ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Όχι στον όρο «Μα­κε­δο­νία», «επαινετές» οι συγκεντρώσεις

Κάνουν λόγο για ηθελημένη πα­ρερ­μηνεία της δήλωσης Ιε­ρω­νύ­μου, περί της ανάγ­κης αντιμετώπισης του όλου ζη­τή­μα­τος με όρους εθνι­κής συ­ναί­νε­σης - «Κάθε έκ­φραση υπε­ρα­σπί­σεως των δι­καίων της Μα­κε­δο­νίας μας εί­ναι επαι­νετή»
Τρεις βασικές κατευθύνσεις αποφάσισαν τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου για το θέμα του ονόματος του κράτους των Σκοπίων.


Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον «όρο "Μα­κε­δο­νία" η πα­ράγωγό του, ως συ­στα­τι­κού του ονό­μα­τος του Κρά­τους των Σκο­πίων, που άλ­λω­στε θα είχε επι­πτώ­σεις και στην ονο­μα­σία της σχι­σμα­τι­κής αυ­το­α­πο­κα­λού­με­νης εκ­κλη­σίας της "Μα­κε­δο­νίας"». 


«Γι­ατί στο όνομα «Μα­κε­δο­νία» πε­ρι­κλεί­ον­ται και κο­ρυ­φώ­νον­ται οι αλυ­τρω­τι­κές δι­α­θέ­σεις του Κρά­τους των Σκο­πίων» είναι η ξεκάθαρη αναφορά της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Επιπλέον, στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τοποθετείται με έμμεσο και διπλωματικό αλλά ξεκάθαρο τρόπο, υπέρ των συλλαητηρίων. «Η Εκ­κλη­σία της Ελ­λά­δος, πρω­το­πό­ρος δι­α­χρο­νικά στους αγώ­νες του Έθνους, θε­ω­ρεί ότι κάθε έκ­φραση υπε­ρα­σπί­σεως των δι­καίων της Μα­κε­δο­νίας μας εί­ναι επαι­νετή, αρ­κεί αυτή να εί­ναι γνή­σια, ανι­δι­ο­τε­λής και πη­γαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νό­μι­μης και δη­μο­κρα­τι­κής εκ­δή­λω­σης. Ως εκ τού­του, στο πλαί­σιο της ελευ­θε­ρίας εκ­φρά­σεως των Κλη­ρι­κών και Λα­ϊ­κών με­λών Της, σέ­βε­ται το δι­καί­ωμα αυ­τών να πράτ­τουν κατά συ­νεί­δηση, με σύ­νεση και υπευ­θυ­νό­τητα» αναφέρει η Ιεραρχία.

Κατά τρίτον, τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σημειώνουν ότι η Εκκλησία δεν εμπλέκεται σε πολιτικές διεργασίες, ούτε και αποδέχεται να παίζονται πολιτικά παίγνια σε βάρος της, αναφορά που μπορεί να ερμηνευθεί ότι απευθύνεται τόσο προς την κυβέρνηση που θέλησε να εκμεταλλευθεί την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου για να προβάλλει την άποψη ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν στηρίζει τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, αλλά και ως μήνυμα σε όσους λένε ότι η Εκκλησία λαμβάνει θέσεις ακροδεξιές και εμπλέκεται σε διπλωματικά θέματα χωρίς να έχει λόγο. 

«Μόνη ιερή ευ­θύνη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εί­ναι να δι­α­κο­νεί την ενό­τητα όλων των Ελ­λή­νων αδι­α­κρί­τως. Άλ­λω­στε, στα εθνικά θέ­ματα δεν χω­ρούν μι­κρο­κομ­μα­τι­κές η μι­κρο­πο­λι­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις και ερ­μη­νείες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 26ης Ιανουαρίου 2018:εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα