους, τους γνωρίζουμε και υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσουμε σε αυτούς. Να επιλέξουμε εκείνους τους δρόμους που είναι πιο παραγωγικοί, πιο επωφελείς για την Επιχείρηση.

Η πρόταση, η οποία δημόσια έχει διατυπωθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στρατηγική των συμπράξεων, είναι μία πρόταση την οποία πρέπει να επεξεργαστούμε πιο αναλυτικά. Πρόσφατα διατυπώθηκε δια στόματος του προέδρου, φαντάζομαι θα τα πει και σήμερα, μία παρεμφερής, διαφορετική πρόταση σε σχέση με την ανάγκη δημιουργίας θυγατρικών εταιρειών στο επίπεδο της εμπορίας και κατά πόσο αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω. Να τα δούμε όλα, να τα αξιολογήσουμε, να δούμε τα υπέρ και τα κατά. Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει δεν μόνο αυτό που γίνεται αύριο, αλλά αυτό που μας εξασφαλίζει μία βιώσιμη πορεία της ΔΕΗ, αυτό που θα την καθιστά πρωταγωνιστή στις εξελίξεις μεσομακροπρόθεσμα.

Στο λυκόφως των νέων αλλαγών μπορούμε, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη εμπειρία, τα μέσα αυτής της πολύ μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης, να πρωταγωνιστήσουμε, να σφραγίσουμε τις εξελίξεις. Να γνωρίζετε ότι σε αυτά τα βήματα θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση αυτής της κυβέρνησης. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Δεν είναι όπως πριν από μερικά χρόνια. Δεν είναι από τη μια η ΔΕΗ, οι λαϊκές ανάγκες, οι ανάγκες για φθηνές και αξιόπιστες υπηρεσίες και από τη άλλη η κυβέρνηση η οποία ακολουθεί ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Είμαστε στη ίδια πλευρά και μπορούμε συνεργαζόμενοι να πορευτούμε για το καλό των εργαζομένων του τόπου και της επιχείρησης.

Σας ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα