ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Κυβερνητική αναδίπλωση στα ενεργειακά

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ


Aνοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη ΔΕΗ και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Μικρής ΔΕΗ, αφήνει πλέον η κυβέρνηση, υπό την πίεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και των πολλαπλών αδιεξόδων στην αγορά. Αυτό έγινε σαφές χθες από την τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επίτροπο για θέματα Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο νέος διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέσω αυτού θα διατεθεί προς πώληση το 66%, που σημαίνει ότι ακυρώθηκαν οριστικά τα σχέδια για παραμονή του 51% της εταιρείας στο Δημόσιο, που προωθούσε το υπουργείο. Είχε προηγηθεί δήλωση του επιτρόπου Κανιέτε ότι «η Κομισιόν συνεχίζει να θεωρεί ότι θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί το 66% του ΔΕΣΦΑ στις καλύτερες δυνατές συνθήκες» και ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι διαχειριστές συστημάτων φυσικού αερίου.


Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, στην τοποθέτηση του κ. Σταθάκη ήταν εμφανής η στροφή της κυβερνητικής γραμμής, όπως αυτή με στόμφο εκφραζόταν μέχρι σήμερα, από το αδιαπραγμάτευτο 51% παραμονή στο Δημόσιο στο «ισχυρή και βιώσιμη ΔΕΗ». «Η αγορά βρίσκεται σε στάδιο αναδιάρθρωσης για τη μετάβασή της σε ένα ανταγωνιστικό μοντέλο και για τη μετάβαση αυτή υπάρχουν πολλά εργαλεία. Τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά. Είναι πρόωρο να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητά του. Ο ανταγωνισμός έχει οξυνθεί, το μερίδιο της ΔΕΗ έχει περιοριστεί στο 87% περίπου, οι τιμές ρεύματος πέφτουν. Οι στόχοι για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% μέχρι τα τέλη του 2019 έχουν συμφωνηθεί και είναι δεδομένοι. Η θέση μας για τη ΔΕΗ είναι σαφής. Θέλουμε μια ισχυρή και βιώσιμη ΔΕΗ», είπε ο κ. Σταθάκης και χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκτιμήσεις περί κατάρρευσης της επιχείρησης. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τα ανοικτά ενεργειακά θέματα με τους θεσμούς, ο κ. Σταθάκης εστίασε στα ΝΟΜΕ και στον ΔΕΣΦΑ και δήλωσε ότι και για τα δύο υπάρχει περιθώριο απόλυτης σύγκλισης. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο υπουργός απέφυγε να απορρίψει την επανεξέταση από την κυβέρνηση σεναρίων τύπου «Μικρή ΔΕΗ», όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, εν αντιθέσει με τις μέχρι τώρα κατηγορηματικές αρνητικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης.

Εμφανής ήταν επίσης χθες η προσπάθεια αποστασιοποίησης του επιτρόπου Κανιέτε από τα ενεργειακά θέματα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. «Υπάρχουν πολλοί φάκελοι ανοικτοί στην ενέργεια και η ελληνική κυβέρνηση έχει θετική στάση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου. Δεν είναι εύκολες οι αλλαγές αυτές, κατανοούμε τις δυσκολίες της Ελλάδας και η Επιτροπή είναι στο πλευρό σας», είπε ο κ. Κανιέτε. Ο ίδιος αποσυνέδεσε την απόφαση της Επιτροπής για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη και την ενεργοποίησή της μετά την επικύρωσή της από το Ευρωδικαστήριο από το μνημόνιο. «Είναι δύο διαφορετικοί φάκελοι, δεν συνδέονται μεταξύ τους», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή θα επανεξετάσει τη στάση της σταθμίζοντας και την πρόοδο του μνημονίου μετά την αξιολόγηση, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι για την Επιτροπή ο ανταγωνισμός και η εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου είναι αδιαπραγμάτευτος όρος και ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου πρέπει να γίνει πιο συμμετοχική, «να υπάρχουν περισσότεροι παίκτες γιατί αυτό είναι προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας σαφές εμμέσως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στην υλοποίηση της απόφασης της Επιτροπής για τους λιγνίτες.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε χθες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Συζήτησα με τον πρωθυπουργό για τους αγωγούς IGB, TAP και East MED και την προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, ρόλο που η Ε.Ε. εκτιμά ότι μπορεί να διαδραματίσει λόγω της γεωγραφικής της θέσης», είπε ο επίτροπος και ανακοίνωσε την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός δομημένου ενεργειακού διαλόγου με την Ελλάδα, στον οποίο θα συμμετέχουν η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν, με στόχο την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων.

Έντυπη Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα