Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Μικρή προς ώρας η πτώση της κατανάλωσης ρεύματος αλλά δυσοίωνες οι προβλέψεις λόγω απόσυρσης των βιομηχανιών

Γιώργος Φιντικάκης

Δυσοίωνες ειναι οι εκτιμήσεις για την κατανάλωση στο ρεύμα, καθώς μετά τον τουρισμό και το εμπόριο ο κορονοϊός χτυπά και την ενεργοβόρο βιομηχανία, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα των προμηθευτών στην λιανική.


Τέσσερις κλωστουφαντουργίες και πέντε μονάδες της ΣΙΔΕΝΟΡ έχουν ήδη αναστείλει την λειτουργία τους, ενώ πιθανώς να τις ακολουθήσουν κι άλλες, αφαιρώντας από την ζήτηση των επομένων μηνών πολύ σημαντικά φορτία. Εικόνα που πρόκειται να αποτυπωθεί στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Απρίλιο και η οποία είναι πιθανό να καταγράφει μεγάλη βουτιά σε μια χρονική περίοδο, όπου παραδοσιακά, η καμπύλη της ζήτησης κάνει κοιλιά.

Η φωτογραφία ωστόσο της στιγμής είναι διαφορετική. Ο συμψηφισμός από την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης στη χαμηλή τάση, δηλαδή στον οικιακό τομέα λόγω της παραμονής στο σπίτι, με την υποχώρηση της ζήτησης λόγω του lockdown σε καταστήματα και εμπόριο, βγάζει ένα πολύ μικρό αρνητικό αποτέλεσμα για το μήνα Μάρτιο.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, η μείωση δεν θα υπερβαίνει το 1%-2%, πτωτική τάση που συνεχίζεται και η οποία αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 5% για το μήνα Απρίλιο. Σε μια συγκυρία όπου ο ιός χτυπά ευθέως και την βιομηχανία, δηλαδή τα υψηλου όγκου φορτία και ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλοι καταναλωτές στη χαμηλή τάση έχουν βάλει λουκέτο, θα περίμενε κανείς πολύ μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης.

Δεν αποκλείεται επομένως στην πορεία των επόμενων μηνών, συντηρητικές εκτιμήσεις σαν τις παραπάνω να διαψευσθούν και να δούμε μια απότομη βουτιά της ζήτησης, όπως τις περασμένες εβδομάδες καταγράφηκε στην Ιταλία (-20%), στο Βέλγιο (17%), στη Γαλλία (-12%) και στην Ισπανία (-10%).

Κάθε πρόβλεψη προς το παρόν αποτελεί εικασία, τα σενάρια δίνουν καθημερινά την θέση τους σε καινούργια και τα πάντα είναι ανοικτά, πολλώ δε μάλλον αν επαληθευτούν έρευνες, όπως η τελευταία του ΣΒΕ. Καταγράφει πτώση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας έως και 50% για την περιφερειακή βιομηχανία, έρευνα που έγινε στο διήμερο 12-13 Μαρτίου, δηλαδή πριν την έξαρση του φαινομένου, άρα πριν την λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων και φυσικά πριν το πρόσφατο κλείσιμο τεσσάρων μεγάλων νηματουργιών (Ναυπάκτου, Βαρβαρέσσου, Φιέρατεξ, Επίλεκτος) και πέντε εργοστασίων της ΣΙΔΕΝΟΡ.

Στην εκτίμηση αυτή έρχεται να προστεθεί και η έρευνα PMI για την ελληνική μεταποίηση του μηνός Μαρτίου, αποτυπώνοντας μια επίσης απότομη βουτιά της παραγωγής.

Η συνολική συρρίκνωση ήταν αποτέλεσμα της έντονης μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού 2019 προκάλεσε κλείσιμο των εργοστασίων και φρένο στην ζήτηση τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες περιόρισαν τον αριθμό των εργαζομένων με απότομο ρυθμό, λόγω του μειωμένου όγκου των παραγγελιών και της σημαντικής πτώσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index - PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 42,5 μονάδες στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σημαντική μεταστροφή από τις 56,2 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τους πελάτες τους, οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές πώλησης με σταθερό ρυθμό. Η περιορισμένη ζήτηση επηρέασε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, άρα είναι θέμα χρόνου να δούμε μείωση της κατανάλωσης στο ρεύμα και σε προμηθευτές της βιομηχανίας με πρώτες ύλες, στον αγροτικό τομέα, κ.ο.κ. Εξάλλου οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και για το τρέχων τρίμηνο.

Σημειωτέον ότι η καραντίνα έχει αλλάξει και το μοτίβο της ζήτησης, καθώς ακριβώς επειδή πολλοί εργαζόμενοι μένουν στο σπίτι, η αιχμή της κατανάλωσης έχει μετατεθεί κατά μια ώρα αργότερα το πρωί και κατα μια ώρα πιο αργά το βράδυ.

Εννοείται ότι τα παραπάνω, επηρεάζουν πτωτικά και τις χονδρεμπορικές τιμές στο ρεύμα, οι οποίες και υποχωρούν συνεχώς. Σύμφωνα με το ενεργειακό ινστιτούτο I.C.I.S μια μείωση κατά 10% πανευρωπαϊκά στην κατανάλωση ρεύματος μέχρι τον Ιούνιο, την οποία και θα διαδεχθεί σταθερή ανάκαμψη ως το τέλος του 2020, είναι ικανή να  οδηγήσει τις τιμές του ρεύματος χαμηλότερα σε μεσοσταθμικά ποσοστά 9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα