Χ.Φλουδόπουλος
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpFr83xCMFqcKuC6_BXZAR-Atby20QvtZSEEN_he330HNoDESggcBvYF8OEqEnFnAaFh7AXkiXXH5EClBcnBOopGQOZxlaae1acM6U5rEFyX8M8SVQTvcnBnzLAiv_Qlzs4nAXHrkyriM/s200/Untitled+%25283%2529.png)
Στη χαμηλή τάση ειδικότερα, μέχρι το τέλος του Μαϊου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών εμφανίζονταν σταθερές κοντά στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο δίμηνο ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ (10% αύξηση στο τέλος Ιουλίου).
Η κατάσταση στο επίπεδο των εισπράξεων έχει εύλογα επηρεάσει το ταμείο της ΔΕΗ, η οποία παρά τη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εμφανίσει καλύτερα αποτελέσματα, εάν εφάρμοζε μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στο κομμάτι της εμπορικής πολιτικής και των εισπράξεων.
Έτσι από την πλευρά της και η ΔΕΗ, εμφανίζεται να καθυστερεί την καταβολή των δικών της οφειλών προς το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ αλλά και το διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ. Μέχρι τον Ιούλιο οι οφειλές της ΔΕΗ δεν ξεπερνούσαν τα 140 εκατ. ευρώ, στα τέλη Αυγούστου έφτασαν τα 240 εκατ. ευρώ, ενώ τον τρέχοντα μήνα δεν έχουν καταβληθεί ούτε οι οφειλές για την ημερήσια αγορά (ΗΕΠ). Δηλαδή η δυναμική είναι ανοδική, γεγονός που μετακυλύει σε όλη την αγορά ηλεκτρισμού εκ νέου το πρόβλημα ρευστότητας.
Χθες πάντως, η ανακοίνωση από την πλευρά της ΔΕΗ της υπογραφής του κοινοπρακτικού δανείου, που προορίζεται για την κατασκευή της μονάδας της Πτολεμαΐδας 5, δημιούργησε προσδοκίες ότι θα βελτιώσει λίγο την κατάσταση στο ταμείο της εταιρείας.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ υπεγράφη η σύναψη ομολογιακού ύψους 739 εκατ. ευρώ με κοινοπραξία ξένων τραπεζών, με συνολικό ετήσιο επιτόκιο κοντά στο 5% και διάρκεια 15 έτη. Το χαμηλό επιτόκιο είναι επιδοτούμενο αφού το δάνειο υποστηρίζεται από το γερμανικό οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes, καθώς στην Πτολεμαΐδα θα χρησιμοποιηθεί γερμανικός εξοπλισμός. Η ΔΕΗ και οι εκδότριες τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης των προϋποθέσεων εκταμίευσης του δανείου, που θα φέρει εκ νέου ρευστό στην εταιρεία.
Θυμίζουμε τέλος ότι η ΔΕΗ εξασφάλισε τους τελευταίους μήνες δύο δάνεια από την ΕΤΕΠ κοντά στα 470 εκατ. ευρώ, με τα οποία πληρώθηκαν οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ δίνοντας ανάσα ρευστότητας στο σύστημα αφού αποπληρώθηκαν στη συνέχεια οφειλές προς τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην αγορά και κατ’ επέκταση ξεπληρώθηκαν οφειλές για αγορές φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ.
(capital.gr, 24/9/2013)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου