Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Τσακαλώτος: Τα κακά μέτρα θα ληφθούν έτσι κι αλλιώς, και τα καλά αν πιάσουμε το στόχο...

Πάει για τις 7 Απριλίου η συμφωνία

«Αν πάμε 3,5% τότε θα είναι ισόποσα τα καλά και τα κακά. Αν είναι 2,5% θα πάρουμε 1% λιγότερα καλά μέτρα» είπε ο υπουργός  - «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θέλει 2% πλεονάσματα και εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον» είπε για να αποδομήσει τα επιχειρήματα της ΝΔ - Αμυράς: Εχει χωρίσει, το πεδίο ελεύθερο 

Για το Eurogroup της 7ης Απριλίου μετέθεσε – για μια ακόμα φορά – το ορόσημο για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ παράλληλα ανέπτυξε διαφορετικό αφήγημα αναφορικά με τα λεγόμενα αντίμετρα, επισημαίνοντας ότι «ελληνική κυβέρνηση και Ντάισελμπλουμ λέμε το ίδιο».


Ειδικότερα, ο υπουργός εξήγησε ότι η ισορροπία μεταξύ μέτρων και αντιμέτρων θα ισχύσει μόνο εάν επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5%. Πρόσθεσε δε ότι 2% «κακά» μέτρα θα εφαρμοστούν «βρέξει – χιονίσει» ενώ τα θετικά μέτρα θα «ψαλιδίζονται» όσο απομακρύνεται ο στόχος του πλεονάσματος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είπε πως το ερώτημα που απασχολεί είναι «Πότε θα τα πάρουμε τα καλά μέτρα; Θα σας πω τι λέω εγώ και τι λέει ο Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup για να διαπιστώσετε ότι λέμε το ίδιο» για να εξηγήσει «εγώ λέω ότι το καλοκαίρι του 2018 θα γίνει η πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2019. Ας πούμε ότι θα είναι 3,5%, αν είναι αυτή η πρόβλεψη τότε θα εφαρμοστούν καλά μέτρα 2% του ΑΕΠ και κακά μέτρα 2% του ΑΕΠ ώστε να είναι μηδενικό το αποτέλεσμα. Τι λέει ο Ντάισεμπλουμ; Λέει ότι τα κακά θα παρθούν ούτως ή άλλως και τα βάζω στο σενάριο βάσης. Αρα, το 2018 αν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε τις ίδιες προβλέψεις τότε το πλεόνασμα για το 2019 θα φθάσει στο 5,5% (σ.σ. 3,5% προβλέψεων + 2% αρνητικά μέτρα). Άρα δημιουργείται χώρος για τα ληφθούν καλά μέτρα 2%. Αρα εμείς, η ελληνική κυβέρνηση λέμε ότι λέει και ο Ντάισελμπλουμ. Τα κακά μέτρα θα ληφθούν έτσι κι αλλιώς και τα καλά αν πιάσουμε το στόχο. Αυτό λέμε και οι δύο».
Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών, επιχειρώντας να απαντήσει στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης των αντίμετρων, παραδέχθηκε ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν ποσοστιαία μόνο εάν το άθροισμα της πρόβλεψης για το ΑΕΠ του 2019 + 2% δημοσιονομικά μέτρα ξεπερνούν το 3,5% του ΑΕΠ.

Για παράδειγμα:

- Αν το καλοκαίρι του 2018 οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι η χώρα μας θα έχει το 2019 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τότε θα εφαρμοστούν 3,6 δις ευρώ «κακά» μέτρα και 3,6 δις ευρώ «θετικά»

- Αν οι προβλέψεις πέσουν στο 2% τότε θα ενεργοποιηθούν και πάλι 3,6 δις ευρώ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και τα «θετικά» θα περιοριστούν στο 0,5% του ΑΕΠ ή σε 850 εκατ. ευρώ.

- Στο χειρότερο σενάριο που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και το πλεόνασμα της χώρας μας «σκαλώσει» στο 1,5% του ΑΕΠ τότε θα εφαρμοστούν μόνο τα «κακά» μέτρα

«Εγγυώμαι υπεύθυνα ότι λέμε και εγώ και ο Ντάισελμπουμ το ίδιο» επανέλαβε σε άλλο σημείο για να συμπληρώσει «Αν πάμε 3,5% τότε θα είναι ισόποσα τα  καλά και τα κακά. Αν είναι 2,5% θα πάρουμε 1% λιγότερα καλά μέτρα».

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την χθεσινή συνεδρίαση των Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επανέλαβε πως «μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν και εφαρμοστούν ταυτόχρονα». Όταν δε ρωτήθηκε για το αν ισχύουν οι σχετικές δηλώσεις Ντάισεμπλουμ είπε «Όχι. Ισχύει ότι έχει πει ο Μοσκοβισί και όχι ο Ντάισεμπλουμ που έχει εκλογές».  

Πάει 7 Απριλίου… κι αν η συμφωνία


Αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης είπε «χθες και σήμερα συνομιλίες με τηλεδιασκέψεις μεταξύ των 5-6 τεχνικών κλιμακίων (για συντάξεις, μέτρα και αντίμετρα), Θα έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα βράδυ – αύριο πρωί. Στόχος είναι να κλείσουμε όσο πιο πολλά μπορούμε για να πάμε στο eurogroup με ελάχιστα ζητήματα ανοικτά. Η καλύτερα εκδοχή είναι ότι στις 20 Μαρτίου να έχουμε συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα».

Υπογράμμισε μάλιστα πως είναι «είναι πολύ πιθανό να γίνει συζήτηση για όλο το πακέτο  - μέτρα, αντίμετρα, δημοσιονομικό μετά 2018, χρέος κ.α. - για να έχουμε κάποια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στο Εurogroup στις 7 Απριλίου. Αυτός είναι ο στόχος και νομίζω είναι εφικτός».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «Θα είναι μια συμφωνία με ελπίζω  δυσκολίες και θετικές εκπλήξεις– θα την κρίνουμε όταν την δούμε – που υπό όρους θα ανοίξει δρόμο για QE. Εγώ αισιοδοξώ ότι θα το κάνει και θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση για επιστροφή στην ανάπτυξη και συγκεκριμένα στην βιώσιμη ανάπτυξη».

Στην συνέχεια ο υπουργός εξήγησε ότι αν η αξιολόγηση έκλεινε τον περασμένο Δεκέμβριο τότε στο τραπέζι θα υπήρχε μόνο η λήψη αρνητικών μέτρων 2% του ΑΕΠ.

«Το ΔΝΤ που έχει δικαίωμα βέτο λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά και ζητά εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος. Δεν συμφωνώ με ΔΝΤ στις εκτιμήσεις. Λέει όμως μερικά που έχει δίκιο. Για παράδειγμα: αν πάρουμε τον κοινωνικό φάκελο στο σύνολό του τότε θα δούμε ότι δεν έχουμε βέλτιστη κατανομή δαπανών» συνέχισε σε άλλο σημείο.

Απαντώντας δε στο ΚΚΕ που είπε ότι τα αντίμετρα θα είναι μόνο για τους βιομήχανους είπε « αν υπάρχει ένα πακέτο 450 εκατ. ευρώ  – από μυαλό μου το βγάζω το νούμερο  – για την παιδική φτώχεια αυτό θα είναι για τους βιομήχανους; Αν είναι γεύματα στα παιδιά στο δημοτικό είναι για τους πλούσιους; Άρα δεν είναι όλα για τους βιομήχανους. Θα δείτε στο πακέτο των καλών μέτρων και αναπτυξιακά μέτρα και για ανεργία και για παιδική φτώχεια και άλλα κοινωνικά μέτρα που θα τα κρίνετε τότε. Αν τα δείτε θα μας ζητήσετε συγνώμη που λέτε ότι κάνουμε τα πάντα για βιομήχανους. Το πακέτο δεν θα είναι μόνο για το συμφέρον των επιχειρήσεων».

Τέλος, προκειμένου να αποδομήσει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ «επιστράτευσε» την γνωστή ευειδή ηθοποιό Σκάρλετ Γιόχανσον. « Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θέλει 2% πλεονάσματα και εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον» ανέφερε χαρακτηριστικά για να ενημερωθεί από τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά πως «έχει χωρίσει κ. υπουργέ. Είναι ελεύθερο το πεδίο».protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα