![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLXHTT2P2QhIXOkgn8EsLRh4bkc7McFN1TvZ8XPq68nhPDBdG_3CE_0GNPDl8Ej4zBFb5uQIIF_ggfSanfl5G5yOvYg3xbs3cI_57FsGjSit_eZ239SJRdg-hZ2s299lG_jGbsXw4b9PYv/s320/dei.png)
Μια πρώτη προσπάθεια συστηματικής καταγραφής και εντοπισμού των ασυνεπών οφειλετών έγινε με το περίφημο σύστημα SAP όπου διασταυρώθηκαν καταναλώσεις και τετραγωνικά ώστε να γίνει μια βάσιμη υπόθεση ότι στις περιπτώσεις που συνεχίζονται οι υψηλές καταναλώσεις παρά την κρίση «κάτι τρέχει».
Τα αποτελέσματα αυτής της διασταύρωσης έδωσαν κάποια αποτελέσματα όχι όμως επαρκή ώστε να διαπιστωθεί σε πλήρη έκταση ποιοι πελάτες είναι συστηματικά ασυνεπείς. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ανεξόφλητες οφειλές παρά το «μίνι σαφάρι» αλλά και το πρόγραμμα διακανονισμών που «έτρεξε» η ΔΕΗ.
Καθώς όμως 2 δις είναι υπερβολικό νούμερο για να μπορεί η εταιρεία να συνεχίσει απρόσκοπτα να λειτουργεί, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια πιο συστηματική προσπάθεια «χαρτογράφησης» των ανεξόφλητων οφειλών και κυρίως του προφίλ των οφειλετών.
Αν και η «χαρτογράφηση» βρίσκεται σε εξέλιξη, ήδη υπάρχει μια πρώτη – μάλλον ασφαλής – εκτίμηση για το ύψος των οφειλών που έχουν προκύψει από αντικειμενική αδυναμία του πελάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress πρόκειται για οφειλές που υπολογίζονται στο 1,2 δις ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες που έχουν κλείσει, νοικοκυριά με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα κλπ. Στον αντίποδα ένα σημαντικό τμήμα των ανεξόφλητων που κυμαίνεται από 800 έως 1,3 δις ευρώ εκτιμάται ότι προέρχεται από πελάτες που θα μπορούσαν είτε να είναι συνεπείς ή να ανταπεξέλθουν σε μια ρύθμιση των οφειλών τους. Σε αυτούς βεβαίως περιλαμβάνεται και το δημόσιο το οποίο ως γνωστόν είναι από τους μεγαλύτερους οφειλέτες της ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου