Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Εβδομάδα… ακροάσεων στη ΡΑΕ –Σήμερα η ΔΕΗ την Παρασκευή ο ΔΕΔΔΗΕ

Θοδωρής Παναγούλης

Αυτή την εβδομάδα θα παρουσιαστούν τελικά η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ στην ΡΑΕ, μετά από σχετική κλήση της Αρχής, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για θέματα στα οποία έχει εντοπιστεί πιθανή δυσλειτουργία.

Ειδικότερα, σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου έχει κληθεί η ΔΕΗ για να παράσχει εξηγήσεις για όσα έχει διαπιστώσει η ΡΑΕ μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΗ πραγματοποιεί τις πληρωμές και ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της, αφήνοντας μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.


Το αντικείμενο της έρευνας της ΡΑΕ αφορά τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει η ΔΕΗ προς τους δύο διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και τα οποία καθυστερεί να πληρώσει επικαλούμενη την έλλειψη ρευστότητας λόγω των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς αυτή.

Με δεδομένο ωστόσο ότι οι οφειλές της ΔΕΗ απειλούν την ίδια τη λειτουργική δυνατότητα των Διαχειριστών και συνεπώς την ομαλή λειτουργία της αγοράς στο σύνολό της, η ΡΑΕ προχώρησε στο να ασκήσει τις εποπτικές και ρυθμιστικές υποχρεώσεις της.

Μετά από επιστολές των Διαχειριστών (και θυγατρικών βεβαίως της ΔΕΗ) αλλά και προσφυγές που έχει καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕ είχε θέσει όλο το προηγούμενο διάστημα στο μικροσκόπιό της τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΗ πραγματοποιεί τις πληρωμές και ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της. Βασικό προς εξέταση θέμα ήταν αν η ΔΕΗ παρακρατά εισπράξεις που ανήκουν στους Διαχειριστές και, αντί να τους τις αποδώσει, τις διοχετεύει για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεών της, όπως για παράδειγμα το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Η Ρυθμιστική Αρχή έχει ζητήσει και έχει πάρει λεπτομερή στοιχεία από τη ΔΕΗ από τα οποία προκύπτει δυσλειτουργία εκ μέρους της επιχείρησης, για την οποία η ΔΕΗ θα κληθεί να δώσει δια ζώσης εξηγήσεις.

Πέραν της ΔΕΗ, η Αρχή έχει καλέσει σε ακρόαση την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και τον ΔΕΔΔΗΕ.  Η αιτία για την οποία έχει κληθεί ο ΔΕΔΔΗΕ να παράσχει εξηγήσεις είναι ότι, ως λειτουργός της αγοράς στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα των νησιών, δεν έχει τηρήσει τον κώδικα, δεν έχει δηλαδή φροντίσει να αποτρέψει αντισυμβατικές ενέργειες από τη ΔΕΗ.

Η υπόθεση αφορά καταγγελίες παραγωγών ΑΠΕ στα νησιά, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ ούσα ταυτόχρονα ο βασικός παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, κάνει αυθαίρετα συμψηφισμό των ποσών που αφορούν το ΕΤΜΕΑΡ και δεν το αποδίδει, όπως θα έπρεπε, αυτούσιο στον ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν ασύμμετρα οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ (φωτοβολταϊκών και αιολικών) γεγονός που έχει φέρει πολλούς επενδυτές σε αδιέξοδο.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα