Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης των τομεαρχών της Ν.Δ. υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε δύο κατευθύνσεις, αυτές του Σκοπιανού και της οικονομίας, κινήθηκε η συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λίγη ώρα μετά τις ευθείες βολές που εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της συγκυβέρνησης, επισημαίνοντας πως δεν διαθέτουν καμία πολιτική νομιμοποίηση, προκειμένου να προχωρήσουν σε μία διεθνή συμφωνία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους τομεάρχες λιγότερα λόγια για το συγκεκριμένο θέμα.


"Θα ήθελα να αναδεικνύουμε την καθαρότητα της θέσης μας και κυρίως ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε αν δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συμφωνίας", φέρεται να τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά η συζήτηση έχει προκληθεί από ένα δημοσίευμα. Όσον αφορά στα επικείμενα συλλαλητήρια, η συμμετοχή θα γίνεται κατά βούληση.

Η κ. Μπακογιάννη, στην παρέμβαση που πραγματοποίησε στη διάρκεια της συνεδρίασης των "γαλάζιων" τομεαρχών, εξήγησε πώς πρέπει να απαντά η Ν.Δ. σε όσα υποστηρίζει ο κ. Κοτζιάς ότι και προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δεχτεί την ονομασία Μακεδονία-Σκόπια:

"Δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν που να μη διαπραγματεύθηκε τη σύνθετη ονομασία. Εξυπακούεται ότι υπήρχαν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι διαπραγμάτευσης κάθε φορά. Αλλά η απάντηση που πρέπει να δώσουμε αυτή τη στιγμή στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για επιμέρους παραμέτρους των διαπραγματεύσεων που είχαμε κάνει, κυρίως επί κυβερνήσεων Καραμανλή-Γκρουέφσκι, ήταν ότι πολλές από τις διαπραγματευτικές επιλογές μας απέβλεπαν στο να καταδείξουν την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. Με άλλα λόγια, στο blame game που υπήρχε, καταδεικνύαμε εμπράκτως με τις προτάσεις μας που ήταν γνώστες στη διεθνή κοινότητα ότι δεν μπλοκάραμε εμείς τη διαπραγμάτευση, αλλά ο Γκρουέφσκι. Επιπλέον, θα πρέπει να επισημαίνουμε διαρκώς ότι ουδέποτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέληξαν σε συμφωνία" τόνισε η κ. Μπακογιάννη, εστιάζοντας, παράλληλα, σε πληροφορίες που έχει και κάνουν λόγο για σημαντικό πρόβλημα με την ονομασία για τις εμπορικές χρήσεις.

"Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατέληξε σε συμφωνία. Θα πρέπει να επιμείνουμε στη διαχρονική μας επιχειρηματολογία, erga omnes με αλλαγή Συντάγματος -ενιαία συμφωνία και όχι σαλαμοποίηση και έλλειμμα νομιμοποίησης του κ. Τσίπρα", σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Κουμουτσάκος.

"Γίνεται κατανοητό στον κόσμο το επιχείρημα μας. Εάν τους πούμε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα δεχόταν ποτέ μία συμφωνία με όνομα "Δημοκρατία των Κεντρικών Βαλκανίων”, εάν παραχωρείτο η δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού στην ταυτότητα και στη γλώσσα ως Μακεδόνων", ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.

Στο επίπεδο της οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας, που πραγματοποίησε μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης, επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι, εάν υπάρχει μία σαφής διαφορά από τις άλλες χώρες που έχουν βγει από τα μνημόνια, αυτή στοιχειοθετείται με πέντε λόγους: Σε καμία δεν είχαν επιβληθεί επιπλέον μέτρα λιτότητας. Καμία δεν είχε την υποχρέωση να έχει για πέντε επιπλέον χρόνια συγκεκριμένα πλεονάσματα. Καμία δεν υποχρεώθηκε να συγκροτήσει Υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας για 99 χρόνια. Σε καμία χώρα η ρύθμιση του χρέους δεν μετατέθηκε για μετά το τέλος του προγράμματος. Σε καμία δεν επεβλήθη ενισχυμένη εποπτεία.

"Είναι άλλη εποπτεία αυτή στη χώρα μας και άλλη αυτή που επιβλήθηκε σε άλλες χώρες…Τέσσερις αξιολογήσεις με ενδεχόμενη επιβολή νέων μέτρων…Για τους λόγους αυτούς η καθαρή έξοδος είναι η νέα βρώμικη αυταπάτη της κυβέρνησης. Εμείς θέλουμε την καθαρή έξοδο και χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο. Αν είχαμε μπει στο QE, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, το κόστος του δανεισμού θα ήταν χαμηλότερο, όπως και αν είχαν γίνει περισσότερες αποκρατικοποιήσεις. Η χώρα είναι σήμερα ευάλωτη και τα spreads ευμετάβλητα για αυτόν τον λόγο", φέρεται να τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. 

"Η Ελλάδα χρειάζεται δίχτυ ασφαλείας. Τρεις είναι οι  τρόποι: Πιστοληπτική γραμμή, το cash buffer που έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση και η αξιοποίηση των 27,4 δισ. που είναι αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα (και το αυτό το τελευταίο προκρίνει η ΝΔ). Θα μπορούσε ήδη να τα έχει αξιοποιήσει η χώρα, αν οι αξιολογήσεις είχαν κλείσει στην ώρα τους", πρόσθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι από τα 86 δισεκατομμύρια που ήταν το πρόγραμμα, το 1/3 των χρημάτων που είχε συμφωνήσει είναι αδιάθετα, ενώ σχολίασε ότι το ΔΝΤ μετέχει ως τεχνικός σύμβουλος και δεν υπάρχει ένδειξη αποχώρησής του.

"Μιλάμε για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αλλά θα πρέπει να αναδείξουμε και την αύξηση των εισφορών κατά 17,6% σε 1,2 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους", σημείωσε ο κ. Βρούτσης.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα