Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Μία εβδομάδα αργότερα η μεγάλη δημοπρασία NOME του Οκτωβρίου – Μελετάται μοντέλο ήπιων περιορισμών

Θοδωρής Παναγούλης
Επιβεβαιώνοντας το πρωινό ρεπορτάζ του energypress, ο ΛΑΓΗΕ ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η δημοπρασία ΝΟΜΕ «2017Α04» για τις 25 Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, ο λειτουργός αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:

"Αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής της Δημοπρασίας "2017Α04" ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ενημερώνει τους Συμμετέχοντες ότι:

Με την απόφαση ΡΑΕ 817/2017 καθορίστηκε το Πρόγραμμα Διεξαγωγής της επόμενης Δημοπρασίας για το έτος 2017, σύμφωνα με το οποίο ως ημερομηνία διεξαγωγής της τέταρτης κατά σειρά δημοπρασίας του έτους αυτού ορίστηκε η 18η Οκτωβρίου 2017.


Στις 27/09/2017 η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση του ΛΑΓΗΕ για την τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΣΔΠΠΗΕ) αναφορικά με τις προβλέψεις των άρθρων 7, 9, 18, 19, 20, 21, 27, 35 και 39 αυτού, η προθεσμία της οποίας έληξε στις 4/10/2017 και εκκρεμεί η σχετική απόφαση της ΡΑΕ.

Δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν γνωστοποιηθεί στο Λειτουργό της Αγοράς εμπρόθεσμα και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του Άρθρου 11 του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας οι σχετικές αποφάσεις  ΡΑΕ για την τροποποίηση του ΚΣΔΠΠΗΕ και για την έγκριση των Τεχνικών Χαρακτηριστικών και των Όρων της Δημοπρασίας 2017Α04, ο Λειτουργός της Αγοράς αναβάλει, δυνάμει των διατάξεων της παρ. 4 του Άρθρου 11 του ΚΣΔΠΠΗΕ, τη διεξαγωγή της δημοπρασίας «2017Α04» για την Τετάρτη 25/10/2017 και ώρα 12:00, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην απόφαση ΡΑΕ 817/2017, ο μέγιστος αριθμός ημερών αναβολής Δημοπρασίας καθορίζεται σε πέντε (5) εργάσιμες  ημέρες".

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Χωρίς η ΡΑΕ να έχει καταλήξει στους όρους της μεγάλης δημοπρασίας NOME που ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Οκτωβρίου, εκείνο που είναι σαφές είναι ότι οι ημερομηνίες ασφαλείας για τη δημοσιοποίηση του status της δημοπρασίας δεν μπορούν να τηρηθούν, οπότε θα υπάρξει ολιγοήμερη αναβολή.

Το πιθανότερο είναι, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά, ο ΛΑΓΗΕ να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχει και να αναβάλει κατά μία εβδομάδα, δηλαδή για τις 25 του μηνός, τη διεξαγωγή της δημοπρασίας.

Επί της ουσίας τώρα, το βέβαιον είναι ότι μιλάμε πλέον για μία ενιαία δημοπρασία στη οποία θα «βγούν» τα 718 MWh/h που έχουν «προκύψει» και προγραμματιστεί για το υπόλοιπο του 2017.

Όσον αφορά τους περιορισμούς που σκοπεύει να επιβάλλει η ΡΑΕ με βάση την πρόταση του ΛΑΓΗΕ που βγήκε σε διαβούλευση (αν δεν δώσουν οι προμηθευτές στην εσωτερική κατανάλωση το 80% του ρεύματος ΝΟΜΕ, αποκλείονται από την επόμενη δημοπρασία) το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα εφαρμοστούν σε αυτή τη δημοπρασία και αν ναι με ποιες προϋποθέσεις.

Η ολομέλεια της Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση, πράγμα που πιθανόν θα γίνει σήμερα.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα υιοθετηθεί κάποιο ενδιάμεσο μοντέλο ήπιας εφαρμογής κατά την πρώτη δημοπρασία. Δηλαδή θα υπάρξουν και τώρα περιορισμοί, όχι όμως στην έκταση και στο βάθος που θα θεσμοθετηθεί για τις δημοπρασίες του 2018.

Ούτως ή άλλως η ΡΑΕ δεν θα ασχοληθεί με τους traders ρεύματος, ούτε θα θέσει κάποιο περιορισμό στις εξαγωγές. Αυτό που μελετάται είναι πως θα διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες προμηθευτές θα διοχετεύουν στην εσωτερική αγορά το μεγαλύτερο ποσοστό των ποσοτήτων που αγοράζουν.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι στην επόμενη δημοπρασία (κατά πάσα πιθανότητα της 25ης Οκτωβρίου) δεν θα μπορέσουν καν να συμμετάσχουν όσοι έχουν αγοράσει ρεύμα στις προηγούμενες δημοπρασίες και παρόλα αυτά δεν έχουν καθόλου πελάτες στην ελληνική αγορά.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το πλαίσιο δεν θα είναι αυστηρό για όσες εταιρείες έχουν μπεί πρόσφατα στην προμήθεια ρεύματος, ενώ θα αφήνεται ικανό περιθώριο για την ανάπτυξη κάθε εταιρείας πέραν της κάλυψης του υπάρχοντος πελατολογίου της.

Όσον αφορά το σκεπτικό της ΡΑΕ, είναι χαρακτηριστικά όσα ανέφερε το μέλος της Αρχής Νεκταρία Καρακατσάνη σε πρόσφατη ομιλία της: «Η ΡΑΕ εξετάζει ρυθμίσεις που θα βελτιστοποιήσουν τη χρήση των προϊόντων ΝΟΜΕ, ώστε ο μηχανισμός να υπηρετήσει καλύτερα το σκεπτικό που τον διέπει.  Σκοπός των ΝΟΜΕ είναι το άνοιγμα της λιανικής αγοράς και όχι η δημιουργία πλασματικών επιπέδων για διασυνοριακές συναλλαγές.  Οι εξαγωγές οφείλουν να αποτελούν δυνατότητα των προμηθευτών, για να παρέχουν ευελιξία στη διαχείριση τυχόν αποκλίσεών τους, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός που να διασφαλίζει την διοχέτευση των ποσοτήτων στη λιανική αγορά, αφήνοντας παράλληλα, φυσικά, ένα περιθώριο για διεύρυνση της πελατειακής βάσης».

Μπινταρίσματα

Αλλαγές πάντως θα υπάρξουν κατά την επόμενη δημοπρασία και όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα κάποιων από τους όρους διεξαγωγής της. Δηλαδή θα παραμείνει η δυνατότητα να αλλάζουν οι προμηθευτές κατά την εξέλιξη της δημοπρασίας την επιλογή που έχουν κάνει για «όλες τις αιτούμενες ποσότητες ή τίποτα» ή για «μερική ικανοποίηση της αιτούμενης ποσότητας», χωρίς όμως αυτό να οδηγεί σε επιστροφή στην αρχική τιμή. Δεν θα μπορούν δηλαδή να πάνε σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη στην οποία έχουν φτάσει με τα προηγούμενα «μπινταρίσματά» τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα