ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Το «καμένο χαρτί» και ο μπαλαντέρ του προϋπολογισμού

Οι φόροι ροκάνισαν τα έσοδα του 2017 αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο δεν θα υστερήσει σε σχέση με τον στόχο, αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διανείμει και φέτος κοινωνικό μέρισμα.

Τα στοιχεία τα οποία ενσωματώνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού αποκαλύπτουν πως το κραχ στα φορολογικά κυρίως έσοδα του 2017 υπερκαλύπτεται από τις επιδόσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Σε αυτό το μέτωπο, το «κλειδί» είναι διπλό: οι αυξημένες εισφορές κυρίως από τους μισθωτούς αλλά και οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων.

Η δημοσιονομική βελτίωση στους ΟΚΑ σε σχέση με τις εκτιμήσεις είναι τεράστια. Αγγίζει, σύμφωνα με το προσχέδιο, το 1,319 δισ. ευρώ. Κάπως έτσι, το πλεόνασμα προβλέπεται να κάνει άλμα στο 2,21% του ΑΕΠ φέτος, όταν ο στόχος ήταν για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Με το περίσσευμα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει κοινωνικό μέρισμα στις αρχές Δεκέμβρη.

Τα στοιχεία δείχνουν υστέρηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 1,860 δισ. ευρώ. Η υποεκτέλεση των δαπανών έρχεται να καλύψει ένα μέρος της τρύπας. Το προσχέδιο προβλέπει πως οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ λιγότερες σε σχέση με τον στόχο.

Δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 260 εκατ. ευρώ, ενώ από το αποθεματικό προκύπτει θετική απόκλιση παραπάνω από 600 εκατ. ευρώ.[περισσότερα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα