ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Με προβληματισμό αναμένουν την τιμή για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ εναλλακτικοί προμηθευτές και ΔΕΗ


(update: 15:45) Σε αναμονή της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζεται η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών τύπου NOME, οι άμεσα εμπλεκόμενοι έχουν βγάλει τα μολύβια και κάνουν τους υπολογισμούς τους. Ωστόσο μάλλον απαισιόδοξη εμφανίζεται η αγορά ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες που αποκάλυψε το energypress ότι η ΡΑΕ εισηγείται ως τιμή εκκίνησης μια τιμή πέριξ των 38 ευρώ. Πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε το energypress εμφανίζονται επιφυλακτικές και κρατούν χαμηλά τον πήχη για τις δημοπρασίες του Σεπτεμβρίου. Στον αντίποδα η ΔΕΗ επικεντρώνει τις προσπάθειές της να υπάρξει ένα είδος διαχωρισμού για συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μέτρηση των μεριδίων αγοράς.


Οι ιδιώτες

Τι λένε λοιπόν πηγές των ανεξάρτητων εταιρειών προμήθειας; Καταρχάς ότι η τιμή των 38 ευρώ είναι υψηλή με δεδομένο ότι ορισμένες ημέρες η οριακή τιμή του συστήματος είναι εξαιρετικά χαμηλά έως και τα 41 ευρώ. Υπό αυτήν την έννοια κάποιες πηγές θεωρούν ότι εύκολα μπορεί να χτυπηθούν οι τιμές (τα 38 ευρώ είναι η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας) και να πλησιάσουν κοντά στην ΟΤΣ. Μάλιστα κάποιες άλλες πηγές της αγοράς προεξοφλούν ότι τελικά οι τιμές των ΝΟΜΕ θα κυμανθούν λίγο κάτω από την ΟΤΣ, από τις προσφορές που θα γίνουν από συμμετέχοντες. Επιπρόσθετα πηγές της αγοράς θεωρούν ότι η τιμή των 38 ευρώ είναι υψηλή αφού σε κάθε περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει το μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Πέραν του θέματος της τιμής πάντως η πλευρά των ανεξάρτητων προμηθευτών θέτει και άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα ότι οι δημοπρασίες έχουν πρόβλεψη τριετίας και επομένως δε δίνουν λύση στο δομικό πρόβλημα της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης οι ιδιώτες προμηθευτές θέτουν και άλλα διαδικαστικά ζητήματα για τον τρόπο που θα γίνουν οι δημοπρασίες όπως για παράδειγμα το χαμηλό ύψος της προκαταβολής (1%) όπως αυτό ορίστηκε στο ΦΕΚ για τις δημοπρασίες που δημοσιεύτηκε αρχές Ιουνίου.

ΔΕΗ

Από την πλευρά της ΔΕΗ το θέμα της τιμής εκκίνησης είναι καθοριστικό όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης στην προχθεσινή ΓΣ των μετόχων: "Το ύψος της τιμής είναι ίσως ο κρισιμότερος παράγοντας για το σωστό άνοιγμα της αγοράς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς, πλέον του 50%, αφορά σε πελάτες μη ελκυστικούς με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια, είναι αναμενόμενο ότι ο ανταγωνισμός θα απευθυνθεί στο άλλο τμήμα, το κερδοφόρο, με πιθανότητα επιτυχίας ανάλογη με την τιμή εκκίνησης που θα προκύψει από τα ΝΟΜΕ. Αυτό συνιστά μια σοβαρή απειλή για την Επιχείρηση, η οποία επιβάλλεται να αναλάβει τις πλέον ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες, ώστε να συγκρατήσει ένα μεγάλο μέρος των κερδοφόρων πελατών της".

Επιπλέον η ΔΕΗ έχει θέσει θέμα ως προς τη σύνθεση των προϊόντων, έχοντας μάλιστα καταθέσει πρόταση να υπάρξει υποχρεωτικό μείγμα πελατολογίου για όσους συμμετάσχουν στις δημοπρασίες. Σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ οι πλειοδότες των δημοπρασιών θα έπρεπε να πάρουν υποχρεωτικά αναλογικό μείγμα πελατών από όλες τις κατηγορίες (αγροτικό, χαμηλή, μέση και υψηλή τάση).

Η πρόταση ωστόσο απερρίφθη με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να έχει επανέλθει με νέα πρόταση να εξαιρεθούν οι πελάτες που υπάγονται στο ΚΟΤ και οι πελάτες Υψηλής Τάσης από τα προς απελευθέρωση μερίδια αγοράς. Πρακτικά δηλαδή η ΔΕΗ θέλει να μειωθούν οι προς δημοπράτηση ποσότητες ενέργειας αφού εάν αφαιρεθούν από τα μερίδια αγοράς οι πελάτες του ΚΟΤ και της ΥΤ αυτομάτως αυξάνονται ήδη τα μερίδια αγοράς των ανεξάρτητων προμηθευτών. Η πρόταση κατατέθηκε από τη ΔΕΗ στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Μ. Παναγιωτάκης στις Βρυξέλλες με στελέχη της Κομισιόν και μελετάται. 

Σε άτυπη ενημέρωσή της προς τους δημοσιογράφους, η ΔΕΗ ανέφερε τα εξής:

"Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια δημοσιεύματα σε site ότι το θέμα της τιμής στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν απασχολεί την ΔΕΗ και ότι δήθεν «στην προχθεσινή ΓΣ των μετόχων, δεν υπήρξε καμία σχετική αναφορά από τη διοίκηση της εταιρείας». Το αντίθετο!

Για την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας:

“Η δεύτερη σημαντική νομοθετική ρύθμιση αφορά στην υποχρεωτική σταδιακή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας από 91% που είναι σήμερα σε κάτω του 50% στο τέλος του 2019, ρύθμιση, ίσως πρωτοφανής, στα παγκόσμια χρονικά. Η μείωση αυτή θα συντελεστεί μέσω δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστών ως ΝΟΜΕ. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ υποχρεώνεται να διαθέτει ένα μέρος της παραγωγής της στους ανταγωνιστές της σε τιμή που θα προκύπτει κατόπιν δημοπρασιών με τιμή εκκίνησης καθοριζόμενη με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Το ύψος της τιμής αυτής είναι ίσως ο κρισιμότερος παράγοντας για το σωστό άνοιγμα της αγοράς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα