Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Δυσκολίες και καθυστερήσεις φέρνουν σενάριο παράτασης του Μνημονίου

Αργύρης Παπαστάθης

«Ολιστικό πλάνο»... ανάπτυξης με μείωση στις συντάξεις

Απαιτείται η ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενών ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου ώστε να προλάβει η Ελλάδα να πάρει την τελευταία δόση μέχρι τις 20 Αυγούστου - Ξεφουσκώνουν «μαξιλάρι» και «καθαρή έξοδος» - Παρουσία Βελκουλέσκου η κουβέντα για το χρέος - Κίνδυνος να χαθούν λεφτά και θυσίες στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων

Οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενών και την εκταμίευση της δόσης πριν λήξει το παρόν πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου έχουν φέρει στο προσκήνιο σκέψεις και σενάρια για μία ολιγόμηνη παράταση του παρόντος μνημονίου.  


Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι δύο πλευρές - Κυβέρνηση και Θεσμοί- διαπίστωσαν στις διαπραγματεύσεις το Hilton την προηγούμενη εβδομάδα μια αντικειμενική πραγματικότητα: Ότι οι τεχνικές δυσκολίες για την ολοκλήρωση σειράς προαπαιτούμενών (από την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές και την προκήρυξη άδειας Καζίνο που θα ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό) είναι μεγάλες και ότι ο χρόνος που απομένει για να κλείσουν αυτά τα προαπαιτούμενα και να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστόλων (staff level agreement) τον Μάιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου είναι λίγος.

Επίσης, για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα της καθαρής εξόδου που ενδιαφέρει πολιτικά την κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κάδο του junk και να ανέλθει στο επίπεδο της λεγόμενης επενδυσιμότητας (investment grade). Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να υπάρξουν τέσσερις ή πέντε αναβαθμίσεις ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης κάτι που είναι από δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί έως τις 20 Αυγούστου. 

Αυτό είναι βέβαια το δυσμενές σενάριο καθώς μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι είναι εφικτό όλα να ολοκληρωθούν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις. Παρά ταύτα, προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες που προέκυψαν στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών ότι το μαξιλάρι ρευστότητας (buffer) θα είναι τελικά μικρότερο από αυτό που αναφέρει η Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών (compliance report) προ ολίγων ημερών. [περισσότερα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα